Foto: Publicitātes foto
Pastaigai ne vienmēr jābūt klusumā ar savām domām vai sarunājoties ar līdzgājējiem, tā var būt arī izglītojoša un gluži vienkārši – mazliet citāda nekā ierasts. Tāda iespēja ir Gulbenes novadā, kas īpaši patiks literātiem un tiem, kurus interesē latviešu literatūras klasiķu saknes, jo novada pilsētās – Druvienā, Lizumā, Tirzā, Lejasciemā un Stāmerienā – ir literārās klausāmtakas "Ceļi, kas paliek: no vārda uz vārdu".

Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centra tūrisma organizatore Egita Podniece pastāsta, ka visas piecas takas pieejamas un baudāmas visu gadu. "Pastaigā pa ceļiem, kuri glabā piecu Latvijas literatūras klasiķu saknes, no viena līdz nākamajam pieturpunktam gājējus pavada piecu mūsdienu literātu refleksijas un apcerējumi par klasiķiem: Jāni Poruku Druvienas pagastā, Apsīšu Jēkabu Lizuma pagastā, Andrievu Niedru Tirzā, Annu Saksi Lejasciemā un Zemgaliešu Birutu Stāmerienas pagasta Vecstāmerienā," viņa atklāj tuvāk.

Takas ir dažāda garuma – no diviem līdz gandrīz septiņiem kilometriem. Ejot nepieciešams tālrunis ar interneta pieslēgumu, vēlamas austiņas. Literāro taku karti skati, klikšķinot šeit.

"Katrā takā satiekas kāds mūsdienu autors ar klasiķu radošo veikumu, dzīvesstāstu, noskaņām," Podniece vēsta. "Taku audio saturs ir dažāds - vienā var vairāk uzzināt par pašu rakstnieku, otrā sajust viņa darbu noskaņu. Viena iet pa ciemata centru un apstaigā zīmīgākās vietas, cita pa mežu, kurā vari ļauties tekstam neviena netraucēts. Šis ir lielisks veids kā apvienot būšanu dabā, pastaigu un vienlaicīgi uzzināt kāda šajā vietā dzimuša rakstnieka stāstu."

Paskatīsim, ko par katru literāro taku raksta Gulbenes novada pašvaldības mājaslapā.

Druviena – Jānis Poruks


Taka atrodas aptuveni divu kilometru attālumā no Druvienas vecās skolas muzeja. Sākumpunkts – meža ieloks, kur jāšķērso maza upīte (ziemā sala apstākļos jābūt uzmanīgam). Taka turpinās pa meža ceļu – gar Velniņa ezeru visā tā garumā. Nonākot atpakaļ uz braucamā ceļa, pāris metrus uz priekšu taka noslēdzas ar "Mīlestības akmeni". Takas karti skati, klikšķinot šeit.

Tirza – Andrievs Niedra


Taka atrodas Tirzas pagasta centrālajā teritorijā un tās sākumpunkts ir draudzes skola. Tās turpinājums, dodoties pāri tiltiņam, aizved pie kādreizējā Kancēnkroga un turpat netālu – pie Tirzas estrādes. Ceļš turpinās gar upes ieloku pāri pļavai, līdz gājēji nokļūst apdzīvotajā "Tējnīcas" laukumā. Mērojot ceļu tālāk, gājēji nonāk takas noslēguma punktā – pie baznīcas. Takas segums – zemes ceļš, iemītas takas un asfaltēta ceļa posmi. Takas karti skati, klikšķinot šeit.

Foto: Publicitātes foto

Lizums – Apsīšu Jēkabs


Taka atrodas Lizumā – Apsīšu Jēkaba dzimto māju "Kalanģi" apkārtnē. Takas sākumpunkts – pie akmens. Ceļš turpinās cauri koku alejai, tālāk tas ved pāri pļavai. Dodoties pa meža ceļu, nonāksi pie Apsīšu Jēkaba akmens (tautā saukts par "Noru akmeni"). Ceļš turpinās Rankas lielā ceļa virzienā, kur, nogriežoties pa kreisi, gājēji nonāk uz zaļā dzelzceļa posma. Dodoties pa šo ceļu, atgriezīsies takas sākumpunktā pie "Kalaņgiem". Takas segums – lielākoties asfaltēts ceļš, vietām meža ceļu posmi. Takas karti skati, klikšķinot šeit.

Lejasciems – Anna Sakse


Taka atrodas Lejasciema pagasta centrālajā teritorijā un ietver teju visas tā zināmākās vietas. Takas sākumpunkts ir Lejasciema Draudzes nams jeb Lejasciema Evaņģēliski luteriskā draudze. Takas pirmais posms ved pa ciemata galveno ielu – Rīgas ielu –, turpinās līdz pat Tirzas tiltam un apskates objektam "Lejasciema dižakmeņa gulbji".

Tālākais ceļš ved pa iestaigātu meža taku līdz Lejasciema kapsētai. Iznākot no kapsētas un šķērsojot lielo šoseju, paveras ceļš, kas ved uz Lejasciema estrādi. Meža un upes ielokā tevi sagaida estrāde un līdzās tai arī tiltiņš, kas ved pāri Sudaliņai. Nonākot otrpus upītei, ceļš turpinās augšā kalnā un aizved uz privātmāju un dzīvokļu rajonu. Dodoties pa nelielām ieliņām paveras skats uz dīķi. Visbeidzot nonāksi iepretim Lejasciema pagasta bibliotēkai, kur taka noslēdzas. Takas karti skati, klikšķinot šeit.

Foto: Publicitātes foto

Stāmeriena – Zemgaliešu Biruta


Taka vijas caur Vecstāmerienas zīmīgākajām vietām. Tās sākumpunkts ir pie Stāmerienas tautas nama, kur reiz slējušās Zemgaliešu Birutas dzimtās mājas. Ceļš ved gar dzirnavām, liek apstāties pie klēts, palūkoties uz pili un doties caur parku līdz pat alejai, kur abās pusēs izvietoti zirgu aploki. Takas turpinājums gar ezermalu izved pie baznīcas, ļauj nonākt pie dzīvokļu mājām un liek atgriezties zīmīgajā sākumpunktā pie Stāmerienas tautas nama. Segums ir daudzveidīgs – iemīti celiņi, vietām zemes ceļi un nelieli asfaltēta ceļa posmi. Takas karti skati, klikšķinot šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!