Foto: Publicitātes foto

Šī gada Muzeju nakts tematika ir Raiņa un Aspazijas 150. jubileja. Muzeju un iestāžu piedāvātā programma vedinās klejot pa rakstnieku biogrāfijas līkločiem, atklājot sev vēl nezināmus faktus par mākslinieku nodoto mantojumu mūsu tautai.

Kā katru gadu "Muzeju nakti" kuplinās arī citu ar kultūras mantojumu saistītu institūciju sagatavotās programmas. Šogad akcijā plāno piedalīties 136 muzeji un 34 cita profila institūcijas visā Latvijā. Muzeju nakts programma: muzeju-nakts.lv.

Lūk, dažas idejas, kurp doties šovakar.

Foto: F64

"Dzīvoklis Nr. 16. Elza Rozenberga. Klauvēt!"

Brīvības ielā 38 - 4, Rīgā

Andreja Upīša memoriālajā muzejā pasākumā būs apskatāma izstāde "Dzīvoklis Nr. 16. Elza Rozenberga. Klauvēt". Izstāde apmeklētājiem būs pieejama no plkst. 19.00 līdz 23.00, bet plkst. 20.00 ar to iepazīstinās izstādes kuratore Ināra Odiņa. Mazajiem Muzeja nakts apmeklētājiem tiks piedāvāta iespēja no plkst. 19.00 līdz 20.00 darboties radošajā darbnīcā. Savukārt gardumu tīkotājiem par prieku, pasākumā tiks prezentēta arī "Skrīveru saldumu" īpašā saldumu līnija – Aspasia.

Par viņiem runā darbi

Brīvības bulvāris 36, Rīga

Muzeju nakts pasākumos piedalās arī Latvijas Republikas Ministru kabinets, aicinot interesentus pie sevis no plkst. 19.00 līdz 24.00, lai iepazītos ar Raiņa un Aspazijas gadu laikā paveikto. Bez Aspazijas sabiedriskajām aktivitātēm un Raiņa darba izglītības ministra amatā iespējams daudz kas mūsu valstī nebūtu noticis – panākts, ka sievietes mūsu valstī var ieņemt augstus amatus, Latvijas Nacionālā opera var lepoties ar daudziem pasaules atzītiem māksliniekiem, kā arī Brīvdabas muzejs ieņem nozīmīgu lomu mūsu vēstures elpas saglabāšanā. Apmeklējot Ministru kabinetu, interesenti uzzinās vairāk par abu mākslinieku sasniegto.

Vēstures nakts Zoodārzā

Muzeja nakts ietvaros Rīgas Zooloģiskais dārzs aicina apmeklētājus doties ekskursijā pa zoodārzu, uzzinot vairāk par tā dzīvi agrākajos laikos. Simts gadu laikā ir mainījušās ēkas un to iemītnieki, bet tur valdošo neparasto gaisotni palīdzējuši uzturēt daudzi fanātiski cilvēki. Zoodārza kases 16. maijā strādās līdz plkst. 22.00, bet apmeklētāji pa naksnīgajām takām varēs klejot līdz plkst. 23.30.

Kara muzejs Rīgā

Smilšu iela 20, Rīga

Kara muzejs piedāvās stāstu par mūsu zemes aizstāvjiem – leģendārajiem latviešu strēlniekiem. Muzejā sapulcēsies visu astoņu latviešu strēlnieku pulku "karavīri", lai sāktu kopīgi ar muzeja apmeklētājiem svinēt brīvprātīgo latviešu strēlnieku bataljonu simtgadi.

Sidraba domu siešana izstāžu zālē Arsenāls

Torņa iela 1, Rīga

No 19.00 līdz 01.00 Arsenālā notiks Sidraba domu siešana – iespēja pozitīvi ieprogrammēt savu un pasaules nākotni, savu karstāko vēlēšanos, apņemšanos vai novēlējumu iesienot sidraba domu kokā. Piepildīšanās potenciāls – ļoti augsts.

Būšot arī fotografēšanās ar Raini un Aspaziju atvaļinājuma atmosfērā – iespēja iegūt jauku foto ģimenes albumam neformālā gaisotnē kopā ar vienām no spilgtākajām latviešu literatūras un kultūras zvaigznēm – Raini un Aspaziju.

Muzeju nakts maģiskajā gaisotnē varēs iepazīties ar 5. Rīgas starptautisko tekstilmākslas un šķiedras mākslas triennāli "Tradicionālais un laikmetīgais" ar devīzi "Daudzveidība vienotībā / Diversity & Unity."

Rainis un Aspazija. Ideja par stipru valsti Saeimā

Foto: Saeimas administrācija

Jēkaba iela 11, Rīga

No plkst. 18.00 līdz 24.00 Saeimas nams piedāvās ekspozīciju "Rainis un Aspazija. Ideja par stipru valsti". Līdzās ekspozīcijai apmeklētāji varēs apskatīt arī parlamenta interjeru un Sēžu zāli.

