Foto: Shutterstock
Krāšņie rīsu lauki vizuāli atgādina zaļas lentas, kas vijas ap kalniem, radot iespaidīgu efektu, vilinot dabas un pārgājienu entuziastus, fotogrāfus un motociklistus, kas apmeklē šo vietu tās neparastā skaistuma un braukšanai piemēroto ceļu dēļ.

Iespaidīgie rīsu lauki kalnos un to ielejās atrodas aptuveni 290 kilometrus uz ziemeļiem no Vjetnamas galvaspilsētas Hanojas, Jenas provincē ar nosaukumu "Mu Cang Chai". "Mu Cang Chai" ciematos savirknētie lauki, kas izskatās pēc smaragdzaļām kāpnēm, kas ved uz debesīm, tiek uzskatīta par labāko vietu Vjetnamā, kur apskatīt plašās rīsu plantācijas, un pēdējos gados būtiski pieaudzis gan vietējo, gan ārvalstu tūristu skaits, kas brauc lūkot šo neparasto vietu.

Rīsu lauki nekad nav bijis plānots kā galamērķis, lai piesaistītu apmeklētājus, – pirms vairākiem gadsimtiem Vjetnamas ziemeļu vietējo kalnu cilšu senči rīsu plantācijas izveidoja, lai izdzīvotu. Rīsi aug mitrā augsnē, kur ir daudz ūdens, tādēļ šīs vietas bija ideāli piemērotas, jo valsts dienvidos applūst Mekongas delta. Lai audzētu rīsus vertikāli un kontrolētu ūdens plūsmu uz leju, kalnu ciltis izveidoja šādu rindu sistēmu. Izmantojot atjautību un milzīgu darbu, radās auglīgi lauki iztikas nodrošināšanai un elpu aizraujošs skaistums, kas redzams vēl šodien.

Foto: Shutterstock

Kopumā "Mu Cang Chai" rīsu plantācijas aizņem vairāk nekā 2200 hektārus, no kuriem 500 hektārus Vjetnamas Kultūras, sporta un tūrisma ministrija 2007. gadā noteica par nacionālā mantojuma objektiem.

Plašās rīsu plantācijas veidotas gadsimtiem ilgi un katrā gadalaikā tām piemīt savs īpašais šarms – vasarā kalnus ieskauj koši zaļi lekni lauki, rudens sākumā rīsi iekrāsojas zeltaini dzeltenos toņos un sākas ražas novākšana, bet ziemās tukšie laukie pipildās ar ūdeni, veidojot kaskādes un bezgalīgu dabīgo baseinu rindas. Kad nāk pavasaris, zemnieki stāda jaunu ražu un plantācijas izskatās pēc skudru pūžņiem.

"Mu Cang Chai" rīsu plantācijas ir arī viena no labākajām vietām braukšanai ar motociklu vai velosipēdu, neatkarīgi no tā, vai gribas mierīgu vai ekstrēmāku braucienu, jo te iespējams kā viens, tā otrs. Tomēr tieši pārgājieni ir labākais veids, kā pilnu krūti izbaudīt "Mu Cang Chai" ainavas. Vietējie – hmongi – pa šiem kalniem pārvietojušies kājām gadsimtiem ilgi, izveidojot taku tīklu, kas līkločos ved augšup un lejup pa ielejām un kalniem. Šīs takas savieno katru ciematu šajā apvidū un nodrošina skaistus maršrutus gariem un īsiem pārgājieniem.

Raksta tapšanā izmantota informācija no www.vietnam.travel.com, www.traveltoasiaandback.com, www.cnbc.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!