Foto: Gints Mucenieks
Siguldas pusē, Daudas upes lejā, meklējama viena no Gaujas nacionālā parkā pērlēm – Raganu katls, kas apvīts dažādiem nostāstiem un teikām.

Raganu katls ir iespaidīgs dabas veidojums. Tā ir milzīga grava, kura atrodas Daudas upes teritorijā. Kā "Tūrisma Gids" skaidroja iepriekš, gravas sienas slejas 30 metru augstumā un grava ir 20 metrus plata. Tajā skaisti iekārtojušās arī klintis, kas sniedzas līdz pat 20 metriem un ir ļoti stāvas. Raganu katlā, īpaši lietus laikā, veidojas nogruvumi, tāpēc gadu gaitā tā mainījusi savu izskatu un noteikti tuvāko gadu laikā turpināsies nelieli nogruvumi.

Vērts piebilst, ka Raganu katla augšējā malā izveidojies arī neliels ūdenskritums. Tiesa, tas gan ir sezonāls, tomēr var pārsteigt ar savu diženumu, augstumā sasniedzot pat nepilnus trīs metrus.

Foto: Gints Mucenieks

Šo vietu apvij vairākas teikas. Viena no tām stāsta, ka senos laikos Jāņu naktī pie Daudu mājām raganas slaukušas saimnieka govis. Kad tās pieķertas, bēgot lekušas no kraujas tādā ātrumā, ka izsitušas lielu bedri, kura atgādinājusi katlu. Savukārt kāda cita teika vēsta, ka senos laikos šī grava esot bijusi raganu sapulču vieta, kur tās salidojušas uz savām slotām un mācījušās visādas zintis un pesteļošanas. Reiz runāts, ka kurš kaut reizi bijis Raganu katlā, iemantošot spēku un drosmi, un nekādas burvestības tam vairs nebūšot bīstamas.

Lai arī vasarā vairāk saredzamas klinšainās sienas un pats grāvis, arī ziemā šai vietai piemīt īpaša maģija – zeme pārklāta ar baltu sniega segu un koki skaisti izdaiļojušies ziemas tērpos. Īsta ziemas pasaka!

Foto: Gints Mucenieks

Ja nolem apciemot šo vietu, vērts paturēt prātā – Raganu katls ietilpst arī Nurmižu gravu rezervāta zonā, kuru var apmeklēt tikai zinātniski pētnieciskos nolūkos ar Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) speciālu atļauju, tāpēc Raganu katlu var apskatīt vienīgi no kanjona augšējā skatu punkta, vēstīts DAP mājaslapā.

Turpinājumā piedāvājam fotogrāfa Ginta Mucenieka skaistos ziemas foto no Raganu katla!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!