Foto: Edgars Griestiņš
Tiem, kas vēl nav izlēmuši, kur šajā nedēļas nogalē doties atpūsties, vērts apsvērt ideju par Smilšu skulptūru festivāla apmeklējumu Jelgavā.

13. Starptautiskajā Smilšu skulptūru festivālā "Summer Signs 2019", kas Jelgavā notiek 8. un 9. jūnijā, apstiprināti 15 profesionāli mākslinieki no septiņām valstīm – Latvijas, Somijas, Mongolijas, Ukrainas, Kazahstānas, Krievijas un ASV. Nepilnas nedēļas laikā skulptori Pasta salā iedzīvinājuši šī gada festivāla tēmu "Antīkā pasaule".

Skulptori ļāvušies iztēles plašumiem un tēma interpretēta dažādi. Šis atšķirīgais redzējums festivāla apmeklētājiem sniegs iespēju ne tikai aplūkot unikālos darbus, bet arī rosinās domāt līdzi, kāpēc mākslinieks to atspoguļos tieši šādi.

Festivālā pirmo reizi tiks pārstāvētā Mongolija un Kazahstāna, tāpat arī pēc astoņu gadu pārtraukuma dalībai konkursā izraudzīts mākslinieks no ASV. Šis ir viens no retajiem festivāliem pasaulē, kurš joprojām saglabājis konkursa formātu, radot veselīgu konkurenci un veicinot darbu kvalitāti. Par uzvaru ar iepriekš minēto valstu pārstāvjiem sacenšas citu gadu laureāti un titulēti tēlnieki no Krievijas, Ukrainas un Somijas, savukārt Latviju pārstāv divas skulptores – Agnese Rudzīte-Kirillova un Zīle Ozoliņa-Šneidere.

Smilšu skulptūru parks apmeklētājiem tiks atvērts 8.un 9.jūnijā, kad Pasta salā, kā ierasts par svētku noskaņu rūpēsies iemīļoti mūziķi – "Credo", "Opus Pro", "Dziļi violets" un īpašie viesi no Lietuvas – "Colours of Bubbles", kā arī citi.

Foto: Edgars Griestiņš

Savukārt Starptautiskā Smilšu skulptūru festivāla laikā Jelgavas reģionālais tūrisma centrs aicina iepazīt ne tikai smilšu skulptūras, bet arī daudzas citas neparastas, no dažādiem materiāliem darinātas skulptūras, kas izvietotas Jelgavas pilsētvidē. Jelgava ir pazīstama ar ledus un smilšu skulptūrām, kas priecē neilgu laiku, tomēr pilsētā dažādās vietās izvietotas vairāk kā trīsdesmit pastāvīgas skulptūras, kas veidotas no metāla, akmens, koka, šamota un citiem izturīgiem materiāliem (plašāk par šo maršrutu lasi te). Ikviens aicināts doties ekskursijā "Jelgava – skulptūru pilsēta", lai gides Innas Altuhovas vadībā iepazītu Jelgavu un uzzinātu katras skulptūras neparasto stāstu. Maršruts vedīs pa mazākām Jelgavas centrālās daļas ieliņām, iekļaujot vairākus pilsētas parkus, skvērus un kvartālus. Ekskursijas laikā varēs uzzināt ne tikai par skulptūrām, bet dzirdēt arī citus interesantus un mazāk zināmus faktus par Jelgavu. Ekskursijas sākums 8.jūnijā un 9.jūnijā pulksten 11 pie Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa. Ekskursijas ilgums divas stundas, dalības maksa viens eiro (skolēniem bez maksas). Pieteikšanās ekskursijām pa tālruni 63005447 vai e-pastu tic@tornis.jelgava.lv.

Vairāk informācijas un pašu pasākuma programmu un biļetēm meklē šeit, savukārt kādas smilšu skulptūras bija iespējams apskatīt pagājušajā gadā, meklē te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!