Jūrmalas pilsētas muzejā atklāta izstāde "Pērnavas kūrortam - 175. Pērnava - no cietokšņa par kūrortu. Izstāde apskatāma no 26. augusta līdz 14. septembrim un tajā Pērnavas pilsēta iepazīstinās ar savu kūrorta vēsturi. 

Pērnavas, Jūrmalas un Ķemeru kūrorti pārstāv pirmo Baltijas jūras austrumu piekrastes jūras kūrortu paaudzi. To vēsturē ir daudz kopīga, taču katram no tiem ir arī savs stāsts, uzsver izstādes veidotāji.

Izstāde "Pērnavas kūrortam – 175. Pērnava – no cietokšņa par kūrortu" galvenokārt ir stāsts par Pērnavas kūrorta veidošanos, attīstību un atšķirīgo nozīmi laika gaitā. Izstādes pirmais variants tika sastādīts jau 2006. gadā. Jaunā Pērnavas kūrorta stāsta versija tika pabeigta 2008. gadā uz Pērnavas kūrorta 170. gadadienu. Tā ir tikusi izstādīta Pērnavā, Hāpsalu, Kuresārē, Tartu, Tallinā, Zviedrijas Karalistes Stokholmas Igauņu namā, Gēteborgas Universitātē, Ziemeļzviedrijas Nordigrå un Pērnavas sadraudzības pilsētās Sēderteljē (Södertälje) un Oskarshamnā. Izstādes Zviedrijā tika īstenotas sadarbībā ar Igaunijas institūta Stokholmas pārstāvniecību.

Veidojot Pērnavas tēlu pēc neatkarības atjaunošanas, galvenokārt tiekot izmantots stāsts par starptautiski pazīstamu un novērtētu Igaunijas vadošo kūrortu, kuru uzsāka veidot 1890. gadā un galīgi izveidoja 1930. gadu beigās.

Izstādes apmeklētājiem ir iespēja piedalīties izlozē, kurā godalgas piešķir Pērnavas uzņēmumi: Taastusravi & Hotell Wasa, Strand Spa & Conference Hotel, Viiking Spa-Hotel, Estonia Medical Spa Hotel, kā arī Spa viesnīca un ūdens centrs Tervise Paradiis. Uzvarētāji varēs paši savām acīm iepazīties ar Pērnavas pilsētas brīnumiem.

Izstāde ir sagatavota, izmantojot Pērnavas muzeja, Igaunijas Valsts arhīva, Igaunijas Vēstures arhīva, Igaunijas Nacionālā muzeja un privāto kolekciju rakstu avotus, foto un karšu materiālus. Izstādes kurators un veidotājs ir Tīts Kasks (Tiit Kask).

Izstāde "Pērnavas kūrortam – 175" Jūrmalas pilsētas muzejā apskatāma līdz 14. septembrim.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!