Sārtas granīta klintis, kurās iespiedušās miljoniem gadu vecas fosīlijas, tiecas gandrīz līdz debesīm, bet kalnu lejas rotā košas zaļojošas pļavas, meži un ganības. Dolomītu Alpi ir vieta, kur rast patiesu mieru un izbēgt no pulsējošās pilsētas steigas!

Dolomītu Alpi Itālijas ziemeļaustrumos reiz atradušies vairāk kā 150 metrus zem jūras līmeņa, bet tagad sevī slēpj vairāk, kā 224 miljonu gadu vēsturi. Šveiciešu arhitekts Le Corbusier Dolomītu virsotnes savulaik nosaucis par "visu laiku skaistāko arhitektūru, kādu viņš ir redzējis".

Pievakarēs, kad uz klintīm krīt pēdējie saules stari,  tās iekrāsojās maigos rožainos, violetos un sarkanos toņos. Vietējie šo parādību sauc par enrosadira jeb Alpu kvēli. Fenomens saistīts ar dolomīta klinšu sastāvā esošajiem dolomīta, kalcija karbonāta un magnija savienojumiem. Katrā gadalaikā krāsu parādība ir nedaudz savādāka, tas atkarīgs no atmosfēras apstākļiem un saules novietojuma leņķa. Leģenda vēsta, ka tas ir mīlestības vārdā nolādēts rožu dārzs, kas parādās tikai saulrieta un saulēkta laikā. No visas Alpu kalnu grēdas Dolomīti tiek atzīti par unikālākajiem un skaistākajiem kalniem visā kalnu sistēmā.

Arī provinces galvaspilsētu Bolzano ieskauj klinšainās Dolomītu virsotnes un tā atrodas tikai 77 kilometrus no Austrijas robežas. Pilsētas valodā, ēdienā, arhitektūrā un cilvēkos dominē Tiroles kultūra. Krāsainie bruģakmeņi ielās, laternu izgaismotās kafejnīcas, kurās var baudīt vāciešiem un austriešiem raksturīgos gastronomiskos labumus un visapkārt skanošā vācu valoda liek aizmirst, ka atrodieties Itālijā. Realitātē jūs atkal atsauks stiprais espresso un smalkie dizaineru veikaliņi. Klusās pilsētiņas mierīgo provinciālo ainavu papildina pilis un atdzīvina plūstošās upes. Pilsētā tiek piedāvātas arī slēpošanas un klintīs kāpšanas iespējas. Bet bērniem visvairāk interesēs iespēja satikt 3300 gadus pirms mūsu ēras dzīvojušā cilvēka mūmiju.

Slēpotāji var doties uz Bormio, kas ir slavenākais slēpošanas kūrorts Dolomītu rietumu pusē. Canazei kūrorts darbojas visu cauru gadu, tajā piedāvā pārgājienus klinšainajos kalnos un slēpošanu nogāzes. Madonna di Campiglio ir prestižākais ziemas kūrorts, uz kuru itāļu "sabiedrības krējums" dodas slēpot un "atrādīties".

Apkārtnē var apskatīt senas pilis no 13.gadsimta. Provincē notiek arī dažādi festivāli -  "Città Di Trent" filmu festivāls aprīļa beigās, jūnija vidū rīkotais "Vigiliane" festivāls, kura laikā vietējie ieģērbjas viduslaiku tērpos, bet jūlija beigās notiek brīvdabas kamermūzikas festivāls "Dolomītu skaņas".

Par labākajiem itāļu restorāniem tiek uzskatīti vecākais traktieris Trento pilsētā "Al Vò, Alexander" ar tradicionālo Tiroles virtuvi, "Caffe Kuerc", kura ēkā senos laikos notika raganu prāvas un "Cascina Zeledria", kas atrodas Madonna di Campiglio kūrortā kalnos.

Nakšņošanas iespējas piedāvā atjaunotās viduslaiku pilis, 19.gadsimta viesnīcas, bet mazajos ciematos ir iekārotas burvīgas, ziedos slīgstošas pansijas. Vienas no lētākajām apmešanās vietām ir "Conte di Merano" viesnīciņa Merano pilsētā ar vienkāršām tradicionāli iekārtotām istabām, "Hotel Garni Venezia" Trento pilsētā, bet ja atrodaties Bormio pilsētas tuvumā, tad jādodas uz "La Genzianella". Ja šķiet, ka prasās, ko īpašāku, naktsmītne jālūko Cortina d'Ampezzo apgabalā. "De la Poste" viesnīcas istabas iekārtotas greznā antīkā stilā, bet "Miramonti Majestic" piedāvā neatvairāmas ainavas, veclaicīgu šarmu un lielisku peldbaseinu ar SPA.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!