Masīvais akmens milzis 14 metru augstumā slejas kādreiz Mediči dzimtai piederējušajā Pratolīno villas parkā netālu no Florences Itālijā. Šī 16. gadsimta skulptūra pazīstama ar nosaukumu Apenīnu koloss, un tās autors ir renesanses skulptors Boloņas Žans ar pseidonīmu Džambolonja (Giambologna). Skulptūra, kas attēlo mītisku būtni – pa pusei cilvēku, pa pusei kalnu – veidota kā simbols varenajiem Apenīnu kalniem. Tomēr interesantākais ir tas, ka milzī paslēptas vairākas istabas un dažādi neparasti tehnoloģiskie risinājumi.

Milzu skulptūrai tiešām ir neparasts noslēpums – no ārpuses neviens nepateiks, ka tā patiesībā ir ēka, kam iekšpusē izbūvētas vairākas telpas, kas domātas dažādiem mērķiem. Piemēram, izskatās, ka ar kreiso roku milzis spiež ūdeni no pazemes gara, bet patiesībā skulptūra uzbūvēta tā, ka pa mošķa muti no avota plūst ūdens, kas tek baseinā, teikts portālā "Unusualplaces".

Skulptūrā ir vēl citi neparasti risinājumi - tās galvā ir telpa, kur iespējams kurināt uguni, lai izskatītos, ka kalnu dievam gailē acis, bet pa nāsīm nāktu dūmi. Skulptūras iekšpusē atrodams vesels grotu labirints, kuru sienas izliktas ar gliemežvākiem, koraļļiem un kristāliem, kā arī apgleznotas ar muskuļotu vīriešu freskām. Tāpat iespējams ieiet ne vien milža vēderā, bet arī tālāk pazemē. Galvā bijusi paredzēta arī neliela telpa orķestrim. Tāpat reiz šim akmens milzim iekšpusē bijusi ierīkota pat hidrauliska ūdens sistēma, kas savienojusi galvu ar ķermeni, apgādājot iekštelpās esošās strūklakas ar ūdeni.

Foto: Shutterstock

Par šo kolosu sacerēts arī kāds populārs itāļu pantiņš, kas vēstī, ka Džambolonja uztaisījis Apenīnu, bet tad nožēlojis, ka to uztaisījis Pratolīno. Tas tādēļ, ka, ja skulptūra atrastos kādā no Florences centrālajiem laukumiem, ne nomaļajā parkā, kas reiz piederējis varenajiem Mediči, tā mūsdienās, iespējams, tiktu uzskatīta par visu laiku dižāko skulptūru, teikts portālā "Italianways".

Vēl viens interesants fakts par šo skulptūru ir, ka tā bija viena no Frančesko I Mediči dabas un mākslas brīnumu kolekcijas dārgumiem viņa pasakainajā īpašumā pie Florences, bet tās būvniecība izmaksājusi divas reizes vairāk nekā slavenās Ufici mākslas galerijas celtniecības darbi, raksta "Italianways". Pratolīno villas parks bijis lielākais un greznākais no Mediči piederošajiem parkiem, tas ieskāvis brīnišķīgu renesanses muižu, kura gan vairs neeksistē, un tajā bijušas neskaitāmas skulptūras, strūklakas un dažādi sava laika tehnoloģiskie brīnumi. Kad Frančesko un viņa otrā sieva Bjanka pēkšņi nomira, Mediči šo īpašumu pameta un tas atdzima vien lielhercoga Ferdinanda III pārvaldībā, kas parku pārvērta par savam laikam raksturīgu romantisku dārzu, teikts portālā "Discovertuscany". Diemžēl pils jau bija aizgājusi bojā. 19. gadsimta otrajā pusē šo īpašumu iegādājies krievu princis Pāvels Demidovs, ko itāļi dēvēja par Paolo Demidofu II. Viņš atjaunoja ēkas un dārzu. Pēc simts gadiem šo vietu atpirka Florences pašvaldība un 1981. gadā padarīja par publisku parku. Tagad tas ir viens no skaistākajiem Florences apkārtnes parkiem.

Demidova villas (Demidoff Villa) parks, kurā atrodas koloss, līdz pat oktobra beigām atvērts piektdienās, sestdienās un svētdienās no pulksten 10 līdz 19.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!