Foto: Shutterstock

Dabas aizsardzības pārvalde (DAP) piektdien, 12. jūlijā, aicina uz Tauriņu nakti Zilupes novada Grebļukalnā, lai vērotu un iepazītu nakts lidoņus.

Pasākums sāksies pulksten 23 dabas lieguma "Grebļakalns" teritorijā, kas ir īpašs ar tā īpatnējo reljefu, mikroklimatu, augu valsti, arī taureņu sugu daudzveidību. Šajā vietā īstenots projekts, lai radītu labvēlīgus apstākļus retā dienas taureņa – esparsetu zilenīša – populācijas palielināšanai. Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Daugavpils Universitātes zinātniekiem, sakopa un atjaunoja šīs sugas taurenim nepieciešamo biotopu.

Grebļukalnā sastopamas arī daudzas nakts taureņu sugas, un, turpinot iepriekšējos gados aizsākto tradīciju, arī šogad DAP iepazīstinās interesentus ar burvīgajiem nakts taureņiem. Ainavas un biotopu dažādība starp diviem ezeriem, osu grēdu, mežiem un laukiem ir lieliska vide dažādu nakts taureņu un kukaiņu sugu attīstībai, stāsta DAP pārstāve Regīna Indriķe.

Pasākums sāksies pulksten 23 pie Šešku ezera, kur interesentus sagaida kukaiņu pētnieku stāsti un tauriņu gaismošana, bet pašā nakts pilnbriedā no pulksten 2 plānots 6,4 kilometrus garš nakts pārgājiens pierobežā - šai pasākuma daļai obligāta iepriekšēja pieteikšanās pa tālruni +371 28656530.

Pasākuma norises vieta: šeit (Lat. 56.1777451 un Lon.28.1123849). Papildu informācija par pasākumu pa tālruni 28656530 (Ilga) vai 29139677 (Regīna). Tā kā pasākums notiek pierobežā, apmeklētājiem nepieciešams personu apliecinošs dokuments (pase vai ID karte) un savlaicīgi pieteikta caurlaide.

Pasākumu rīko Dabas aizsardzības pārvalde sadarbībā ar Zilupes novada pašvaldību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!