Ūdenskritumiem nudien piemīt īpaša maģija. Un tiem, kam šie dabas brīnumi iet pie sirds, piekritīs, ka stundām varētu lūkoties plūstošajos ūdeņos – tieši tik pievilcīgi ir šie dabas pieminekļi. Viena no tādām vietām ir arī Saules ūdenskritums.

Saules ūenskritums meklējams Matkulē, Kandavas novadā. Kā stāsta fotogrāfs Sandris Kuzmickis, kas tur bijis vairākkārt, ceļu līdz ūdenskritumam atrast ir viegli, jāiet pa ceļu, kas ved uz Zīļu mājām, nedaudz pirms tām ir upīte (uz kuras arī atrodas ūdenskritums), pirms upītes vajag doties pa labi un iet pa lauka malu līdz ūdenskritumam (nedaudz pirms ietekas Imulā).

Kā skaidrots Andra Grīnberga grāmatā "Latvijas ūdenskritumi un krāces", ūdenskritums ir 1,8 metrus augsts un 2,8 līdz 4,2 metrus plats.

Mutuļojošais ūdenskritums atrodas arī gleznainā vietā – strauta abos krastos lejpus ūdenskrituma atrodas dolomīta atsegumi, kas variē no 1,5 līdz 4 metriem, bet ielejas dziļums pie ūdenskrituma ir pieci līdz seši metri, teikts grāmatā.

Ūdenskritums varētu būt pārsteigums daudziem Latvijas apceļotājiem. Kā teic Sandris, pie ūdenskrituma 2014. gadā viņš izveidojis geokeša slēpni – to atraduši 133 apmeklētāji.

Citas fotogrāfa bildes iespējams aplūkot šeit, bet turpinājumā neliels ieskats Saules ūdenskrituma mutuļojošajā ūdenī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!