Foto: Shutterstock
Turcija jau sen kļuvusi par vienu no populārākajiem galamērķiem tiem, kas meklē kvalitatīvu un komfortablu atpūtu. Kas jāzina, ceļojot uz Turciju? Sagatavojies un informēts tūrists – labi atpūties tūrists, sevišķi, ja ceļojums ietver ko vairāk par gulēšanu kūrortā baseina malā. Tāpēc turpinājumā daži svarīgi fakti par tēmu - atpūta Turcijā.



Darba stundas


Darba stundas

Bankas Turcijā parasti ir atvērtas no 8:30-12:00 un no 13:30-17:00 - no pirmdienas līdz piektdienai. Dažas no bankām rajonos, kur atpūšas liels skaits atpūtnieku, atvērtas katru dienu. Brīvdienās lielākā daļa iestāžu un organizāciju nestrādā. Muzeji lielākoties slēgti pirmdienās.

Valūta un maiņa


Valūta un maiņa

Jaunā Turcijas lira tika ieviesta apgrozībā 2005. gada 1.janvārī. Veco Turcijas liru (TL) izņēma no apgrozības 2006. gada 1. janvārī.  Viena jaunā Turcijas lira iedalīta simt jaunajos kurušos (turku: yeni kuruş). Vietējais naudas apzīmējums ir YTL, bet tās kods: TRY.

Līdz 2015. gada beigām Centrālajā bankā iespējams samainīt vecās liras pret jaunajām. 1 YTL (Jaunā Turcijas lira, TRY) = 1 000 000 TL (vecās turku liras). Šobrīd Turcijā apritē ir šādas banknotes, 100 TRY, 50 TRY, 20 TRY, 10 TRY, TRY 5 un 1 TRY. Monētu nominālvērtība - 50, 25, 10 un 5, un 1.

Maiņas punktos, bankās, viesnīcās var apmainīt naudu bez papildu komisijas maksas. Vislabāk mainīt ASV dolārus un eiro. Daudzās bankās ir iespēja apmainīt arī britu mārciņas un Japānas jenas. Vissarežģītāk būs apmainīt Austrālijas un Kanādas valūtu, lielu pilsētu bankās problēmu nebūs, bet citviet tās var rasties.

Bankomātu tīkls ir pietiekoši blīvs faktiski visos rajonos. Iespējams viegli tikt pie turku nacionālās valūtas, ja jums ir Visa, MasterCard, Cirrus, Maestro un Eurocard. Gandrīz visos bankomātos ir pieejama instrukcija angļu un franču valodās. Parasti iespējams noņemt līdz 250 ASV dolāriem dienā.

American Express, Diners Club, MasterCard un Visa maksājumu kartes Turcijā ir plaši atzītas, taču arAmerican Express joprojām reizēm mēdz rasties problēmas (piemēram, Turkish Airlines nepieņem šādas kartes). Pirms doties uz Turciju, savā bankā labāk noskaidrojiet sīkāk visu informāciju par jūsu kartes lietošanas nosacījumiem Turcijas teritorijā. 

Valūtas ierobežojumi


Foto: DELFI

Valūtas ierobežojumi

Šeit nav nekādu ierobežojumu vietējās vai ārvalstu valūtas ievešanai valstī, bet, ja gadījumā ceļojat ar lielu skaidras naudas daudzumu, nepieciešams paziņot par to, ierodoties valstī.  Maksimālā summa, ko var izvest no valsts - 5000 ASV dolāru skaidrā naudā - būs jāuzrāda dokumenti, ka šī nauda jums bija, jau iebraucot, vai arī esat to noņēmis no bankomātiem vai izņēmis bankā Turcijā.

Ceļotājiem, kas plāno mainīt naudu atpakaļ uz kādu ārvalstu valūtu, pirms izlidot no Turcijas, vajadzētu saglabāt visus čekus un rēķinus, kas iegūti naudas maiņas procesā. Tas nepieciešams, lai pierādītu, ka darījums ir bijis likumīgs.

Muita

Foto: Reuters/Scanpix

Elektrība


Elektrība

Lielākoties Turcijā jūs atradīsiet Eiropas standarta elektrības spraudni ar apaļām metāla atverēm - 220 V un 50 Hz. Elektrības sistēmā šeit nereti mēdz būt nevienmērīgs spriegums, tāpēc jābūt uzmanīgam. Ja ceļojat ar klēpjdatoru, mēģiniet paņemt no mājām strāvas stabilizatoru. 

Veselības sistēma


Veselības sistēma

Kopumā Turcija ir pietiekami droša valsts ceļošanai, lai gan daudzus ceļotājus šeit mēdz piemeklēt gremošanas traucējumi. Šeit tomēr ir vēlams dzert ūdeni no pudelēm un ievērot standarta higiēnas pasākumus, īpaši karstajā jūlijā un augustā. Mēģiniet neēst aizdomīgās vietās un pārliecinieties, ka zivis vai gaļa ir kārtīgi termiski apstrādāti. Labāk izvairīties no vēžveidīgajiem un austerēm, jo tās var nebūt svaigas. Dzeriet tikai pasterizētu pienu.

