Foto: Reuters/Scanpix
Populārais ceļojumu portāls "TripAdvisor" apkopojis interesantākos ceļojumu galamērķus savu lietotāju skatījumā 2014. gadā - skatiet un smeliet idejas, ja savs sapņu ceļojums vēl nav akmenī iekalts!

Labāko TOP 25 ceļojumu galamērķu vidū ir Švedagona kalns Jangonā, Linkolna memoriāls Vašingtonā, pamestā Petras pilsēta Jordānijā, Lielais Ķīnas mūris, Sānijas Alhambras pils - cietoksnis, Milānas Doms Itālijā, Sv. Ģimenes baznīca Barselonā, Zelta vārtu tilts Sanfrancisko, Kristus Pestītāja statuja Riodežaneiro, Sidnejas opera un citi apskates objekti.

Turpinājumā uzskaitīti visievērojamākie objekti portāla lietotāju skatījumā 2014. gadā - saraksta visaugstāk vērtētie TOP 10 objekti!

10. Dubrovnikas pilsētas mūri

Foto: Reuters/Scanpix

Horvātijas pērles Dubrovnikas senais viduslaiku pilsētas mūris ir tā vērts, lai izietu pa to pilnu divu kilometru apli. Pastaigas laikā pilsētas ainava un jūras skati nemitīgi mainīsies - te ir lieliskas iespējas fotografēt un filmēt. Pilsētas sienu vidējais augstums ir 24 metri, platums - seši metri. Lielākā daļa torņu un nocietinājumu, kas uzbūvēti uz senā mūra, tapuši 15. gadsimtā. Kopš 1979. gada Dubrovnikas vecpilsēta iekļauta UNESCO pasaules kultūras mantojuma sarakstā. Šī pilsēta ir viens no visvairāk apmeklētajiem galamērķiem Adrijas jūras piekrastē.

9. Getisburgas Nacionālais militārais parks

Nacionālais parks - muzejs veltīts Getisburgas kaujas piemiņai (1863.gads). Šī kauja bija pagrieziena punkts Amerikas Pilsoņu kara laikā un tiek saukta par svarīgu notikumu, kas veidoja amerikāņus par to nāciju, kas viņi ir. Amerikāņiem šis parks ir īpaši nozīmīgs. Pārējiem tas kalpo par labu piemēru tam, kā vajag saglabāt un rādīt nākamajām paaudzēm svarīgas valsts vēstures lappuses.

8. Pestītāja asiņu baznīca

Šī krāšņajiem torņiem un spilgtajām mozaīkām rotātā neparastā ēka pie Ņevas prospekta tika izveidota 20. gadsimta sākumā vietā, kur 1881. gadā tika noslepkavots cars Aleksandrs II. Iespaidīgā 81 metru augstā ēka atstāj paliekošu iespaidu. Otrā pasaules kara laikā nacistu aplenkumā padomju cilvēki šeit slēpuši kartupeļus, vēstī baznīcas vēstures lappuses. Baznīca atkal tapa pieejama publikai pēc apjomīgas atjaunošanas 1997. gadā.

7. Bayon templis

Kambodžas teritorijā atrodas neskaitāmi tempļi, taču šim templim nav līdzīgu visā pasaulē. Tas atrodas Angkor Thom pilsētas centrā un ir celts 12. gadsimta beigās – 13. gadsimta sākumā. Templi ieskauj biezi džungļi, līdz ar to pasaulei ilgi nemaz nebija zināms, ka Angkor Thom atrodas šis izcilais templis. Tam ir trīs līmeņi, ko ieskauj trīskāršas sienas. Tempļa sienas ir rotātas ar zīmējumiem, kuros atainota khmeru dzīves ikdiena. Templis tiek saukts par vienu no neparastākajiem budistu tempļiem pasaulē. Rietumu pasaulei kļuvis pieejams vien 20. gadsimta vidū.

6. Аngkor Wat

Šis tempļu komplekss Kambodžā tiek dēvēts par vienu no pasaules brīnumiem. 12. gadsimtā Karalim Suryavarman II celtais templis ir lielākais reliģiskais piemineklis pasaulē. Tā sienas rotā akmenī izkalti stāsti par cīņām, uzvarām un zaudējumiem. Celtne būvēta tikai un vienīgi no akmens.

Angkor Wat tempļu komplekss atzīts par vienu no visiespaidīgākajiem un iedvesmojošākajiem pieminekļiem, ko cilvēks jebkad ir spējis radīt. Gan vietējie, gan tūristi iecienījuši šeit krāšņo saulrietu vērošanu, gaidot, kā saules stari izdziest pār tempļa torņiem.

