Parikalas mežos netālu no Krievijas robežas atrodas, iespējams, dīvainākais skulptūru parks ne tikai Somijā, bet arī pasaulē. Somu skulptora Veijo Ronkonena veidotajā parkā "mīt" ap 450 dažādu ērmotu un pat provokatīvu skulptūru.

Gandrīz puse no tām esot pašportreti, kurās mākslinieks attēlojis sevi dažādās jogas pozās. Lai apmeklētāji nesāktu justies pārāk omulīgi, skulptūrās paslēptie skaļruņi tos ik pa laikam sabaidīs ar dažādiem skaņu efektiem.

Veijo Ronkonens bijis ļoti noslēgts cilvēks, visu mūžu dzīvojis Koitsanlahi ciemā netālu no Krievijas robežas un strādājis vietējā papīrfabrikā. No darba brīvajā laikā viņš savas mājas pagalmā veidojis savādās betona skulptūras. Savu mākslu viņš neesot nekādi skaidrojis vai interpretējis. Neskaitāmas reizes Ronkonenam piedāvāts sarīkot mākslas izstādes, kā arī tirgot skulptūras izsolēs, tomēr mākslinieks nekad tam neesot piekritis, raksta "Odditycentral.com". Ik reizi, kad šāds piedāvājums izskanējis, somu savādnieks attraucis, ka viņam jāapspriežas ar skulptūrām. Un tās nekad neesot piekritušas ceļot.

Īpatnējais soms bijis veselīga dzīvesveida piekritējs un nodarbojies ar jogu, daudz peldējis (tiek teikts, ka viņš ik dienu nopeldējis 20 kilometrus) un strādājis līdz pat pēdējai sava mūža dienai. Skulptors aizsaulē aizgāja 2010. gadā, 66 gadu vecumā.

Ronkonenam savulaik tika piešķirta arī Somijas Kultūras ministrijas prēmija. Tiesa, laureāts pēc tās neesot ieradies.

Veijo Ronkonena skulpūru parku var apmeklēt bez maksas, taču, ievērojot nelaiķa mākslinieka lūgumu, apmeklētājiem ir jāparakstās viesu grāmatā.

Pērn Veijo Ronkonena iekļauts ceļojumu žurnāla "Conde Nast Traveller" izveidotajā biedējošāko tūrisma galamērķu sarakstā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!