Foto: Sanita Soma
Oktobra sākumā Teiču purva malā, Krustpils novada Atašienes pagasta Kristakrūgā, ar iedvesmojošām uzrunām, dabas izziņas spēlēm, skanīgām dziesmām un tradicionāliem rituāliem tika atklāts 27 metrus augstais Kristakrūga tornis.

No skatu torņa paveras ainavas uz apkārtnes daudzkrāsainajiem Teiču purva plašumiem. Savukārt septembrī dabas parkā "Numernes valnis" atklāts 20 metru augstais skatu tornis. No tā iespējams pārlūkot Numernes meža masīvu un baudīt apkārtnes ainavu.

No jauna uzbūvētais skatu tornis Kristakrūgā ļauj pārlūkot Teiču rezervātu teritoriju jebkuram garāmbraucējam. Taču, ja rodas vēlēšanās skatīt dabas vērtības tuvplānā – tās iepazīstamas Dabas aizsardzības pārvaldes darbinieku pavadībā pēc iepriekšējas pieteikšanās.

Teiču dabas rezervātā – Sildu apkārtnē - šogad tapusi arī jauna purva taka 2,8 kilometru garumā un skatu platforma pie Siksalas. Arī Krustkalnu rezervātā pie Dreimaņu rijas ierīkota dabas taka vairāk nekā divu kilometru garumā un kāpnes pie Krāku avota. Savukārt palūkoties uz Krustkalnu dabas rezervātu no augšas var no Mārcienas-Ļaudonas ceļa malā esošā skatu torņa, kas uzbūvēts jau agrāk un ir apmeklētājiem brīvi pieejams.

Dabas tūrisma infrastruktūras objektu būvniecību īpaši aizsargājamās dabas teritorijās Dabas aizsardzības pārvalde realizē 41 īpaši aizsargājamās dabas teritorijā visā Latvijā. Darbi norisinās Eiropas Savienības Kohēzijas fonda finansētā projektā "Antropogēno slodzi samazinošās un informatīvās infrastruktūras izveide Natura 2000 teritorijās".

Dabas aizsardzības pārvalde aicina iepazīt īpaši aizsargājamās dabas teritorijas visā Latvijā, apmeklējot Kohēzijas fonda projektā izveidotās takas, skatu torņus, atpūtas vietas, kā arī būt saudzīgiem pret jauno infrastruktūru un dabas vērtībām tās apkārtnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!