Ērgļos šī tūrisma sezona iesākusies skaisti – tur viesus kopš maija sākuma gaida brīnišķīgi namiņi, dodot iespēju Latvijas apceļotājiem nakšņot ar glanci.

Idejas autors Renārs Indriksons "Tūrisma Gidam" atklāja, ka iecere radusies, pašam daudz ceļojot un smeļoties iedvesmu. Kempingu un glempingu kvalitātes standarti katrā vietā mēdz atšķirties, tādēļ gribējies radīt piedāvājumu, kurā būtu pārdomāta katra detaļa. Kas tad ir glempings? Vārds atvasināts no angļu valodas "glamorous camping", kas būtībā nozīmē "glamūrīgs kempings". Tā glempinga autori Liene un Renārs Indriksoni izstrādājuši viesnīcu tīklu ar kempinga koka karkasa siltinātām mājām, kas aprīkoti un labiekārtoti kā pieczvaigžņu viesnīcas apartamenti.

Projekts tika izstrādāts realizācijai Islandē, Hellā, 2019. gadā, bet, sakarā ar Covid-19, idejas īstenošana tika pārcelta uz Latviju. Konceptā ir iesaistītas trīs dalībnieku grupas: apartamentu māju īpašnieki jeb investori, zemes īpašnieks un "Glamp Camp" attīstītājs – "Ragnar Glamp".

"Glamp Camp Ērgļi" viesnīca tika atvērta 1. maijā, plānots, ka šīs vasaras otrajā pusē durvis vērs arī "Glamp Camp Koknese" – viesu nama "Divas upes" teritorijā Koknesē.

Viesnīcu ķēdes darbība nav sezonāla rakstura, respektīvi, kad kāda no stacijām tiek atvērta, tā turpina uzņemt viesus visa gada garumā. Mājas ir siltinātas, tās aprīkotas ar tādiem siltumelementiem kā krāsns, kamīns, apsildāmās grīdas vannasistabās un siltumsūknis, kas vasarās telpas vēsinās. Neraksturīgi kā visām citām nesezonas viesnīcām, "Ragnar glamp" viesnīcu tīkla namiņos nakšņošanas izcenojums viesiem būs nemainīgs kā aktīvajā tūrisma sezonas laikā, tā arī gada klusākajos mēnešos, stāsta Indriksoni.

Pirmajam projektam Latvijā, proti – Ērgļos, piesaistīts vairāk investoru vai pareizāk – lielāks māju skaits nekā sākotnēji bija plānots. Tā Ērgļos uzstādītas septiņas labiekārtotas vissezonas mājas. "Mājas paši plānojām un projektējām, un tās tika izgatavotas mūsu ciešā uzraudzībā. Reizēm nācās būt nesatricināmiem mūsu ideju vārdā un nepakļauties tradicionālajām pieejām, kas šobrīd atmaksājas ar uzviju," teic Indriksons.

Glempinga viesu labklājībai apsaimniekotāji Māris Olte ar ģimeni sola piedzīvojumus dabā, bet Indriksoni kā glempinga attīstītāji – globāla līmeņa, luksusa piecu zvaigžņu apartamentu baudījumu.

"Viesu interese ir ļoti liela. To, protams, skaidrojam ar aktīvās gadalaika sezonas sākumu, gan arī ar nebijušu projekta attīstību Latvijā, kā arī ar augstajiem komforta kritērijiem, kurus nodrošinām. Saimnieku izvēle arī nav nejauša. Māris Olte noteikti viesiem ir saistošs ar plašo zināšanu, aktīvā tūrisma un pārgājienu rīkošanu, kā arī nākotnes idejām par dažādu pasākumu veidošanu glempinga teritorijā, kad globālie apstākļi tam būs labvēlīgi," rezumē Renārs Indriksons.

Sekot līdzi aktuālajiem jaunumiem iespējams šeit un šeit.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!