Foto: Shutterstock
Dominikānas Republika ir pazīstama kā banānu, mango, cukura, kafijas, kakao un tabakas mājvieta. Savukārt tās rums un cigāri ir augsti novērtēti visā pasaulē. Tā ir viena no daudzpusīgākajām Karību jūras reģiona valstīm ar satriecošām kalnu ainavām, tuksneša plašumiem, iespaidīgu koloniālo arhitektūru un daudzām pludmalēm, stāsta "Novatours" pārstāve Ieva Sala.

Dominikānas Republika ir piemērota romantiskām un aktīvām brīvdienām vai atpūtai ģimenes lokā. Turklāt tā ir īsta paradīze sērfotājiem, kaitotājiem, kā arī tiem, kas lūkojas pēc mierīgas atpūtas kādā kūrortā. Tropiskā sala tūristiem piedāvā gan plašu kūrortu klāstu, gan doties izzinošā ceļojumā, iepazīstot tās vēsturi, šarmantās pilsētas un mazpilsētas, kā arī iespaidīgos parkus, kuros var mācīties dejot slaveno bačatas deju.

Kolumba atklātā pasaule


Dominikānas Republikas vēsture ir tik interesanta un piesātināta, ka teju uzreiz pārņem savā varā tikko atbraukušos tūristus. Te var iedomāties, kā jutās Kristofors Kolumbs, kad viņš pirms vairāk nekā 500 gadiem izkāpa uz sauszemes pēc trīs mēnešu ceļojuma pāri Atlantijas okeānam. Tobrīd neviens vēl nezināja par Amerikas kontinentu. Salu nosauca par La Isla Española (Spāņu sala).

Foto: Shutterstock

Vēlāk Kolumba brālis Bartolomejs nodibināja Santodomingo pilsētu, kas bija pirmā pastāvīgā eiropiešu apmetne Jaunajā pasaulē. Pēc tam, kad spāņi devās dziļāk Amerikas kontinentā, uz salas patvērumu rada angļu un franču pirāti.

Vēlāk sala nonāca Francijas rokās, taču mierīgie laiki nebija ilgi – pēc vergu sacelšanās sala sadalījās divās daļās, no kurām viena tika pasludināta par Haiti, otra palika frančiem, un tika nosaukta par Dominikānas Republiku. Starp citu, Dominikānas Republiku nevajag jaukt ar citu Karību salu – Dominiku, kuru arī atklāja Kristofors Kolumbs.

Santodomingo – Kolumba ceļi

Dominikānas Republikas vēstures pulsu vislabāk var sajust tās galvaspilsētā Santodomingo, kas atrodas valsts dienvidos. Tā ir viena no pirmajām pilsētām, ko eiropieši izveidoja Amerikā. Lai arī Santdomingo vecpilsēta ir maza, tajā ir ko redzēt – pirmkārt, šeit ir vēsturiskā arhitektūra. Līdz pat mūsdienām saglabājušies daudzi aizsargmūri un drupas no Kristofora Kolumba laikiem.

Foto: Shutterstock

Vairāk nekā 500 gadus senajā pilsētā atrodas Amerikas vecākā katedrāle, klosteris, cietoksnis un slimnīca. Saglabājušās ir arī pēdas no pirmo iekarotāju ikdienas – māja, kurā dzīvoja Kristofera Kolumba dēls, joprojām ir daļa no pilsētas apbūves.Pilsētas modernajā daļā ir skatāma iespaidīga celtne, ko sauc par Kristofera Kolumba bāku.

Pilsētā ir arī rosīga naktsdzīve. Ne tikai bāros, restorānos un kafejnīcās, bet arī ielās skan Karību jūras ritmiskā mūzika. Turklāt vecpilsētas ielās viena pie otras rindojas kafejnīcas, kurās var baudīt gardus ēdienus un dzērienus.

Atpūta pie dabas

Viena no iespaidīgākajām Dominikānas Republikas vietām ir Puertoplata. Tā apbur ar plašo un iespaidīgo ainavu, kurā mijas jūra, kalni, ielejas, upes un neskaitāmas pludmales. Šeit aug kakao un kafijas koki, tās vecpilsēta ir atsevišķas ekskursijas vērta. Netālu no pilsētas var apmeklēt dabas piedzīvojumu parku "27 ūdenskritumi" – izklaides vietu ar ūdenskritumiem un slidkalniņiem.

67 kilometrus uz austrumiem no Montekristo atrodama klusa pludmales pilsēta Punta Rucia, kas lepojas ar apburošu balto smilšu pludmali, mierīgu tirkīza jūru un brīnišķīgu skatu uz kalniem.

Foto: Shutterstock

Bagātīgā zemūdens ekosistēma piedāvā ienirt iespaidīgo koraļļu rifu pasaulē. Bet tie, kam patīk vērot putnus, var apmeklēt Estero Hondo lagūnu, kur pulcējas savvaļas putnu bari.

Ziemas sezonā no aukstajiem ziemeļu ūdeņiem Samānas līcī ierodas pārokuprvaļi, lai šeit dotu dzīvību jaunajai paaudzei. Šī ir viena no populārākajām vietām pasaulē, kur var redzēt šos krāšņos milžus savvaļā. Laiks, kad milži parādās līcī, salā ik gadu ir ļoti gaidīts. Turklāt šeit iespējams vērot delfīnus, kas priecājas par kontaktu ar cilvēkiem.

No mangrovju audzēm līdz koku vardēm

Blakus lagūnai atrodas zaļo mangrovju meži – īsteni gaisa koku sakņu mudžekļi. Tos vislabāk var izzināt, dodoties ekskursijā ar zirgiem – ceļā piestājot pie ūdenskritumiem un nelielām pilsētiņām.

Valsts ziemeļaustrumu piekrastē atrodas Los Haitises nacionālais parks, kur tiek sargāti cilvēka darbības neskartie subtropu meži. Šeit kokos vijas viena par otru krāšņākas orhidejas, čivina eksotiski putni, bet ūdeņos peld apdraudētie Amerikas lamantīni.

Foto: Shutterstock

Kordiljeras kalnos atrodas mazpilsēta Konzanta, ko nereti dēvē par "Karību jūras Šveici" vai "apburto ieleju". Tā apbur ar pasakainiem skatiem. Šī reģiona apmeklētākais objekts ir Ebano Verde dabas rezervāts. Šajā nelielajā rezervātā sastopamas vairāk nekā 600 augu sugas, tostarp 80 dažādas orhideju sugas, aptuveni 100 putnu sugas, milzu koku vardes un ķirzakas.

Apceļojot salu, vakariņojot restorānos, izklaidējoties naktslokālos – bačatas ritms pavadīs visur. Esot uz salas, ir vērts atvēlēt nedaudz laika dejas soļu apguvei. Kad būs pienācis laiks atvadīties no šīs brīnišķīgās salas, deja paliks kā mūžīgs suvenīrs no krāšņā ceļojuma.

Foto: Shutterstock

Ideāls laiks atpūtai

Pateicoties siltajam klimatam visu gadu (vidējā mēneša temperatūra 25 – 27 grādi pēc Celsija), salā ir lekna tropu veģetācija, mitrajās kalnu nogāzēs aug tropu meži, bet kalnos – priežu meži. Tiesa, kalnos ir vēsāks, un ziemā temperatūra var noslīdēt pat līdz nullei. Lietus sezona ilgst no maija līdz oktobrim, bet labākais laiks ceļojumam uz Dominikānas Republiku ir no janvāra līdz martam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!