Foto: Publicitātes attēli
Novembrī, kad pieminam Latvijas valsts aizstāvjus un gatavojamies Latvijas 100. dzimšanas dienai, Daugavpils cietokšņa kultūras un informācijas centrs cietoksnī rīkos vairākus tematiskos pasākumus.

16. novembrī pulksten 13 visi interesenti tiek aicināti uz Daugavpils cietokšņa dārzu. Pie atjaunotā pieminekļa Latvijas brīvības cīņās kritušajiem Zemgales divīzijas 10. Aizputes kājnieku pulka un bijušā 1. Latvijas strēlnieku bataljona karavīriem notiks svinīgs pasākums, kurā godinās tos, kas cīnījās un atdeva savu dzīvību par Latvijas valsts neatkarību.

Šo pieminekli 1924. gada 14. novembrī svinīgā pasākumā atklāja kara ministra biedrs, ģenerālis Kārlis Ezeriņš. Pieminekļa sānos bija uzstādītas divas granīta plāksnes ar tekstiem: "Atbrīvošanas cīņās 1918 – 1920 kritušiem 10. Aizputes Kājnieku Pulka un bijušā 1. Latvijas Strēlnieku bataljona karavīriem", kā arī pulka devīze: "Tava tauta nezudīs, kad tu iesi mirt par tautu". Padomju laikā pieminekli nopostīja. Pēc 1944. gada tas sākotnēji kalpoja par Staļina krūšutēla postamentu. 20. gadsimta piecdesmitajos gados uz tā novietoja Ļeņina krūšutēlu, kas vēlāk tika pārvietots uz citu vietu. Visus šos gadus cietokšņa dārzā bija redzams vien iznīcinātā pieminekļa fragments. 2017. gada 14. novembrī notika atjaunotā pieminekļa svinīga atklāšana.

Savukārt 17. novembrī no pulksten 11 līdz 17 tiks rīkota komandu spēle "Es esmu tik kareivis…". Tas būs savdabīgs dzīvesstāsts, kura gaitā dalībniekiem būs iespējams iejusties kāda Latvijas armijas karavīra lomā, kurš dienēja vai, iespējams, būtu varējis dienēt Daugavpils cietoksnī starpkaru posmā (1920 – 1940). Ceļojot pa cietoksni, būs iespēja ne tikai izstaigāt vēsturiskās ielas un izjust cietokšņa dārza rudenīgo noslēpumainību, bet arī ienākt tādās ēkās, kuras mūsdienās vairs netiek izmantotas.

Tā būs komandu spēle un tās dalībniekiem būs jāiziet visi punkti, aptuveni stundas laikā nokļūstot līdz finišam. Pieteikšanās šim piedzīvojumam tiešsaistē līdz 12. novembra pulksten 12, aizpildot pieteikuma formu šeit. Pieteikumā jānorāda komandas nosaukums, dalībnieku skaits, dalībnieku vārds, uzvārds un vecums (dalībniekiem līdz 12 gadu vecumam obligāti jāierodas ar vecākiem), kā arī vēlamais spēles laiks. Dalībnieku skaits komandās būs ierobežots, maksimāli 6 cilvēki. Gadījumā, ja maksimālo dalībnieku skaits tiks iegūts ātrāk, pieteikšanās tiks slēgta pirms norādītā termiņa. Dalība bez maksas. Tālrunis konsultācijām +371 29887713 (Jūlija).

Ko vel apskatīt, ja ceļi veduši uz Daugavpili, meklē te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!