Foto: NY Times/Scanpix
Kad spēki izsīkuši, bet kaites neatkāpjas un ārsti nesaprašanā rausta plecus, ir laiks atgriezties pie tūkstošiem gadu pārbaudītām vērtībām - ārstēšanas metodēm, kuras garu un miesu skata, kā vienu veselumu un ārstēšanas procesā cīnās ne tikai ar saslimšanas sekām, bet, galvenokārt, ar tās cēloņiem. Ceļojums uz kādu eksotiskāku zemi jums var dot šo iespēju.

Ķīniešu medicīnai ir vismaz 5 tūkstošus gadus sena vēsture. Ķīnieši uzskata, ka svarīgākais ir balanss starp ķermeņa iekšējām enerģijām iņ un jaņ, jo iņ ir iekšējais spēks un enerģija, bet jaņ pilda organisma aizsardzības funkcijas. Izbaudīt ķīniešu medicīnas brīnumus var doties uz dziednīcu "Imperatora avoti". Sanatorijas nosaukums pauž galvenos tās plusus. Vārds "imperatora" nosaukumā iekļuvis tāpēc, ka 19. gadsimtā te veselību stiprinājuši Ciņ un Miņ dinastijas imperatori un viņu ģimenes. Bet vārds "avoti" - norāda uz termālajiem minerālavotiem, kuri palīdz daudzu kaišu, īpaši, ādas slimību dziedēšanai.

Pekinas Tibetas medicīnas centrā realizētās ārstēšanas mērķis ir ne tikai veselības atgūšana, bet arī tas, lai pacients gūst prieku no visa ārstēšanas procesa. Tibetieši neveic laboratoriskos izmeklējumus, bet slimību diagnosticē pēc pulsa un noteiktiem ķermeņa punktiem. Terapijā tiek izmantotas homeopātiskās zāles, kuru efektivitāti atzīst pat daudzi rietumu speciālisti, punktu masāža un zālīšu vannas.

Vjetnamiešu ārstniecības centros izmanto akupunktūru un punktu masāžu, kas palīdz uzlabot veselību nervu un plaušu slimību gadījumos. Vjetnamieši praktizē arī ūdens dziedināšanu. Netālu no Hanojas, pasakaini skaistā vietā atrodas ārstniecības centrs, kura lielākais pluss ir iespēja ārstēties minerālūdens vannās, kas gan paaugstina organisma imunitāti, gan palīdz atbrīvoties no stresa.

Vjetnamā iesakām doties arī uz ārstniecisko centru Biņtjau, kurš atrodas Baria - Vungtai provincē. Te karsti minerālavoti izšaujas zemes virspusē no 3 līdz 5 tūkstošu metru dziļuma, tāpēc to temperatūra ir no 37 līdz pat 83 grādiem. Papildus minerālavotu iedarbībai, šajā dziednīcā izmanto arī dubļu vannas, kas palīdz ārstēt reimatismu, ginekoloģiskas saslimšanas un ādas slimības.

Lai izbaudītu ajūrvēdas medicīnu, noteikti jādodas uz Indiju. Medicīnas centros Tamilnad un Keralas štatos piedāvā ne tikai masāžas, svara samazināšanas, ķermeņa attīrīšanas un atjaunošanas procedūras, bet arī tādu kaišu ārstēšanu, kas rietumu modernajai medicīnai nav pa spēkam. Ajūrvēdā necenšas ārstēt konkrētu kaiti, jo tiek uzskatīts, ka cilvēka ķermenis sevi izārstēs pats. Nepieciešams vien atvērt enerģijas uzņemšanas kanālus. Ajūrvēdas medicīna efektīvi cīnās ar ādas, asinsvadu un gremošanas trakta slimībām un dažādām neirozēm īpaši tad, ja palīdzību esiet lūguši  ajūrvēdas dievam Dhandvantari. Indiešu ārstniecību centros valda strikti noteikumi - visā ārstēšanas kursa laikā nav ļauts pamest medicīnas centra teritoriju un skrupulozi jāievēro ārsta noteiktā terapija.

Malaizija no citām Āzijas valstīm atšķiras ar to, ka te jūtams islama iespaids. Kualalumpuras dziednīcās var ārstēties ne tikai izmantojot austrumu medicīnas metodes un baudot dažāda veida ārstnieciskās masāžas, bet arī izmantot pasaules jaunākos sasniegumus tradicionālās medicīnas jomā, īpaši, sirds asinsvadu un mikroķirurģijas jomā, piemēram, kūrortu Pinanga pamatoti dēvē par Malaizijas "silikona ieleju".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!