Foto: Shutterstock
Ziemassvētku tirdziņu tradīcija Eiropā aizsākās vēlajos viduslaikos. Drēzdenes tirdziņš, kas tiek uzskatīts par vecāko visā Eiropā, savu darbību uzsāka 1434. gadā. Arī mūsdienās Vācijas tirdziņi ir vieni no skaistākajiem un daudzveidīgākajiem, tomēr nemaz neatpaliek arī citu valstu Ziemassvētku tirdziņi, kas priecē gan ar dekorācijām, gan plašo dāvanu klāstu.

Ķelne, Vācija

Ķelne ir iecienīts galamērķis, kur baudīt Ziemassvētku noskaņu un tirdziņus. Ik gadu pilsētā tiek ierīkotas vairākas tirdziņu vietas. Lielākais Ziemassvētku tirdziņš atrodas pašā pilsētas centrā pie grandiozās Ķelnes katedrāles. Neskaitāmas uguntiņas un mirdzoši eņģeļi atgādina īstenu debesu karalisti. Tikai "Markt der Engel" tirdziņā var iegādāties arī dažnedažādākos suvenīrus un gardumus, ar ko vēlāk iepriecināt savus mīļotos.

Savukārt "Nikolausdorfa" tirdziņš jeb Sv. Nikolasa ciemats ir paredzēts bērnu rotaļām. Tā ir karuseļu un karstās šokolādes valstība, kur valda čalas un prieks.

Tirdziņi darbojas no 21. novembra līdz 23. decembrim.

Berlīne, Vācija


Berlīne piedāvā laikmetīgu skatienu uz Ziemassvētkiem, tādēļ tā ir ideāli piemēroti neierastu dāvanu iegādei. Pilsētas centrā ir vairāki desmiti tirdziņu un nemaz nav jēgas censties apmeklēt visus. Jāmeklē sev atbilstošu tematiku. Piemēram, grandiozākais tirdziņš ir "Spandau", savukārt skaistākais un oriģinālākais ir "Weihnachtszauber", kur ne vien baudīt krāšņos pilsētas svētku rotājumus, bet arī iegādāties īpašus mākslas darbus.

Turpretī ziemas priekus baudīt jādodas uz "Winter World" un "Potsdamer Platz", kur var ne vien iegādāties Ziemassvētku dāvanas, bet arī ļauties kamaniņu braukšanai, kērlinga spēlei un slidošanai.

Tirdziņi darbojas no 21. novembra līdz 1. janvārim.

Zalcburga, Austrija


Volfganga Amadeja Mocarta dzimtene viennozīmīgi ir viena no skaistākajām pilsētām, kur baudīt Ziemassvētku atmosfēru. Pilsēta joprojām saglabā senās tradīcijas, tādēļ te tirdziņos cieņā ir kvalitāte nevis kvantitāte. Bodītes ir piepildītas mājās gatavotiem saldumiem un rokām adītām zeķēm.

Protams, pilsēta, kas lepojas ar klasiskās mūzikas tradīcijām, nevar iztikt bez skaistiem koncertiem. Arī Ziemassvētku tirdziņu periodā katru vakaru pulksten 17 var baudīt bezmaksas koncertus. Starp citu, austrieši uzskata, ka pasaulslavenais korālis "Klusā nakts" pirmo reizi tika atskaņots 15. gadsimtā netālu no Zalcburgas tirgus laukuma.

No 17. novembra līdz 2023. gada 1. janvārim.

Prāga, Čehija


Prāga ir viena no gleznainākajām pilsētām Eiropā. Un Ziemassvētkos tā pārvēršas īstā pasakā. Lielākais Prāgas Ziemassvētku tirdziņš atrodas starp 14. gadsimta katedrāli un 15. gadsimta astronomisko pulksteni.

Piedāvājumā ir visdažādākās dāvanas – pašdarināti stikla izstrādājumi, adījumi un rotaslietas, kā arī koka figūriņas. Bet, kad visa enerģija iztērēta dāvanu meklēšanai, jādodas baudīt sātīgos čehu ēdienus – ceptas desas, pankūkas un siera pīrādziņus un protams, jānogaršo vietējais karstvīns. To dēvē par "svaraka", bet tā citrusu un kanēļa smarža piepilda visu Vecpilsētas laukumu.

Bet mazākie Ziemassvētku tirdziņa apmeklētāji noteikti priecāsies par aitām, kazām un ēzeļiem, kas ganās turpat laukumā pie siena gubām.

No 2022. gada 26. novembra līdz 2023. gada 6. janvārim.