Jāpiebilst, ka Saeimas apmeklētājiem obligāti jābūt līdzi personu apliecinošam dokumentam ar fotogrāfiju un personas kodu. Tiks veikta arī personu kontrole un mantu drošības pārbaude. Papildu informāciju skatīties Saeimas mājaslapā.

Rainis – ciešot Šveicē un pār kalniem lūkojoties uz Franciju Biržā

Doma laukums 6, Rīga

No 19.00 līdz 01.00 Biržas ēkā muzeja ātrijā apmeklētāji varēs apskatīt Šveices gleznainās ainavas no muzeja 19. gadsimta grafikas kolekcijas, kādas vēroja arī Rainis, atrodoties emigrācijā.

Lielajā izstāžu zālē pavērsies skats uz Franciju izstādē "Provansas valdzinājums", kurā eksponēti Pjēra Ogista Renuāra, Vinsenta van Goga, Pablo Pikaso un citu izcilu mākslinieku darbi.

"Es dzīvošu 300 gadus" Paula Stradiņa medicīnas vēstures muzejā

Antonijas iela 1, Rīga

No plkst. 19.00 līdz 1.00 Medicīnas vēstures muzejā būs apskatāmas etnomedicīnas un viduslaiku ekspozīcijas un izstāde "Anatoms. Cilvēka ķermeņa fabrika".

Rainis bija pārliecināts, ka ar pareizu diētu un veselīgu dzīvesveidu var nodzīvot 300 gadu, tāpēc muzejā ikviens apmeklētājs varēs pārliecināties, vai viņa ķermeņa parametri atbilst tāda cilvēka parametriem, kurš, iespējams, varētu nodzīvot 300 gadu.

Ikviens interesents varēs apskatīt Raiņa pēcnāves masku.

Mākslinieku garu iedzīvinās "Brakos"

Muzeju nakts aktivitātes veltītas Rainim un Aspazijai norisināsies arī Rūdolfa Blaumaņa memoriālajā muzejā "Braki". Jau plkst. 20.00 apmeklētāji gaidīti uz literāri muzikālo sarīkojumu "Blaumanis ielūdz Aspaziju". No plkst. 21.00 sāksies rosīšanās "Braku" teritorijā izveidotajās darbnīcās. Tur varēs piedalīties tādās aktivitātēs kā "Dari un spried pats!", "Raiņa un Aspazijas duelis", tiks rīkots arī dziesmu vakars "Tā zilā ilgu puķe", kā arī būs iespēja piedalīties aizraujošās nakts orientēšanās sacensībās "Antiņa ceļojums uz stikla kalnu".

Rainis un Aspazija atbalsos arī Balvos

Brīvības iela 46, Balvi

Balvu novada muzejs 16. maijā apmeklētājiem būs atvērts no plkst. 11.00 līdz 24.00. Muzeja nakts oficiālā atklāšana paredzēta plkst. 19.00 ar kopīgu multfilmu skatīšanos, kurās skanēs Raiņa un Aspazijas dzeja. Savukārt plkst. 21.00 muzeja pagrabiņa dzejas kafejnīca "Mēness dārzā" pie sevis pulcēs vietējos dzejniekus un dzejas baudītājus, lai kopā uzburtu īpašu atmosfēru. Pasākuma ietvaros Balvos apmeklētāji varēs arī pavizināties "Mazā, sirmā kumeliņā" un sajusties kā Aspazijas pasakā, kā arī būs iespēja naksnīgās noskaņās izbraukt Balvu ezerā ar "Vilnīti".

Muzeju naktī nesnauž arī Ungurmuižā

Ar pasākuma programmu "Kur esam līdzīgi" gaidīti visi interesenti Ungurmuižā. Jau plkst. 19.00 apmeklētāji varēs baudīt latviešu komponistu mūziku ar Raiņa un Aspazijas vārdiem. Koncertā piedalīsies soliste Evita Zālīte, pianiste Lelde Tīrele un aktieris Ivo Martinsons. No plkst. 20.00 līdz pat 01.00 apmeklētāji varēs baudīt mākslu – apskatot muižu, Diānas Dzenes gleznu izstādi, kā arī leļļu izstādi "Kofermājiņu ceļojums". Savukārt romantisku noskaņu uzburs naksnīga pastaiga muižas parkā klavieru, ģitāras un saksofona pavadībā.

Tuvāk māksliniekiem Jūrmalā

Foto: Publicitātes foto

Jūrmala bija Raiņa un Aspazijas pilsēta, tādēļ akcijā piedalīsies Jūrmalas pilsētas muzejs un tā filiāles - Aspazijas māja un Jūrmalas brīvdabas muzejs, Jūrmalas teātris, Mākslinieku nams, Mākslas galerijas gleznu teātra ART rezidence "Inner Light" un A/S "Latvenergo" Energoefektivitātes centrs.

