Foto: Publicitātes materiāli

No 17. līdz 19. septembrim Viesītes muzejā ''Sēlija'' atzīmēs Eiropas kultūras mantojuma dienas, kas šogad veltītas dzelzceļam. Pasākuma laikā būs iespējams doties pārgājienā, iepazīt šaursliežu dzelzceļu, kā arī uzzināt un piedzīvot vēl daudz ko citu.

2021. gads Eiropā pasludināts par dzelzceļa gadu un tam par godu šī gada Eiropas kultūras mantojuma dienu tēma ir tieši dzelzceļš, kas Latvijā izvērsta plašāk kā transports.

Viesītes muzejā "Sēlija", kas izveidots kādreizējā šaursliežu dzelzceļa depo teritorijā, kultūras mantojuma dienas tiks atzīmētas trīs dienu garumā. Svētki iesāksies ar bijušo dzelzceļnieku tikšanos, kas ir ilggadēji muzeja brīvprātīgie. Dienas vidū biedrība "Izaicini sevi" aicina izspēlēt orientēšanās spēli "Dzelzceļam pa pēdām", bet arī visas trīs dienas tūrisma informācijas punktā varēs saņemt viedspēles "Cilpo Viesītē" bezmaksas pieejas kodus.

Galvenajā svētku dienā, 18. septembrī, svētki iesāksies ar kultūras mantojuma dienu karoga pacelšanu. Dienas gaitā paredzētas radošas aktivitātes bērniem, Viesītes pūtēju orķestra koncerts, bet dienas īpašie viesi būs VAS "Latvijas dzelzceļš" industriālā mantojuma eksperts Toms Altbergs un projekta vadītāja Agnese Neija, kas iepazīstinās ar projektā "600 mm dzelzceļa tīkls Augšzemes novadā I Pasaules kara laikā – celtniecība, mērķi, ietekme'' līdz šim izpētīto.

Visas dienas garumā apmeklētāji varēs aplūkot Jēkabpils Pilsētas bibliotēkas veidoto izstādi "Jēkabpils-Krustpils tiltam – 80". Tilts bija nozīmīgs dzelzceļa savienojums Viesītes šaursliežu dzelzceļam ar Krustpils staciju, tomēr pastāvēja vien nepilnus astoņus gadus. Savukārt pēcpusdienā ikvienam interesentam būs iespēja izstaigāt dzelzceļa depo ēkas muzeja gidu pavadībā un doties bezmaksas braucienā ar elektrobānīti pa pilsētas vēsturisko centru.

Svētdien, 19. septembrī, sadarbībā ar biedrību "Sēlijas laivas" notiks ekspedīcija "Nākamā stacija Ževaldi" pa kādreizējiem sliežu ceļiem no Viesītes līdz Dešiem, kur kādreiz atradās Ževaldu pieturas punkts. Lokveida maršruts 15 kilometru garumā caur Eķengrāvi vedīs atpakaļ uz Viesīti, pa ceļam aplūkojot kultūrvēsturiski nozīmīgākās vietas. Dalība bez maksas. Pārgājiena sākums pulksten 10 Viesītes muzejā "Sēlija".

Labvēlīgu laika apstākļu gadījumā pasākumi tiks organizēti brīvā dabā, lai ievērotu epidemioloģiskās drošības prasības.

Visas svētku norises būs bez maksas.

Svētkus rīko Viesītes muzejs "Sēlija" ar Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes finansiālu atbalstu un sadarbībā ar biedrību "Izaicini sevi" un "Sēlijas laivas".

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību ceļot un apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!