Foto: Shutterstock
Tūrisma nozares eksperti paredz, ka tuvākajā nākotnē ikvienam varētu tikt piešķirtas oglekļa emisiju kvotas, lai ierobežotu pārāk biežus pārlidojumus un vērstu cilvēku uzmanību uz ilgtspējīgiem ceļojumu veidiem.

Virstūrisms ietekmē ne tikai populārākos galamērķus, kuru vietējie iedzīvotāji sūdzas par nepieklājīgu tūristu uzvedību, pārpildītām ielām, kafejnīcām un atkritumu gūzmām, ko pēc sevis atstāj atpūtnieki. Arvien vairāk tiek runāts par to, ka virstūrisms atstāj pēdas arī dabā.

"Euronews" raksta, ka ceļojumu nozare rada aptuveni astoņus procentus no kopējām oglekļa emisijām, savukārt lidmašīnas rada 2,5 procentus no šīm emisijām. Tādēļ nozares eksperti cenšas rast risinājumus, kas tūrismu padarītu ilgtspējīgu un mazāk kaitīgu dabai un cilvēkiem.

Nākotnē, lai risinātu oglekļa emisiju problēmu, varētu ieviest tā saucamās oglekļa pases, kuru uzdevums būtu normēt lidojumu skaitu, ko veic viena persona. Visdrīzāk šī pase būtu mobilās lietotnes veidā, kuru būtu jāizmanto ikreiz, kad pasažieris veic lidojumu.

Vienlaikus tiek plānots attīstīt digitālo ceļošanu, kas dotu iespēju apskatīt valsti un iepazīt tās kultūru, nedodoties tālā ceļojumā. Šādu ceļojumu veidu mēs iepazināt jau Covid-19 pandēmijas laikā, kad reāli ceļojumi bija teju neiespējami. Savukārt šobrīd pie tā nākas atgriezties, jo vairāki galamērķi saskaras ar virstūrismu, klimata pārmaiņām un dabas katastrofām, kuru dēļ apmeklēt daudzus reģionus nav ieteicams.

Šobrīd tūrisma nozarē notiek lielas pārmaiņas. Tostarp tiek meklētas alternatīvas populārākajiem galamērķiem, kurus pīķa sezonā pārņem tūristu pūļi. Atpūta šādos galamērķos kļūst nebaudāma, turpretī vietējiem iedzīvotājiem ir grūti dzīvot tūristu pārpildītajās pilsētās, kur dienu no dienas ir pilns sabiedriskais transports, muzeji, kafejnīcas, ielas pilnas ar atkritumiem. Amsterdama, Bali un Dubrovnika jau šobrīd uzsākušas cīņu ar pārmērīgo tūrismu un tā sekām. Savukārt tūrisma operatori sāk vērst uzmanību uz mazāk pazīstamiem galamērķiem, kur baudīt tikpat kvalitatīvu un aizraujošu atpūtu kā iecienītākajos gala punktos.

Daudz tiek runāts arī par ceļojumiem ar vilcieniem, kas ir laba alternatīva lidmašīnām. Izvēloties uz galamērķi doties pa dzelzceļa sliedēm nevis gaisu, var gan dabu saaudzēt, gan aplūkot ainavas no cita skatupunkta, izbaudot katru pilsētu un ciematu caur kuru brauc vilciens.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!