Lai saglabātu interesantas vēstures liecības, 26 Latvijas un Igaunijas industriālā mantojuma objekti "iesaistījušies" projektā "Industriālā mantojuma atdzīvināšana tūrisma attīstībai", pastāstīja Maija Bebre, Kurzemes plānošanas reģiona administrācijas projektu vadītāja.

Mūsdienu tehnoloģiju strauja attīstība ir ietekmējusi daudzas vēsturiskās ražotnes un ar tām saistīto infrastruktūru pamešanu. Daudzi Eiropas piemēri apliecina, ka industriālā mantojuma uzņēmumi otro elpu gūst tūrismā, ko novērtē apmeklētāji un eksperti, pat iekļaujot tos UNESCO mantojuma sarakstā. To izvērtējuši ir arī 26 šī projekta pārstāvji, kas izcels mantojuma nozīmi un veicinās industriālā mantojuma objektu atpazīstamību tūristu vidū.

Ar Latvijas objektiem var iepazīties šeit, bet šoreiz vairāk par Igaunijas industriālo mantojumu.

Projekta "Industriālais mantojums" ilgums ir divi gadi. Projekta īstenošana ir uzsākta ar šī gada maiju, Kurzemes, Vidzemes un Rīgas plānošanas reģioniem, tūrisma objektiem sadarbojoties ar Rietumigaunijas un Dienvidigaunijas tūrisma asociācijām un apskates vietām. Kopējais projektā plānotais ieguldījums ir vairāk nekā 1,14 miljoni eiro, kas tiek finansēti no INTERREG Igaunijas –Latvijas programmas līdzekļiem, piesaistot arī pašvaldību, pašu objektu un valsts līdzfinansējumu.

Igaunijas industriālā mantojuma apskates vietas

Hellenurmes ūdensdzirnavas


Tikai aptuveni 50 kilometrus no Latvijas robežas atrodas Hellenurmes ūdensdzirnavas, kas ir muižnieku Midendorfu celtas četru stāvu dzirnavas gleznainā ainavā. Iekārtas ir saglabātas no 20. gadsimta sākuma, un dzirnavas joprojām ir darba kārtībā.

Lai redzētu šo vietu darbībā – kā ar ūdens palīdzību iespējams nokļūt no grauda līdz maizei, apmeklējums jāpiesaka iepriekš.

Adrese: Hellenurme küla, Palupera vald, Valga maakond
Telefons: +372 5205142, mae@veskimuuseum.ee
Mājaslapa: www.veskimuuseum.ee

Lēvaku hidroelektrostacija – muzejs


Ja interesē ūdens enerģija, vērts apskatīt Lēvaku hidroelektrostaciju. Tajā ir iekārtots muzejs, kur var iepazīties gan ar hidroelektrostacijas, gan ar Lēvaku apkārtnes vēsturi. Kā īpaša ekspozīcija ir padomju laika elektrības skaitītāji.

Adrese: Leevaku küla, Räpina vald, Põlva maakond
Telefons: +372 511 7842
Mājaslapa: kylad.rapina.ee

Repinas papīra fabrika


Turpat netālu atrodas Repinas papīrfabrika, kas celta 1734. gadā kā dzirnavas. Šis ir Igaunijā vecākais līdz šim strādājošais ražošanas uzņēmums un ir arī iekļauts Eiropas unikālāko ražošanas arhitektūras paraugu sarakstā. Papīrfabrikā ražots rakstāmpapīrs un papīrs tipogrāfiju vajadzībām, Repinas papīru lieto gan profesionāli mākslinieki, gan amatieri. Kad Igaunija 1918. gadā ieguva neatkarību, Repinas papīrfabrikai tika iesniegti pasūtījumi pat naudas papīra ražošanai.

Adrese: Pargi tänav 23, Räpina linn, Räpina vald, Põlva maakond
Telefons: 372 504 5096
Mājaslapa: www.rappin.ee

Hāpsalu dzelzceļa muzejs


Hāpsalu ir brīnišķīga, 19. gadsimtā veidojusies Igaunijas kūrortpilsēta ar smalku koka arhitektūru. Dzelzceļa muzejs ir ierīkots Hāpsalu kūrorta apkalpošanai 1903. gadā uzbūvētā stacijā. Tur joprojām ir perons ar jumtu un lepns paviljons. Muzejā var iepazīties arī ar telekomunikāciju pasauli.

Adrese: Raudtee tänav 2, Haapsalu
Tālrunis: +372 473 4574
Mājaslapa: www.salm.ee

Ristna un Tahkuna bākas


Abas bākas atrodas Hīumā salā. Tahkunas baltā bāka atrodas ziemeļu galā līdzās Hīumā militārajam muzejam. Tā ir Igaunijas piekrastes augstākā bāka – 42,7 metri virs jūras līmeņa. Majestātiskā Ristnas bāka atrodas pašā tālākajā zemesragā. Tā darbojas kopš 1874.gadam, un tur izvietots arī miglas zvans. Bākas pakājē atvērta maza ēstuve.

Adrese: Ristnas bāka: Ristna nina, Kalana küla, Hiiu vald, Hiiu maakond
Mājaslapa: www.etts.ee

Tahkunas bāka: Tahkuna küla, Hiiu vald, Hiiu maakond
Mājaslapa: www.etts.ee

Lumandas kaļķu parks


Ja doma ir pavadīt brīvdienas Sāremā salā, tad noteikti ir vērts apskatīt Lumandas kaļķu parku. Tematiskajā pārgājiena takā (apt.1,8 km) var iepazīties ar vecajiem kaļķu cepļiem un vēsturisko kaļķu ražošanas procesu. Arī pašiem ir iespējams ar rokām rakt kaļķakmeni un redzēt kaļķu dedzināšanas procesu. Parks ir atvērts no 10. jūnija līdz 20. augustam.

Adrese: Koplimetsa palvela, Mõisaküla, Lääne-Saare vald, Saare maakond
Tālrunis +372 515 6165, limex@limex.ee

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!