Foto: Māris Ankevics
Kamēr ārā valda skaista ziema, spelgonis nebeidz izdaiļot Latviju. Par nākamo ziemas audeklu kļuvuši Ziemeļu forti, kuri tagad iespaidīgi apledojuši.

Ziemeļu forti ir Liepājas cietokšņa sastāvdaļa un būvēti, lai pasargātu Liepājas jūras kara bāzi no iespējamā ienaidnieka uzbrukuma. Nocietinājumu sistēma apjoza visu pilsētu. 1908. gada novembrī, mazāk nekā 10 gadus pēc tā uzbūvēšanas, Liepājas cietoksni likvidēja, jo atzina, ka tā celtniecība bijusi stratēģiska kļūda. Daļu lielgabalu demontēja un aizveda uz Kauņas cietoksni Lietuvā, daļu pārkausēja. Artilērijas baterijas, pazemes būves un pulvera noliktavas mēģināja spridzināt, taču tas nedeva gaidīto rezultātu un tā cariskās Krievijas tā laika jaunākā un modernākā cietokšņa paliekas ir saglabājušās līdz mūsdienām, "Tūrisma Gids" noskaidroja Liepājas tūrisma informācijas centrā (TIC).
Foto: Māris Ankevics

Karosta ir lielākā vēsturiskā militārā teritorija Baltijā, kas aizņem aptuveni trešdaļu Liepājas teritorijas tās ziemeļu daļā. Ja plāno turp doties, šajā rakstā vari uzzināt, kāpēc Karosta ir unikāla Latvijā, Baltijā un visā Eiropā, kā arī pie reizes iepazīsties ar apskates vietām šajā kādreiz militarizētajā teritorijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!