Iebraucot šajā valstī, jums nav nepieciešamas nekādas īpašas vakcīnas. Tomēr nekaitētu noskaidrot, vai jūsu standarta potes joprojām ir spēkā - sevišķi pret stingumkrampjiem, poliomielītu un vēdertīfu. Konsultējieties ar savu ārstu par to, kādus piesardzības pasākumus vislabāk veikt. 

Par malāriju Turcijā it kā nevajadzētu satraukties. Galvenajās tūrisma zonās valstī - rietumos un dienvidrietumos inficēšanās risks nepastāv. Tomēr zināma bīstamība pastāv periodā no maija līdz oktobrim Ukorovas / Amikovas un Anatolijas dienvidaustrumu daļā, Adanā un Antālijā, vēstī "Amerikanki.com".

Veselības aprūpe šeit ir salīdzinoši dārga, tāpēc būtu ļoti labi iegādāties ceļojumu apdrošināšanu. Tā segs izmaksas, lai nodrošinātu jebkādu medicīnisko palīdzību. Lielākā daļa ārstu lielākajās pilsētās brīvi sarunājas svešvalodās.

Valoda

Drošība


Foto: AFP/Scanpix

Drošība

Par spīti tam, ka Turcija tiek uzskatīta par savā reģionā mierīgu valsti, zādzības un laupīšanas te nav nekas neparasts. Jums ir jābūt pārliecinātam, ka esat veikuši visus piesardzības pasākumus. Piemēram, nēsājiet naudu tikai zem drēbēm - kādā drošā vietā, lai izvairītos no kabatas zagļiem un citiem ārzemju tūristu maku mīļotājiem, it īpaši vietās, kur raksturīgs liels cilvēku pūlis - piemēram, centrālajā tirgū Stambulā. Tāpat jābūt uzmanīgiem bankomātu tuvumā.

Ja jūs ceļojat vienatnē, jābūt uzmanīgiem, tiekoties ar aizdomīgiem pārīšiem vai it kā draugu trijotnēm - cilvēkiem, kas mēģina sadraudzēties ar jums un piedāvāt dzērienu vai maltīti. Nereti šādi, cilvēkam nezinot, tiek iedotas narkotikas, kam seko tūristu aplaupīšana. Lai pārbaudītu, vai satiktais cilvēks ir vienkārši draudzīgs vietējais vai arī viņa nodomi nav pārāk tīri, piedāvājiet kopīgi nofotografēties. Skatieties, kā viņš reaģē. 

Nevajag izmēģināt visu, ko jums piedāvā svešinieki. Jums vienkārši var sākties alerģija vai pat saindēšanās. Ja vietējais sāk kliegt, ka esat nogānījis viņa dāsnumu un viesmīlību, droši dodieties uz tuvāko policijas iecirkni vai banku, kur ir apsardze, lai izvairītos no kādām nopietnākām nepatikšanām.

Tradicionālās dzimumu segregācijas rezultātā turku vīrieši mēdz uzskatīt, ka jebkura sieviete, kas pārvietojas viena, ir uzrunājama. Par laimi, vairumā gadījumu līdz "nopietnam šturmam" lieta nenonāk, raksta "Amerikanki.com". Protams, ar nosacījumu, ka sievietes uzvedas un ģērbjas atturīgi. Tad vīrieši pret jums būs ļoti pieklājīgi un laipni. Laulības gredzens pirkstā var būt nopietns iemesls, lai vietējie vīrieši neuzdrīkstētos sievietei pieskarties. Palīdzēs arī saulesbrilles, kas neļaus sevišķi nekaunīgiem eksemplāriem noķert sievietes acu skatienu. Diemžēl daudzi turki standarta pieklājības smaidu uztver kā flirtu, tāpēc sievietēm jābūt uzmanīgām, visupirms jau pašām pret sevi.

Pievērsiet uzmanību uzrakstiem restorānos, tur mēdz būt īpašas vietas, kas rezervētas atpūtai tieši sievietēm. Uz uzrakstiem jābūt rakstītam AILE vai AILE Salonu. Sabiedrībā, kur uzturas tika sievietes, skaļi jautroties un lietot daudz alkohola nav ieteicami.

Ja gribat braukt ar taksometru, sievietei nekādā gadījumā nevajag sēdēt priekšējā pasažiera sēdeklī blakus šoferim.

Ja jūs ceļojat ar autobusu, izvēlēties tukšu vietu, kur blakus neviens nesēž. Bieži vien sievietēm ir atsevišķas vietas autobusa priekšējā daļa, ķuras jums tiks ierādītas. Ja neviens jums neierāda, kur tieši sēdēt, nekādā gadījumā nesēdieties autobusa beigu galā. Ja tomēr sēžat beigās un kāds sāk izrādīt uzmācīgu uzmanību, celiet troksni un pievērsiet sev un aizdomīgajam tipam uzmanību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!