Foto: Carnikavas novada dome un Māris Lazdāns
Pagājušajā nedēļas nogalē, proti, 24. augustā, ar gastronomiskiem, sportiskiem un muzikāliem notikumiem nosvinēti astoņpadsmitie Nēģu svētki Carnikavā.

Visas dienas garumā norisinājās amatnieku tirgus, radošās darbnīcas un dažādu pazīstamu mūziķu uzstāšanās, izklaides un atrakcijas bērniem un pieaugušajiem. Notika nēģu ātrēšanas sacensības, ko pēdējos gados papildina arī nēģu suši ātrēšana. Tāpat Nēģu svētku programmā tika iekļautas arī sportiskas aktivitātes. Svētkos jau par tradīciju kļuvusi nēģu kulinārijas meistarklase, kur kopā tika gatavota nēģu kūka, ar kuru cienāja klātesošos svētku viesus.

Dienas laikā ar vikingu un zvejnieku laivām varēja doties uz Gaujas ieteku jūrā, un pēc tradicionālās laivu parādes svētku gājienā devās pats Nēģu karalis, kas ievadīja svētku gājienu. Šogad svētku gājiens sākās pie Carnikavas Novadpētniecības centra un tālāk devās pāri jaunajam tiltiņam pār Vecgauju, tieši Nēģu svētkos pirmo reizi oficiāli atklājot jauno tiltiņu iedzīvotāju un viesu lietošanai.

Gardēži Carnikavas delikatesi – nēģi – varēja baudīt gan karstu tikko no krāsns, gan želejā un dažādās uzkodās, kā arī daudzi dabūja nogaršot gardo nēģu zupu. Lai baudītu virumu, kas 400 litru katlā vārījās kopš agra rīta, vajadzēja pacietīgi gaidīt rindā, jo gribētāju netrūka.

Foto: Carnikavas novada dome un Māris Lazdāns

Svētku daudzveidīgo muzikālo programmu veidoja grupa "Līvi", "Apvedceļš", "Latvian Blues Band", Ufo un estrādes apvienība "Kaija", "Carnival Youth", Nauris Puntulis, Marika Šaripo un Raimonds Macats un citi pazīstami mūziķi. Savukārt vēl nebijis koncerts Nēģu svētku laikā norisinājās Carnikavas promenādes galā – tur, saulrietu gaidot, notika Zanes Sniķeres un Daces Straumes gongu koncerts, pulcējot vairākus simtus klausītāju. Vēl viens nebijis notikums Nēģu svētku svētkos šogad notika Gaujmalā, kur folkloras kopa "Ābols" veica pateicības rituālu Gaujai par tās labvēlību un bagāto nēģu lomu zvejniekiem.

Foto: Carnikavas novada dome un Māris Lazdāns

Nēģu svētki ir vērienīgākie svētki Carnikavas novadā, kuri ik gadu tiek svinēti augustā, atzīmējot nēģu zvejas sezonas atklāšanu. Turklāt kopš 2015. gada februāra Carnikavas nēģi ir iekļauti Eiropas Savienības (ES) Aizsargātu ģeogrāfiskās izcelsmes norāžu reģistrā. Ar norādi "Carnikavas nēģi" marķē tikai Carnikavas novadā no 1. augusta līdz 1. februārim ar murdiem Gaujas lejtecē pie ietekas jūrā zvejotos svaigos un pārstrādātos nēģus, ja tie ražoti Carnikavas novadā atbilstoši specifikācijai. Carnikavas nēģu specifika un garšas īpašības saistītas ar Carnikavas iedzīvotāju prasmēm nēģu ieguvē un pagatavošanā, kas mantotas no paaudzes paaudzē jau kopš 17. gadsimta, pastāstīja Carnikavas pārstāvji.

Turpinājumā neliels ieskats no lustīgajiem svētkiem Carnikavā!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!