Foto: Publicitātes foto

Tuvojoties gada skaistākajām brīvdienām, kuras šogad neizbēgami būs citādas, Lietuvas kūrortpilsēta Palanga aicina svētku burvībai ļauties radoši un sirsnīgi kopā tikai ar pašiem tuvākajiem – nedrūzmējoties publiskos pasākumos, bet nododoties tematiskām pastaigām svaigā gaisā, baudot pasakainu noskaņu.

"Svētku reizēs mēs vispirms novēlam saviem mīļajiem veselību. Šogad šis novēlējums ir saturīgāks un aktuālāks nekā jebkad agrāk, tāpēc mēs, kultūras darbinieki, vispirms novēlam veselību visiem Palangas iedzīvotājiem un viesiem. Šī gada situācijā visi cilvēki tiek aicināti būt apzinīgiem, domāt ne tikai par sevi, bet arī par tuviniekiem un apkārtējiem, tāpēc ir ļoti svarīgi ievērot visus nepieciešamos drošības nosacījumus. Viens no tiem ir nedrūzmēties," pauž Palangas Kultūras un jauniešu centra direktore Vita Petrauskiene.

Tieši tāpēc Palanga šogad nerīkos publiskus svētku pasākumus, bet gan pārsteigs savus iedzīvotājus un viesus, pārtopot par pasaku pilsētu. Kā atklāj Petrauskiene, pasaku noskaņu radīs ne tikai speciāli iekārtotas publiskās telpas, bet arī Ziemassvētku noskaņās izdekorēti privātie nami un uzņēmumi: "Mēs aicinām ikvienu radīt pēc iespējas vairāk gaismas pilsētā – rotāsim mūsu māju logus, balkonus un pagalmus ar svētku gaismām. Arī iestādes un organizācijas tiek aicinātas paturēt prātā, ka tuvojas skaistākās ziemas brīvdienas."

Palanga mudina arī dot savu artavu svētku noskaņas radīšanā gan pilsētas iedzīvotājus, gan viesus, projekta "99 novēlējumi Palangai" ietvaros nododot sveicienus. "Šis skaitlis ir simbolisks, jo nākamgad, 2021. gadā, mēs svinēsim simtgadi kopš Palangas atgriešanās Lietuvā. Tāpēc decembrī no rīta līdz vakaram šie palangiešu, Šventojas iedzīvotāju un pazīstamu lietuviešu izpildītāju sveicieni tiks rādīti uz Palangas svētku ekrāna, kas uzstādīts grāfa Tiškeviča laukumā netālu no Kūrmājas," atklāj Petrauskiene.

Uz ekrāna būs skatāmas arī pasakas no Palangas pasaku parka, kuru iemīļojuši mazie kūrorta iedzīvotāji un viesi: "Lapsa un krūze", "Es sekoju pasakai", "Pupa" un citas. Un, lai Ziemassvētku noskaņa būtu vēl īstenāka, ik pa brīdim no ekrāna būs dzirdama Ziemassvētku vecīša balss – viņš uzrunās garāmgājējus, aicinot apstāties un patērzēt.

Pastaigās ikviens varēs izjust Ziemassvētku noskaņu – it visur valdīs pasakaina maģija. "Ziemassvētku vecītis var iet garām jums jebkurā laikā, daloties lieliskā noskaņojumā. Un, lai gan pie Ziemassvētku eglītes nebūs tirgotāju no Ziemassvētku pilsētas, aizverot acis, jūs tomēr sajutīsiet īstu Ziemassvētku smaržu," iedrošina Petrauskiene.

Tematiskas pastaigas svaigā gaisā

Arī Palangas Kultūras un jauniešu centra jauniešu telpa "Bez jumta" ("Be stogos") pielāgojusies jaunajiem apstākļiem, piedāvājot dažādas attālinātas aktivitātes un nodarbes ārpus telpām svaigā gaisā. Viena no šādām aktivitātēm ir tematiskas pastaigas pa pilsētu, kurām nodoties var ikviens pilsētas iedzīvotājs vai viesis – vienatnē vai kopā ar tuviniekiem.

"Kopā ar Kultūras un jauniešu centru mums ir dažādi plāni un idejas, un mēs cenšamies turpināt jauniešu piedāvātās kultūras un citas aktivitātes, tajās piedaloties gan paši, gan arī piedāvājot citiem. Jaunieši aktīvi iesaistās arī Ziemassvētku perioda aktivitāšu sagatavošanā, palīdzot īstenot un piedalīties dažādos ārpustelpu pasākumos, organizēt akcijas, pievienoties apmācībām un kopīgi plānot projektus un aktivitātes 2021. gadam," atklāj jauniešu telpas "Bez jumta" darbiniece Asta Tiškute. "Karantīnas laikā visiem ir svarīgi būt atbildīgiem un rūpēties par drošību, tāpēc ir sagatavoti īpaši maršruti ar uzdevumiem un padomiem, aicinot atklāt jau redzētās vietas no jauna."

Ērti un aizraujoši ir piedalīties tematiskajos pārgājienos, izmantojot mobilo aplikāciju "Actionbound". "Ar šīs lietotnes palīdzību iespējams atkal un atkal mēģināt savākt pēc iespējas vairāk punktu par paveiktajiem uzdevumiem un apmeklētajām vietām. Turklāt nav nepieciešams pašiem pārbaudīt atbildes, aprēķināt rezultātu utt. Pēc lietotnes lejupielādes un atvēršanas tematiskos maršrutus Palangā var atrast meklēšanā pēc nosaukuma. Tāpat ir iespējams reģistrēties un saņemt e-pastā maršrutu, ar to saistītos uzdevumus, kartes, ieteikumus, atbildes un paskaidrojumus, kā novērtēt rezultātu atbilstoši savāktajiem punktiem," atklāj Tiškute.

Turklāt, savācot noteiktu punktu skaitu, jūs varat saņemt simbolisku piemiņas dāvanu no jaunatklātās jauniešu telpas. Šobrīd ir izstrādātas trīs tematiskās bezmaksas pastaigas, kuras tiks publicētas piektdienās (lietotnē "Actionbound" vai nosūtītas reģistrētajiem) un būs pieejamas trīs laikposmos:

No 13. līdz 29. novembrim

1. maršruts ir pamācošs stāsts par panākumiem un neveiksmēm, priekiem un bēdām. Tas paredzēts, lai veicinātu iztēli un paskatītos uz ierasto no cita skatpunkta.

No 20. līdz 29. novembrim

2. maršruts ir paredzēts filmu un televīzijas seriālu faniem, un tajā ietvertas atsauces un uzdevumi no populārām un arī mazāk pazīstamām filmām un seriāliem. Iespējams, šī pastaiga atklās jums vēl neredzētas vietas vai iedvesmos sava video daiļdarba veidošanai!

No 27. novembra līdz 6. decembrim

3. maršruts domāts pieredzējušajiem – tiem, kuri bijuši visur un visu jau redzējuši, tomēr aizvien alkst izaicinājumu, nebaidoties arī no tumsas un nomaļām vietām.

Reģistrēties tematiskajām pastaigām var šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!