Foto: DELFI
Iedomājieties situāciju: jūs ieraugāt reklāmu, kas sola aviobiļetes par ļoti vilinošu cenu. Jūs tā apmierina, ieejat aviosabiedrības mājaslapā, sāciet rezervāciju, iztēlē jau uzburot ainu par atpūtu galamērķī. Bet pēkšņi izrādās, ka vēl jāpiemaksā par rokas bagāžu, reģistrēto bagāžu, sēdvietu izvēli, plašāku vietu kājām un virkni dažādu citu papildiespēju. Galu galā biļetes cena ir divkārt vai pat trīskārt augstāka par to, kuras dēļ atvērāt lidsabiedrības mājaslapu.

Pavisam nesen kādam pārim cienījamos gados, kas lidoja ar "Ryanair", nācās samaksāt 129 eiro par iekāpšanas biļešu izdrukāšanu. Pasažieri bija sašutuši, tomēr nebija variantu, vajadzēja maksāt. Šis gadījums kārtējo reizi ilustrē, kā pirmajā acumirklī šķietami lēta aviobiļete var kļūt divreiz dārgāka.

Patiesībā Eiropas lidsabiedrībām ir daudz "slazdu" – kad sākat lidojuma rezervāciju, pirkuma procesa laikā biļetes cena palielinās divas vai pat trīs reizes.

Kurām Eiropas aviokompānijām ir visvairāk papildu piemaksu?


Saskaņā ar "NetVoucherCodes" pētījuma rezultātiem 97 procenti Eiropas aviokompāniju ir vismaz viens slēptais pakalpojums. Izplatītākais piedāvājums ir sēdvietu izvēle – papildu maksu par to prasa 94 procenti Eiropas lidsabiedrību.

Pētījuma autori atklāja, ka visvairāk papildpakalpojumu ir lidsabiedrībai "Ryanair", kuras pasažieri, rezervējot biļetes, maksā līdz pat 344 procentiem tikai par papildiespējām.

"Ryanair" pasažieris maksā vidēji 9,30 eiro par sēdvietas izvēli, 26,30 eiro par reģistrēto bagāžu, 17 eiro par rokas bagāžu. Ja biļetes cena sākumā ir ap 21,50 eiro, tad papildmaksa var pārsniegt 50 eiro.

Otrajā vietā ir aviokompānija "Wizz Air", kam papildpakalpojumi par 272 procentiem pārsniedz sākotnējo aviobiļetes cenu. Trešajā vietā izrādījās "EasyJet" – aviobiļetes gala cena bija par 170 procentiem dārgāka nekā, uzsākot rezervāciju.

Tādās aviokompānijās kā "Pegasus Airlines", "Loganair" un "Icelandair" slēpto papildpakalpojumu ir mazāk. Tas saistīts ar faktu, ka aviobiļetes jau sākotnēji ir augstākā cenu kategorijā. Atbilstoši "NetVoucherCodes" izpētītajam vismazāk papildmaksas iespēju ir lidkompānijai "Belavia", kur aviobiļetes cenā jau iekļauta sēdvietas izvēle, reģistrētā bagāža un rokas bagāža.

Kā izvairīties no papildpakalpojumiem, rezervējot aviobiļeti?


"Lai izvairītos no maksas par bagāžu, centieties visas savas mantas satilpināt rokas bagāžā," "Euronews" iesaka "NetVoucherCodes" eksperte Rebeka Bebingtona. "Zemo cenu aviokompānijām rokas bagāža parasti ir bez maksas, tomēr arī tā jāplāno saprātīgi, lai nepārsniegtu pieļaujamo svaru."

Der izpētīt laikus, cik jāmaksā par sēdvietas izvēli dažādās aviokompānijās. Ja jūs nesatrauc, kur tieši sēdēsiet, rezervācijas procesā izlaidiet piedāvāto iespēju izvēlēties vietu. Reizēm tiek piedāvāts izvēlēties sēdvietu bez papildu samaksas – 24 stundas pirms plānotā lidojuma. "Ja ceļojat grupā, rezervējiet biļetes kopā, lai palielinātu izredzes tikt sasēdinātiem blakus bez papildu samaksas," iesaka Bebingtona.

Ja lidojuma cenā nav iekļauta ēdināšana, lai ietaupītu, var paņemt līdzi savu ūdeni un ēdienu.

Noteikti izpētiet aviokompānijas noteikumus, lai nenāktos lidostā drukāt iekāpšanas talonus! Dažas lidsabiedrības (piemēram, "Ryanair") pieprasa izdrukāt iekāpšanas talonu vai ielādēt telefonā savu lietotni.

Seko "Delfi" arī vai vai Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!