Čehi ar īstu pietāti attiecas pret savu tradicionālo amatniecību. Ņemot vērā valsts seno vēsturi, kas laika gaitā ir izveidojusi visai kolorītu kultūru, Čehijā var baudīt ne tikai apbrīnojamu arhitektūru, bet ir iespēja iepazīt arī tradicionālo amatniecību. Maizes cepšana, aušana, vecā druka un pat papīra izgatavošana – tā ir tikai maza daļa no aizraujošām darbnīcām, ko var apmeklēt Čehijā, uzsver Čehijas tūrisma aģentūra.

Letohradas laika mašīna

Iepazīties ar tradicionālo amatniecību piedāvā lielākais amatniecības muzejs Čehijā, kas atrodas Letohradā (Austrumčehijā). Iespaidīgā izstāde iepazīstina ar populārākajām 1840.-1930. gadu profesijām, piemēram, ratnieka un būvgaldnieka. Muzejā var aplūkot metālapstrādes instrumentus, kā arī galdnieka un jumiķa darbnīcu. Savukārt bērnus var ieinteresēt simtgadīga skolas klase. Absolūti neaizmirstamu iespaidu atstāj 1924. gada stomatoloģijas un ginekoloģijas klīnikas rekonstrukcija ar diviem zobārsta kabinetiem, ginekologa kabinetu un 1960. gada operācijas zāli.

Apbrīnojamā papīra pasaule

Morāvijas papīra darbnīcas vēsture ir vairāk nekā 420 gadus sena. Tā ir viena no vecākajām roku darba papīra darbnīcām, kas joprojām darbojas, Eiropā. Papīra muzejs un tūristiem atvērtā manufaktūra atklāj senos amatniecības noslēpumus. Papīra darbnīca piedāvā unikālu iespēju ar savām rokām izveidot papīra loksni.

Trauslais stikla skaistums

Stikla un kristāla ražošana Čehijā lepojas ar gadsimtiem senām tradīcijām. "Novosad & syn" (Novosads un dēls) stikla darbnīca, kas atrodas Harrahovā (Karkonošu kalnos), ir vecākā, nepārtraukti strādājošā stikla darbnīca pasaulē. Līdz pat šodienai šeit stikla izgatavošana ir roku darbs, kurā tiek izmantotas senču metodes. Iepriekš vienojoties, vizītes laikā var pamēģināt izgatavot savu glāzi vai kausu. Savukārt stikla darbnīcā "Pačinek Glass" Kunraticē var pārbaudīt savus spēkus stiklinieka amatā.

Maigs mežģīņu šarms

Vamberkas pilsēta Čehijas austrumos ir slavena ar savām mežģīnēm. Ar mežģīņu ražošanas vēsturi un tagadni iepazīstina Vamberkas mežģīņu muzejs. Vamberkā mežģīņu izgatavošana bija tik populāra, ka 19. un 20. gadsimta sākumā mežģīnes tika ražotas katrā mājā. Mūsdienās ar rokām austas mežģīnes galvenokārt ražo uzņēmums "Vamberecká krajka", kur var iegādāties gan dekoratīvās mežģīnes, kuras var ierāmēt kā bildi, gan unikālos mežģīņu galdautus.

Gobelēnu nams

Gobelēnu nams Jindržichūv Hradecā, Čehijas dienvidos, turpina vairāk nekā trīs gadsimtu garumā izveidoto audēju darbnīcu tradīcijas. Tagad Gobelēnu namā vispirms tiek atjaunoti vēsturiskie audumi. Apmeklējuma laikā var vērot, kā pieredzējušas audējas labo vēsturiskās drānas. Gobelēnu nams ir interaktīvs muzejs, kur vecākie un mazākie apmeklētāji var paši sēdēt pie stellēm, pārbaudīt savu veiklību un apgūt vienkāršas aušanas metodes.

Tehnikas mantojums

Kopš 19. gadsimta industriālās revolūcijas visa Ziemeļmorāvija ir būtiski mainījusies. Tika izveidotas rūpnīcas un manufaktūras, bet izejvielu atradnes kļuva par karjeriem un raktuvēm. Pateicoties "Tehnotrasei", kurā iekļautas arī tekstilrūpnīcas un slānekļa raktuves, ir iespēja ceļot pa reģiona tehnikas un amatniecības mantojuma pēdām.

Vairāk informācijas par interesantākajām darbnīcām meklē www.visitczechrepublic.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!