5. Sv. Pētera bazilika

Sv.Pētera bazilika - katoļu katedrāle, centrālā un lielākā ēka Vatikānā, viena no lielākajām kristiešu baznīcām pasaulē. Daudzi uzskata šo celtni par pārāk lielu, bet katoļu baznīcas galvenā mītne savulaik tika uzcelta tieši ar nolūku izraisīt šoku un apbrīnu. Romas pāvesta mājvieta ik gadu piesaista ap septiņiem miljoniem apmeklētāju. Tā ir arī izcils mākslas darbs. Svētā Pētera bazilikā apskatāmi mākslas darbi, ko radījuši tādi pasaulslaveni renesanses mākslinieki kā Rafaēls un Mikelandželo. Neaizmirstiet uzkāpt augšā kupolā, lai baudītu burvīgus skatus.

4. Kordovas mošeja

Kordovas mošeja atrodas pašā Kordovas vecpilsētas centrā Spānijā. Tā reiz bija otra lielākā mošeja pasaulē, taču vēstures gaitā pārtapa par vietu katoļticīgajiem. Mošeja ir viens no skaistākajiem musulmaņu mākslas objektiem Spānijā, kur apvienoti vairāku arhitektūras stilu virzieni, jo mošejas celtniecība un rekonstrukcija ilga deviņus gadsimtus. Tūristi šeit ierodas, lai savām acīm redzētu vēstures notikumu sajaukumu, kas atspoguļojas šajā arhitektūrā - iekšējais iekārtojums, arkas un kolonnas sajūsmina tūkstošus.

3. Таdžmahals

Foto: RIA Novosti/Scanpix

Tadžmahals - baltā marmora mauzolejs atrodas Agrā, Indijā. To savas dzemdībās mirušās sievas Mumtāzas Mahālas mūžīgai piemiņai sērojot uzbūvēja mogulu imperators Šahs Džahāns. Leģenda vēsta, ka tiklīdz celtniecības darbi bijuši galā, imperators pavēlējis arhitektam nocirst rokas un izdurt acis. Likteņa ironija - Šahu Džahānu Sarkanajā fortā ieslodzīja dēls, un tur viņš arī nomira, lūkojoties uz paša celto Tadžmahalu.

Kompleksu veido pieci elementi - galvenie vārti, dārzs, mošeja, džavabs un pats mauzolejs ar četriem minaretiem. Tadžmahala celtniecība sākta ap 1632. gadu. Pie celtniecības darbiem strādāja vairāk nekā 20 tūkstoši strādnieku. 17 hektāru plašais komplekss pilnībā tika pabeigts pēc 22 gadiem. Šobrīd Tadžmahals ir iekļauts UNESCO Pasaules mantojuma objektu sarakstā. Visvairāk tūristu te ierodas saullēktā un saulrietā, kad uz pils sienām mirgo sārti zeltaini atspulgi, un pilnmēness naktīs, kas izceļ marmora žilbinošo baltumu.

2. Šeiha Zaida mošeja

Šeiha Zaida mošeja bieži ieņem pirmo vietu dažādos planētas skaistāko mošeju apskatos un ir viena no lielākajām un skaistākajām mošejām pasaulē. Tā meklējama Abu Dabi - Apvienotajos Arābu Emirātos. Tā ir populāra tūristu vidū, jo šajā mošejā (tāpat kā Džumeira mošejā Dubaijā) ielaiž visas sievietes, arī tās, kas nav musulmanietes. Mošejas 82 kupoli redzami pa gabalu. Iekšienē ir vērts pievērst uzmanību paklājam 5627 m2 platībā, kas oficiāli atzīts par lielāko pasaulē, kā arī lustrām, kas klātas ar zeltu un Swarowski kristāliem. Pēc kādreizējā pirmā AAE prezidenta šeiha Zaida iniciatīvas mošeju sāka būvēt 1998. gadā un atvēra 2007. gadā nogalē.

1. Маču Pikču

Seno inku pilsēta Maču Pikču Peru ir viens no pasaulē pazīstamākajiem tūrisma objektiem. Tā atrodas 2560 metru augstumā virs jūras līmeņa. Katru gadu to apmeklē vismaz pusmiljons tūristu. Šo vietu izveidoja dižais inku valdnieks Pačakutekom apmēram 1440. gadā, tā pastāvēja līdz 1532. gadam, kad spāņi iebruka inku impērijas teritorijā. 1532. gadā visi pilsētas iedzīvotāji noslēpumaini pazuda. Dodoties aplūkot šo vietu, vēlams ņemt līdzi gidu, jo tikai komplektā ar stāstījumu var mēģināt izprast šīs vietas būtību. Maču Pikču kopš 1983. gada iekļauta UNESCO pasaules mantojuma sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!