Strasbūra, Francija


Par Francijas "Ziemassvētku galvaspilsētu" tiek uzskatīta Strasbūra, kura ik gadu grezni sapošas svētkiem. Savukārt tirgus laukumi pārvēršas par īstu grāmatu un saldumu paradīzi. Pilsētas centrālajos laukumos tiek uzstādīti aptuveni 300 tirdzniecības stendi, bet vietējie veikaliņi paši kļūst par Ziemassvētku rotājumiem. Tos īpaši apglezno un izrotā, padarot pilsētas ielas patiesi pasakainas. Arī dāvanu piedāvājums ir plašs – mājās ražotas rotaslietas un adījumi, koka trauki, vecas grāmatas un bezgala daudz saldumu.

Ziemassvētku tirdziņu periodā Strasbūrā var ne vien iegādāties dāvanas un baudīt vietējos ēdienus, bet arī apmeklēt dažādus pasākumus, kas notiek pilsētas laukumos.

Darbojas no 25. novembra līdz 26. decembrim.

Vīne, Austrija

Āra slidotavas, izgaismotas pilis un kūpoši siltie dzērieni – Vīne Ziemassvētkos ir īpaši gleznaina. Vīnes ielas un laukumus piepilda ne vien tirgotāju un tūristu čalas, bet arī Ziemassvētkiem raksturīgs aromāts – karstvīna un svaigi ceptu kliņģeru smaržu sajaukums. Savukārt pilsētas šaurajās ieliņās ir iekārtojušies Ziemassvētku tirdziņi, kur var iegādāties austriešu tradicionālās koka rotaļlietas un amatniecības izstrādājumus, kā arī pašgatavotas ziepes, rotaslietas un saldumus.

No 19. novembra līdz 26. decembrim.

Gdaņska, Polija


Vēsturiskajā pilsētas centrā Ziemassvētku tirdziņš ir īsta ziemas brīnumzeme. Šeit var vērot elfu parādes, klausīties Sniega karalienes koncertus un, protams, izbaudīt krāšņos un straujos karuseļus.

Arī dāvanu klāsts ir gana tradicionāls, bet ne garlaicīgs: dažādi juvelierizstrādājumi, keramikas trauki, adītas cepures un cimdi, kā arī delikateses no visas pasaules. Bet sasildies ļaus karstās šokolādes dzēriens vai karstais alus.

Tirdziņš darbojas no 2022. gada 23. novembra līdz 2023. gada 1. janvārim.

Kopenhāgena, Dānija


Ziemassvētku eglītes, pilsētas namu rotājumi un gaismas dekori Kopenhāgenu pārvērš līdz nepazīšanai. Savu kolorītu piešķir arī Ziemassvētku tirdziņu stendi, kuros piedāvā iegādāties adījumus, māla izstrādājumus, koka rotaļlietas un vietējos gardumus. Starp citu, Kopenhāgenas tirdziņos aktīvi tirgo arī lietotas mantas, tādējādi dodot lietām otro iespēju.

Kaut arī pilsētas centrā atrodas vairāki tirgus laukumi, tomēr par galveno tiek uzskatīts Tivoli dārza Ziemassvētku tirdziņš. Tumšos ziemas vakarus spilgtus padara izgaismotais panorāmas rats, karuseļi, koku zaros iekarinātas uguntiņas un slidotava, kur nerimstas svētku kņada. Un kā gan bez karstvīna un mandeļu cepumiem?

Kopenhāgenā var arī izbaudīt visai netradicionālu Ziemassvētku pasākumu – alternatīvo "Santa Lucia" parādi. Pasākuma laikā pa Kopenhāgenas kanāliem kuģo izrotāti kajaki. Šogad pasākums notiks 13. decembrī.

No 18. novembra līdz 2023. gada 1. janvārim.

Merano, Itālija


Ziemeļitālijas Alpos atrodas jaukā spa pilsēta Merano, kuras Ziemassvētku tirdziņu mirdzošie stendi stiepjas gar Passirio upi. Pilsētas ieliņas piepilda cilvēki, kuri nesteidzīgi izvēlas dāvanas no plašā rotaļlietu, aksesuāru un amatniecības izstrādājumu klāsta. Svētku atmosfēru papildina koru mūzika, karstvīns, ābolu strūdele un sniegotie kalni fonā.

No 25. novembra līdz 2023. gada 6. janvārim.

Izmantotie avoti:

Best Christmas markets in Europe for 2022

Strasbourg, capital of Christmas

Christmas in Copenhagen

Christmas Markets in Germany 2022

Salzburg Christkindlmarkt on Dom and Residenzplatz Square

Christmas Markets in Prague

Visiting Vienna

Gdańsk Christmas Market

Merano Christmas Markets

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!