Vīnkopība Latvijā ir uzņēmusi neredzētus apgriezienus, bet sabiedrībā joprojām valda iesūnojis priekšstats, ka latviešu vīns jau tāds mājas vīniņš vien ir. Par laimi, šie laiki jau sen kā pagājuši un Latvijas vīndari piedāvā dzidrus, aromātiskus un kvalitatīvus vīnus. Lai noskaidrotu, vai tiešām arī Latvijas vīnā vērts meklēt patiesību, "Delfi Ceļojumi" piedāvā paviesoties četrās Latvijas vīna darītavās.

Sabiles Vīna kalns

Foto: Publicitātes foto

Ginesa rekordi ir novērtējuši Sabiles Vīna kalnu, kā vistālāk ziemeļos esošo vīna kalnu, kurā vīnogas aug brīvā dabā. Vietējie Sabiles Vīna kalnam par godu jau 15 gadus rīko Sabiles Vīna svētkus. Sabiles Vīna kalnā un vīna darītāvā "Drubazas" rosās vīndaris Andris Dzērve. Vīna Kalna dārza platība ir 1,5 ha un tajā aug aptuveni 15 dažādu šķirņu vīnogu - Veldze, Supaga, Sukribe, Sativa, Guna, Jodupe, Jadviga, Meda, Lauma, Zilga, u.c. Iegriežoties vīna darītavā "Drubazas" var nodegustēt īpašos Sabiles vīnogu vīnus. Dienu Sabilē vari papildināt ar aktīvākām nodarbēm, kā pastaiga pa botānikas un orhideju takām, peldēšanās, makšķerēšana vai izbrauciens ar trulīti pāri Abavai.

Līgatnes vīna darītava

Foto: Publicitātes foto

Līgatnē vīns tiek darināts no netradicionālākām izejvielām – ķirbjiem, pienenēm un pat ceriņiem. Izmantotās ogas un augļi tiek ievākti Gaujas Nacionālā parka teritorijā. Atbilstoši sezonai Līgatnes vīna darītava piedāvā vairāk kā 10 dažādas garšas buķetes. Latvijas augļu un ogu vīnu konkursā 2012.gadā Līgatnes vīni īpaši izcēlās deserta vīnu grupā ar rabarberu un aveņu vīniem. Vēl līdz oktobrim vari nobaudīt šos vīnus romantiskā atmosfērā sveču gaismā pagraba alā, kura atrodas Lejaslīgatnē, Lustūža klintī.

Abavas vīna darītava

Foto: Publicitātes foto

Abavas vīna darītava ir ģimenes uzņēmums,kurā saimnieko Liene un Mārtiņš Barkāni. Sākumā tika iekārtots divus hektārus plašs vīnogu dārzs, bet ar laiku tajā atradās vieta arī āboliem, upenēm, zemenēm un rabarberiem. Sezonas laikā tiek vāktas meža ogas - mellenes, korintes, irbenes un pīlādži, no kurām tiek darīts vīns, degvīns un uzlējumi. Pavisam nesen darītavā atvērta vīnotava, kurā iespējams gan degustēt dzērienus, gan parunāties ar saimniekiem.

Vīna darītava Zilver

Foto: Publicitātes foto

Siguldas pagastā zemnieku saimniecībā "Pīlādži" atrodas mājas vīnu darītava "Zilver". Ģimenes uzņēmumā aktīvi darbojas tēvs un dēls Jāņi Zilveri. Jāņi rūpīgi strādā pie tā, lai pierādītu, ka arī mājas vīns var būt dzidrs, aromātisks un sniegt izsmalcinātu garšas buķeti. 2012.gadā Latvijas augļu un ogu vīnu konkursā Jāņa Zilvera aveņu vīns tika apbalvots kā labākais pussaldais sarkanvīns. Izejvielas vīna ražošanai tiek audzētas, izmantojot pēc iespējas mazāk ķimikāliju, augļu un ogu dārzi atrodas maksimāli tālu no lielceļiem un izplūdes gāzēm. Pīlādžu mājās ir ierīkota vīnotava, kurā vīna baudītāji var nodegustēt Zilver vīnus, kā arī izsekot līdzi vīna darīšanas procesam.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!