Gaujas Nacionālā parka teritorijā atrodas Cecīļu dabas taka – tā ir pusotru vai trīs kilometrus gara, labiekārtota kājāmgājēju taka, kas ļauj iepazīt Amatas novada dabas objektus gar Kumadas upes, Dančupītes un Amatas upes krastu. Kas īpaši – no oktobra līdz martam sestdienās notiek "Gaismas vakari" un taka līdz pulksten 22 ir izgaismota. Jāpiebilst gan, ka svētku dienās 31. decembrī un 1. janvārī taka būs slēgta.

Izstaigājot dabas takas maršrutu, iespējams izbaudīt cilvēka nepārveidotu dabas ainavu – Dančupītes kanjonu, Dančupītes alu, miniatūru ūdenskritumu, iespaidīgo Cecīļu iezi no Kumadas upes labā krasta, Cecīļu priedi (tās apkārtmērs ir 2,8 metri), kura ir atzīta par vienu no Latvijas dižkokiem un citus objektus, uzskaitīts "Enter Gauja" mājaslapā. Taka ir marķēta (ar baltām bultiņām uz zaļa fona). Maršrutu var savienot ar Amatas dabas takas posmiem.

Dabas takas mājaslapā norādīts, ka pie Dančupītes ietekas Kumadā tiek atrasti bruņuzivs fosīliju fragmenti, kā arī citas pagātnes liecinieces. Fosilijas apskatāmas Cecīļu dabas takas kases namiņā.

Dabas takas mājaslapā norādīts, ka takas sākums ir vienu kilometru no degvielas uzpildes stacijas "Dzirnas" un krodziņa "Pie dzirnakmeņa" un automašīnas var atstāt uzņēmuma "Ekju" (Cecīļu iela 12) stāvlaukumā.

Jāņem vērā, ka takas segums ir meža celiņi, tādēļ mitrā laikā taka var būt slidena un dubļaina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!