Šīs vasaras ieskaņai raksturīgs gan pamatīgs karstums, gan spēcīgi negaisi un pat vētras, kas pārsteigušas un smagi skārušas vairākas vietas Latvijas teritorijā. Dabas varenība vienmēr valdzinājusi gan ar savu spēku, gan skaistumu. Naktī uz 14. jūniju to novērot un iespaidīgus kadrus notvert izdevies pašmāju fotogrāfam Kasparam Daļeckim, kurš devies vētras medībās uz Priekuļu pusi.

Viņa iemūžinātajos kadros redzamas košas zibens šautras uz tumši draudīgo mākoņu un padebešu fona. Dažbrīd debesis šķēluši pat vairāki zibšņi vienlaikus.

Jau 12. jūnijā Kaspars bija devies uz Piebalgu un iemūžinājis negaisu arī tur. Par to lasi šeit. Kā fotogrāfs skaidroja "Tūrisma Gidam", lai sekotu vētrām, viņš izmantojot meteoradara lietotni, kas palīdz noskaidrot, kur gaidāms zibens un pērkons. Vislabākos kadrus varot noķert, ja fotogrāfs atrodas negaisa malā, lai zibeņi plosītos uz pamales fona.

Zibens ir elektriskā izlāde starp mākoņiem vai starp mākoņiem un zemes virsmu negaisa laikā. Latvijā visbiežāk zibens sper un pērkons ducina Guzeļu, Zosēnu, Daugavpils, Gulbenes, Gaiziņa, Rīgas, Liepājas un Ventspils tuvumā. Pie mums vasaras periodā pērkona negaiss ir diezgan bieža parādība. Vidēji no maija līdz augustam tos novēro 17 reizes, bet maksimālais skaits ir bijis virs 40 – rekords 1961. gadā sasniegts tieši Priekuļos, liecina informācija Latvijas Ģeoloģijas un metroloģijas centra mājaslapā.

Ja vasarīgā pilnbriedā slīgstošā daba iedvesmojusi arī tevi doties uz laukiem, Priekuļi būs labs galamērķis. Lūk, idejas, ko apskatīt Priekuļu pusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!