Ir teiciens, ka nauda kokos neaug, bet Lielbritānijā mežos Kambrijas grāfistē, Skotijā un Velsā atrodami mistiski celmi un nokaltuši koki pilni ar senām un jaunākām monētām, kas gadu gaitā jau saaugušas ar koku.

Neparastie koki, kuru nokaltušajos stumbros sadzītas monētas, sastopami daudz kur Lielbritānijā, bet īpaši Kambrijas grāfistē pie vairākām meža takām, raksta The Daily Telegraph.

Vēstures avoti liecina, ka pirmais šāds koks parādījies 1700. gadā. Skotijā pat esot koks, kurā atrodama vesela kaudze florīnu – ļoti vecu un retu britu monētu, teikts Buzzsheep.com.


Parasti garāmgājēji, cerot uz labu veiksmi vai laimi, monētas kokā iedzen ar netālu atrastiem akmeņiem. Tā kā tradīcija ir ļoti sena, šie stumbri ir īsts numismāta sapnis, jo tur var atrast simtiem gadu vecas naudiņas, kas jau dziļi ieaugušas koka stumbrā un klātas sūnām.

Šos kokus vietējie iesaukuši par vēlmju kokiem, un pastāv leģenda, ka tajos mīt gari, kam tad arī tiek ziedota gan nauda, gan citas dāvanas. Arī mūsdienās, īpaši Ziemassvētkos cilvēki labprāt iet uz šīm vietām un kaut ko dāvina mītiskajām būtnēm, raksta The Daily Telegraph. Tāpat šī tradīcija, iedzīt monētu koka stumbrā, bieži tiek izmantota kāzās, līdzīgi kā citur veic rituālu ar laimes atslēgu pie tilta margām, lai simbolizētu mūžīgu mīlestību un lūgtu laimi tālākajai kopdzīvei.

Interesanti, ka arī dažos krogos, piemēram, "Punch Bowl in Askham" Kambrijā, pat ir vecas koka sijas ar plaisām tajās, kur iesist monētas veiksmei.

Arī gleznainajā Portmairionas ciemā Velsā ir septiņi nokritušu koku stumbri, kas pilni ar monētām. Senatnē esot ticējuši, ka šāds monētas ziedojums palīdz slimajiem atgūt veselību, bet tas, kas izvelk monētu no koka un nozog to gariem, pats saslimst, kāds vietējais zinātājs stāstījis BBC.

Izrādās arī Joko Ono reiz izmantojusi vēlmju koku kādā no saviem darbiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!