Foto: Shutterstock
Lūkojoties uz Spiti ieleju Indijā, skatienu noteikti pievērsīs ciematiņš, ko plašāk pazīst pēc nosaukuma "Key Gompa" (arī Ki, Kye vai Kee), kas ir lielākā reliģiozā apmetne šajā apkārtnē.

Precīzs tā izveides datums gan nav piefiksēts, tomēr tiek lēsts, ka rosība šeit sākusies jau 11. gadsimtā, lai gan daudzi uzskata, ka šis ciems radies vēl senāk.

Šobrīd ciematiņš atrodas kalna pakājē jeb 4166 metru augstumā virs jūras līmeņa, tomēr agrāk mūku būvētā mītne atradusies daudz zemāk. Ņemot vērā iepriekšējos uzbrukumus, ļaudis mācījušies no kļūdām un uzbūvējuši savu apmetni daudz drošākā jeb neaizsniedzamākā vietā. Tiesa, šie gan nav vienīgie pārbaudījumi, ko nācies izjust šim ciemam – pārdzīvoti vēl vairāki uzbrukumi, ugunsgrēki un arī zemestrīces, skaidrots "Times on India".

Ciemata šaurajās ieliņās sajūtams vienots arhitektūras stils, kas datējams ar 14. gadsimtu. Kā skaidrots "Atlas Obscura", šīs arhitektūras vēsmas nākušas no Ķīnas. Vērts pievērts uzmanību arī ēku mūriem, kurus rotā vēsturiski sienu gleznojumi, atainojot ļaudis, kas šeit dzīvojuši pirms tam.

Foto: Shutterstock

Mūsdienās ciemats vēl joprojām ir apdzīvots – tur mājo aptuveni 250 mūki, kuri aizvien saglabā senās tradīcijas, skaidrots "Atlas Obscura".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!