Jūrmalas pilsētas muzejs (Tirgoņu iela 29) apmeklētājus gaidīs plkst. 18.00-02.00. Šajā laikā būs apskatāma muzeja vēstures ekspozīcija "Rīgas Jūrmalas un Ķemeru kūrorta vēsture", kā arī vairākas izstādes. Būšot arī vairākas radošās darbnīcas: plkst. 18.00-22.00 muzeja pagalmā graffiti mākslinieku improvizācijas - veltījums Aspazijai un Rainim, plkst. 18.00-20.00 radošās darbnīcas bērniem: krāsošanas un veidošanas darbnīca, kuru vadīs tēlnieks Genadijs Stepanovs un māksliniece Jana Rāve, kā arī Smilšu spēļu nodarbības bērniem "Pasakas par Jūrmalu". Plkst. 19.00-24.00 Mobilā grafikas darbnīca aicina lielus un mazus uz radošo darbnīcu "Ziedi Aspazijai", kuras laikā varēs iepazīties ar grafikas oriģināltehnikām, praktiski piedaloties drukāšanas procesā. Darbnīcu vadīs māksliniece Nele Zirnīte.

Aspazijas mājā (Z.Meierovica prospektā 18/20) Muzeju nakts sāksies plkst. 19.00. Tur uzstāsies Rīgas Vācu kultūras biedrības vokālaisansamblis "Morgenrot" un izpildīs populāras dziesmas, kuras no vācu valodas atdzejojusi Aspazija, būd "Ziedoņa maģija" - mūzika un dzeja. Piedalīšoties trio "Voice of Instruments", Aspazija un Ilmārs Šterns - dzeja, un "Aizgulējies pravietis" - improvizācijas par Aspazijas tēmu, piedalīsies Kauguru kultūras nama jauniešu teātris "Eksperiments", kā arī citas ēteriski smalkas aktivitātes.

Jūrmalas Brīvdabas muzejs (Tīklu iela 1A) darbosies plkst. 19.00-23.00. Apmeklētāji varēs baudīt brīvdabas kino, kur tiks demonstrētas Latvijā veidotas animācijas filmas pēc Raiņa un Aspazijas dzejas un lugu motīviem. Būs apskatāma ekspresizstāde - Jūrmalas Brīvdabas muzeja Muzeju nakts pasākumu (2005-2014) foto galerija. Spēlēs Uldis Vainovskis (saksofons). Darbosies Fotosesija - "...Pastāvēs, kas pārvērtīsies" /Rainis/. Kā katru gadu - zivju zupa un karsti kūpinātas zivis. Muzeju nakts šeit noslēgsies ar grupas " Astro'n'out" koncertu plkst. 21.30.

Arī šogad muzeju nakts dalībnieki Jūrmalā - Jūrmalas pilsētas muzejs, Aspazijas māja, Jūrmalas brīvdabas muzejs, Jūrmalas teātris, Mākslinieku nams un A/S "Latvenergo" Energoefektivitātes centrs ir vienojušies kopīgā akcijā. Apmeklējot visus sešus objektus, Muzeju nakts apmeklētāji saņems pārsteiguma balvas.

Pastāvēs, kas pārvērtīsies Lapmežciemā


Liepu iela 4, Lapmežciems

Svētki sāksies plkst. 17.30 un tiks svinēta Lapmežciema 500. jubileja. Pasākuma atklāšana pie senā ozola "Austrums" un gājiens uz estrādi.

Plkst. 18.00 estrādē notiks Uzvedums – koncerts, kurā piedalīsies pagasta un skolas pašdarbības kolektīvi. Folkloras kopas "Vilkači" koncerts.

Būs seno cīņu paraugdemonstrējumi. Senās spēka un veiklības spēles gan lieliem, gan maziem.
Lapmežciems jau nebūtu Lapmežciems bez zivju cienesta, tā pē plkst. 20.30 paredzets svētku cienasts – svaigi kūpinātas reņģītes un foreļu zupiņa.

Savukārt plkst. 21.00 svētku noslēgums – sadejošana estrādē.

Igaunijas muzeji Rātslaukumā Rīgā

Foto: Publicitātes foto

No plkst. 12.00 līdz 23.00 Rātslaukumā darbosies Igaunijas muzejiem veltītas teltis, kur pārsteigumus ikvienam sagādāšot AHHAA zinātnes centrs un citi aizraujoši Igaunijas muzeji.
Igaunijas muzeju teltis Rātslaukumā iepretim Melngalvju namam apmeklējamasjau no plkst. 12.00. Uz šā gada Muzeju nakti no Tartu ceļojis AHHAA zinātnes centrs un Enerģijas atklājumu centrs no Tallinas.

Plkst. 15.00, 19.00 un 22.15 varēs vērot zinātnes teātri "AHHAA, Top Secret", kas veltīts AHHAA zinātnes centra jaunākās izstādes spiegu tēmai.

Pārsteigumus "Muzeju nakts" apmeklētājiem gatavo arī Enerģijas atklājumu centrs. Plkst. 13.00, 17.00 un 20.00 būs skatāms fizikas teātris, kas ar interaktīviem līdzekļiem ļaus uzzināt vairāk par skaņu. Enerģijas atklājumu centra apmeklētāji varēs piedalīties LED gaismu darbnīcās un arī 4D fizikas darbnīcā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!