Foto: Publicitātes foto
Televīzijas un radio raidījumu vadītājas Baibas Sipenieces bērnība pagājusi Jaunpilī, un viņa ir pārliecināta, ka cilvēku veido vide, kurā viņš audzis un ģimene. Jaunpilī ir iespēja sajust vēstures elpu, taču svarīgākais – tur ir koptas sētas un pozitīvi cilvēki, kas cenšas strādāt un gūt no dzīves prieku, nevis vainot savās nelaimēs citus un čīkstēt par grūto likteni. Tāpēc Baiba aicina visus uz Jaunpili izstaigāt viņas īpašās bērnības vietas un iepazīties ar lieliskajiem jaunpiliešiem!

Jaunpils pilī pagājusi Baibas bērnība. Te dzīvojušas viņas draudzenes, te bijis kantoris, kurā strādājusi viņas mamma. Pilī notikušas bērnu ballītes, izlodātas malu malas, izpētītas visas slepenās ejas, bet galvenais - pils vide rosinājusi bērnus izspēlēt dažādas lomu spēles, iztēloties sevi par princesēm un ļauties fantāzijai. Vēlāk Baiba kopā ar draudzenēm pilī notiekošajās kāzās vai citos pasākumos strādājušas par "galda meitām". Visi viņas ģimenes godi notikuši pilī, tāpēc Baiba pili sauc par savām otrajām mājām.

Pils celta 1301. gadā un ir viena no retajām viduslaiku pilīm, kas lieliski saglabājusi savu sākotnējo izskatu. Pili cēlis Livonijas ordeņa mestrs Gotfrīds fon Roga, bet vairāk nekā 350 gadus pilī valdīja fon der Reku dzimta. Ja labi ieskatās, pilī var saskatīt  vairākas interesantas detaļas - velna figūru notekcaurules galā, mazās vītņu kāpnītes un viduslaiku pils tualetes balkonu.

Mūsdienās pilī, kuru no trim pusēm apņem ūdens, rit visa Jaunpils sabiedriskā dzīve. Ainaviskā apkārtne un sadzīves folklora ir lielisks fons tūristiem domātām atrakcijām. Kopā ar mūkiem, ākstiem, pilskungiem un kalpiem varēsiet kļūt par pilntiesīgu viduslaiku varoni. Pils senākajā dzīvojamā daļā atrodas Jaunpils muzejs. Ekspozīciju zālē var izjust īpašo viduslaiku gaisotni un iepazīties ar pils vēsturi, Jaunpils pagasta un iedzīvotāju likteņiem un apskatīt dažādas izstādes.

Baiba un viņas "komanda" bērnībā centās atrast slepeno, leģendās minēto eju, kas it kā ved uz 5 kilometrus attālajiem Elles kalniem - mākslīgi veidotu alu. Tur barons piekaltus ķēdēs turējis nepaklausīgo zemniekus, neļaujot tiem griezt ne nagus, ne matus. Tāpēc nabagus sauca par Jaunpils velniem. Naktīs barons kopā ar saviem viesiem jājuši uz "velniem" lūkoties.

Pils parks izveidots barona fon der Rekes valdīšanas laikā. Nostāsti vēsta, ka viņš kokus dārzniekam licis stādīt tā, lai tiem pavasarī plaukstot, veidotos Rekes dzimtas ģerbonis. Parkā aug vairāki dižkoki, romantiska taciņa ved uz mīlestības akmeni, bet akmens tiltiņā iegravēts gada skaitlis un monogramma G.A. v. d. R.

Parkā ir arī estrāde un var teikt, ka tieši tur sākušās Baibas skatuves gaitas. Kad viesizrādēs ieradušies Liepājas vai Valmieras teātri, Baiba bijusi klāt un gatava palīdzēt jau brīdī, kad autobusi vēl tikai griezušies ap stūri. Šāda neatlaidība tikusi atalgota un Baiba kādā izrādē ieguvusi lomu, kurā pat bijis jārunā teksts! Taču lieliska izklaide bijusi arī skriet pa estrādes soliņiem vai mēģināt šķērsot upīti pa nokritušu koku. Vēlāk estrādē izdancotas arī neskaitāmas zaļumballes.

Netālu esošās dzirnavas celtas 1802. gadā un te apskatāmas gandrīz visas malšanas ierīces. Tiltiņš, kas ved pāri dzirnavu slūžām Baibai raisa nepatīkamas atmiņas, jo tieši te metot puķītes slūžās un skrienot pāri ceļam skatīties, kā tās izpeld, viņai uzbrauca smagais auto. Visa vasara pagājusi "ģipsī", kas gan nekavējis viņu ģipsi ievīstīt polietilēna maisiņā un braukt peldēties!

Kartavkalni ir senais latviešu pilskalns, kuru 10. - 13. gadsimtā apdzīvojuši zemgaļi. Jaunpils baroni likuši te iestādīt lapegļu aleju un dižskābāržus. Jaunpils bērnu "komandai" šķitis, ka Kartavkalnu nosaukums jāsaprot tieši un tur ved cilvēkus kārt. Leģenda vēsta, ka Kartavkalns ir nogrimusi pils un kad tā celsies, grims Jaunpils pils. Par laimi, Jaunpils stāv kā stāvējusi!

Noteikti ir vērts ieskatīties 1592. gadā celtajā Jaunpils baznīcā, kuras altāris un kancele ir viens no greznākajiem baznīcu iekārtojuma ansambļiem Kurzemes luterāņu baznīcās. Baznīcas zvanam ir unikāls rotājums - kailas sievietes figūra, kas atspiedusies pret miroņgalvu.

Krietna daļa Baibas bērnības pagājusi arī šiverējot pa kapiem un 1864.gadā celto barona dzimtas kapliču. Turpat netālu ir arī garāžas, uz kuru jumtiem, tajās iekšā un aiz garāžām darīti daudzi nedarbi un darbi. Bet Jaunpils viesus Baiba aicina apciemot viņas mammu Jaunpils "Avenēs", apskatīt viņas skaisto dārzu, izbaudīt viesmīlību, degustēt mammas īpašo aveņu vīnu un, ja nepieciešams, sarunāt arī naktsmājas. Iepriekš gan esot jāpiesakās, jo mamma, tāpat kā citi jaunpilieši, ir aizņemta strādājot un cenšoties savā un citu dzīvēs vairot prieku!

Kur paēst: Jaunpils pils Viduslaiku krogā vai kafejnīcā "Līvas".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!