Foto: Publicitātes foto
Tallinas nocietinājumu uzbēruma noslēpumainās ejas tikušas izbūvētas kopā ar bastioniem 17. - 18. gadsimtā. Ejas izveidotas, lai slēptu no ienaidnieka acīm kareivju, munīcijas un cita aprīkojuma pārvietošanu. Turklāt tās izmantotas arī izlūkošanas vajadzībām - pa tām novērotas ienaidnieka pazemes mīnēšanas operācijas. 1857. gadā nocietinājuma uzbērums izslēgts no militāro objektu saraktiem un tajā izveidoti Ingeru un Zviedru bastionu parki.

Mūsdienās šajā teiksmainajā vietā atrodas interesants muzejs. Tas izvietots viduslaiku torni "Kiek in de Koek", kas lejasvācu dialektā nozīmē "ieskatīšanās virtuvē (ķīķerēšana ķēķī)" un tam piegulošajās ejās un tuneļos. Šī ekspozīcija atklāta 2010. gadā un aizved skatītājus uz 1219. gada Tallinu, stāstot par toreizējiem notikumiem, paražām un cilvēkiem. 

Ar video un citu tehnoloģiju palīdzību iespaids ir visai efektīvs un ļauj saprast, kā Tallina radusies un kļuvusi par to, kas ir tagad. Tur ir stāstīts gan par pilsētas vēsturi, gan militārajiem notikumiem. Interesanti, ka nelielā tunelītī Zviedru bastionā apmeklētāji tiek "nogādāti" arī laika mašīnā uz Tallinu 2219. gadu.

Savukārt no kafejnīcas torņa augšējā stāvā paveras brīnišķīgs skats uz Tallinas vecpilsētu kalnā un ostu. 

Plānojot muzeja apmeklējumu, jāņem vērā, ka bastiona eju apmeklējums notiek vienīgi gida pavadībā. Maksimālais grupas lielums ir 20 cilvēki.

Darba laiks: No marta līdz oktobrim bastiona ejas ir atvērtas ik dienu, izņemot pirmdienas, no pulksten 10.30 līdz 18 (pēdējā ekskursija – pulksten 17.30). Savukārt no novembra līdz februārim ejas var apskatīt no pulksten 10 līdz 17.30 (pērējā ekskursija pulksten 17). Muzejs nestrādā valsts svētku dienās. 

Ieejas maksa: Pieaugušajiem – 6 eiro, bērniem, studentiem un pensionāriem – 3,5 eiro. Ģimenes biļete maksā 12 eiro.

Vairāk informācijas: linnamuuseum.ee

Bastiona ejas wordpress themes

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!