Foto: DELFI

Ceturtdienas novakarē Līgatnes kultūras nama pievārtē – pagalmā un stāvlaukumā - tika svinēti Līgatnes svētki, kuros bija pulcējušies gan amatnieki, gan tūrisma objektu pārstāvji, kā arī dziedātāji un dejotāji, bet pūtēju orķestris "paslēpies" meža ielokā.

Radošās amatnieku un mākslinieku darbnīcas piesaistīja gan sabraukušo ārzemnieku (kultūras namā šajās dienās notiek viens no Latvijas prezidentūras Eiropas Padomē pasākumiem – Attīstības forums), gan vietējo uzmanību. Jāsaka, ka tieši vietējo iedzīvotāju lielais pulks radīja īstu mājīguma un svētku atmosfēru, un pat tas, ka mašīnu rinda aizstiepās augstu kalnā, nešķita traucēklis. 

Bērnus un arī pieaugušos piesaistīja papīra darbnīca, kokapstrādes darbnīca, kur varēja izgatavot gan rotājumus, gan piekariņus, tāpat arī piparkūku, vannas bumbu un daudzas citas darbnīcas, bet pļaviņā izliktās stelles lika iespīdēties pat dažas labas mammas acīm, jo prasmīgā meistare labprāt ierādīja seno prasmi. Bet čaklās saimnieces centās izdatavot ar zālitēm pildītus spilventiņus.

Foto: DELFI

Tāpat netrūka arī dažādu vietējo ražotāju labumu – mājās sieti sieri, ko gluži vai izķēra, bet tas neesot nekas, jo, piemēram, daudzu pieprasītais ķiploku siers ar žāvētām plūmēm esot sasiets un būšot nopērkams arī Brīvdabas muzeja tirgū sestdien, mierina saimniece no Drustiem. Tāpat Līgatnē šovakar bija nopērkamas arī kadiķa koka bumbiņas ar dažādiem aromātiem, ko pagatavojot, bumbiņas "marinējot" dažādu smaržu šķidrumos. Savukārt tie, kas jau sākuši gatavoties Jāņiem, varēja nopirkt tematiskas piparkūkas, bet, dodoties nesteidzīgā pastaigā pa alām, nobaudīt Līgatnes vīnu vienā no pagrabiem. Tas alās atkal būšot pieejams katru sestdienu un svētdienu.

Varēja vērot arī vietējo mākslinieku priekšnesumus: orķestri, deju kopas, ansambļus un kori ar daudzveidīgu repertuāru dažādās Līgatnes skaistākajās vietās.

No šīs nedēļas pēc gada pārtraukuma atsākas arī ekskursijas Līgatnes papīrfabrikā. Šoreiz tās ir citādā gaisotnē, jo var tuvplānā apskatīt lietas, ko agrāk nevarēja un pabūt vietās, kur fabrikasdarbības laikā nebija iespējams. 

Grupām iespēja pieteikties vēlamajā laikā, individuālajiem apmeklētājiem ekskursijas notiks sestdienās un svētdienās plkst.12.00 no Līgatnes tūrisma informācijas centra. Vairāk informācijas: visitligatne.lv.

Kas jauns šogad apskatāms Līgates dabas takās, lasiet "Līgatnes dabas takās jubilejas gadā izveidotas jaunas izklaides bērniem un pieaugušajiem"

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!