Foto: Päär Keedus; visitestonia.com

Ja tuvākā apkārtne izbaudīta, jādodas izpētes braucienā uz Igauniju, kur dabas taku mīļiem paveras daudz iespēju skaistām pastaigām. Kur doties? Sadarbojoties ar ceļvedi "Visit Estonia", piedāvājam piecas interesantas dabas takas Igaunijā.

Tuhu purva pastaigu taka


Tuhu purvs un tā pastaigu taka ("Tuhu soo matkarada") ir vareni interesanta. Tuhu ir ne vien viens no lielākajiem purviem Rietumigaunijā, bet, pastaigājoties pa šo purvaino teritoriju, skatam paveras skaista ainava un arī kāds savdabīgs elements – gluži kā skatu platforma, no kuras iespējams no nedaudz augstāka punkta paraudzīties uz apkārtni.

Foto: RMK; visitestonia.com
Koka laipa, kas ved caur purvu, ir aptuveni 900 metrus gara, un pastaigai būs nepieciešama aptuveni stunda. Lai arī celiņš ir koka dēļiem klāts, lietainā un mitrā laikā laipas mēdz applūst, tāpēc vērts padomāt par piemērotiem apaviem jau savlaicīgi.

Interesanti, ka austrumu daļā šo esošo purvu sauc par Tuhu zemo purvu, savukārt rietumu daļā – par Tūdi ("Tuudi") augsto purvu. Pēckara laikā bijuši mēģinājumi purvu nosusināt, bet lielākā daļa ir palikusi cilvēka darbības neskarta, skaidrots "Visit Estonia".

Harku meža dabas taka

Foto: loodusegakoos.ee; visitestonia.com

Izvēloties doties uz Harku meža dabas taku ("Harku metsa loodusrada"), jābūt gatavam kārtīgām pārgājienam – taka stiepjas astoņu kilometru garumā un tās pieveikšanai būs nepieciešamas vairākas stundas.

Lai arī pārgājiens ir samērā garš, tas nebūt nav vienveidīgs. Taka ir lokveida, noslēdzoties tās sākumpunktā, kā arī pa ceļam ir ierīkotas vairākas atpūtas vietas un aplūkojami dažādi apskates objekti. Ja pa spēkam nav viss maršruts, var veikt arī kādu konkrētu posmu.

Pārvietojoties pa taku, ir iespēja iepazīt Harku smilšu paugurus, dažādus meža un purva veidus, kā arī aplūkot Harku muižu ar tās augu sugām bagāto parku.

Valgeso dabas taka


Foto: Vaike Jakobson; visitestonia.com

Valgeso dabas taka ("Valgesoo matkarada"), kas izvijusies apkārt purvam, stiepjas 1,8 kilometru garumā un aptuveni vienu kilometru no kopējās distances iespējams mērot pa koka laipu. Turklāt, kas būtiski, taka ir apļveida, paredzot to, ka nebūs jādodas atpakaļ pa to pašu maršrutu.

Pārgājiens šajā vietā ir labi piemērots, lai iepazītos ar purvu attīstību un augu valsti, kā arī apskatītu daudzveidīgās priedes. Lai atvieglotu pārvietošanos pa taku, pieejama takas shēma un krāsainas atzīmes uz kokiem.
Foto: Põlvamaa Partnerluskogu; visitestonia.com

Valgeso purvs ir viena no 21 Dienvidigaunijas vietām, kas ir atklāšanas vērtas, un ir atzīmētas ar "National Geographic" dzelteno logu, minēts "Visit Estonia". Šīs vietas apmeklēšana tiek ieteikta dabas atpūtas cienītājiem.

Jussi dabas taka


Foto: RMK loodusegkoos.ee; visitestonia.com

Pānojot doties pastaigā pa šo dabas taku, kārtīgi jāsagatavojas piedzīvojumam. Jussi dabas taka ("Jussi loodusrada") ir astoņus kilometrus gara un apļveida. Arī šo taku papildina dzeltenas krāsas apzīmējumi, palīdzot orientēties apkārtnē, savukārt taku daļēji sedz koka laipa.

Taka noteikti ir vieta, kur sasmelties enerģiju un pabūt klusumā. Tā vijas gar ezeriem un tīreļiem, kā arī garām interešu punktiem, bet trases vidusdaļā atrodas kempinga teritorija, kur iespējams uzkrāt spēkus tālākai pastaigai.

Kas interesanti, šo maršrutu iespējams mērot arī ar velosipēdiem, tomēr jābūt gatavam, ka dažviet brauciens var būt īpašs pārbaudījums un piedzīvojums.

Mazā spēka taka


Foto: Tartumaa Tervisespordikeskus; visitestonia.com

Mazā spēka taka ("Väike Väerada") ir viena no populārākajām pārgājienu takām šajā reģionā. Un nav brīnums, kāpēc tā – taka ir papildināta ar interesantām koka skulptūrām.

Veidojot koka skulptūras, vietējie mākslinieki ir iedvesmojušies no Igaunijas folkloras. Takā sastopami dažādi zvēriņi, rūķi, kā arī citi tēli, tāpēc būs aizraujoša ģimenēm ar bērniem. Turklāt, kā vēsta "Visit Estonia", saskaņā ar leģendām, takas dabas vide ir īpaša un tai ir laba iedarbība uz cilvēka veselību.
Foto: Tartumaa Tervisespordikeskus; visitestonia.com

Taka sniedzas trīs kilometru garumā un pieejama interesentiem pārsvarā visu gadu. Tomēr jāpiebilst, ka taku iziet ar smagiem bērnu ratiņiem varētu būt sarežģīti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!