Foto: Privātais arhīvs

Namiņš kokos jeb "štābiņš" daudziem pavisam noteikti atgādina bērnības atmiņas, pat ja reti kuram no mums bērnībā tāds patiesi ir bijis. Daudzi atceras tās garās, piesātinātās vasaras pēcpusdienas draugu lokā, koka mājiņā, kurā nav atļauts ienākt pieaugušajiem. Godinot šīs sen aizmirstās bērnību dienu slēptuves, ir radušās naktsmītnes, kas viesiem sniedz iespēju atkal no jauna gavilēt iekšējam bērnam un, kas ir pats galvenais, savienoties ar dabu. Arī Latvijā ir patiesi unikāla iespēja baudīt neaizmirstamu nakšņošanu pāris metrus virs zemes – "štābiņā" ozolu zaru galotnēs.

Jelgavas novada Glūdas pagastā atrodama naktsmītne "Namiņš kokos", kur saimnieko Lomakinu ģimene – Ilze un Andrejs, dēls Jānis, sociālos tīklus pārvalda meita Lūcija un reizēm palīdzīgu roku sniedz arī radi. Ikviens pielicis roku gan apkārtnes labiekārtošanā, gan naktsmītnes būvniecībā.

Vaicājot saimniekiem, kā radusies ideja par šādas naktsmītnes izveidošanu, viņi atbild, ka pirms 15 gadiem ģimenes draugs ("Paldies Reinim!") atsūtījis tīmekļa saiti ar mājām kokos. Iedvesmojoties no tur atrodamajiem izveidotajiem paraugiem, radās maketi, vīzijas un skices, līdz tika nolemts tās arī realizēt. "Sākotnēji plānota bija būdiņa koku zaros ar terasi, tad radās ideja par kamīnu, lai varētu sasildīties vēsākā laikā un tad arī doma par nakšņošanas iespējām ar visām labierīcībām. Galveno uzsvaru guva doma par pirti. Pirts kokos ir retāk sastopama, līdz ar to ideja likās saistoša un tapa pirmā," stāsta saimnieks Andrejs, atklājot, ka namiņš patiesībā sākotnēji tika veidots pašu ģimenei, bet nu jau gadu tas ir pieejams visiem interesentiem.

Foto: Privātais arhīvs

Namiņa būvniecības process pašu spēkiem ilga četrus gadus. Saimnieki stāsta, ka brīžos, kad bija jācilā tērauda daļas, jālej betons un jāliek jumts, talkā nāca atsaucīgi draugi un arī kaimiņi. Ņemot vērā namiņa aprīkojumu, tika nolemts stiprināt to nevis ar enkuriem koku stumbros, bet gan uz atsevišķas tērauda balstu konstrukcijas, kas atgādina blakus esošo bērzu stumbrus. Ģimene uzsver, ka ozoli, kas apļveida joslā ieskauj namiņu no visām pusēm, tika apzināti saudzēti. Galvenā namiņa fasāde ir stiklota, uzsverot blakus esošo koku vainagu klātbūtni.

"Sākotnēji radās ideja par pilnībā stiklotu pirts daļu – gan sienām, gan jumtu. Apzinoties kopšanas īpatnības, tā netika realizēta. Pirts telpā līdz grīdai tika iebūvēts logs, kas ļauj vērot blakus esošo bērzu birzi. Sienas ir koka karkasa siltinātas. Savukārt labiekārtojums ap namiņu vēl tiek papildināts – izmantojot laukakmeņus. Uz vietas tie nav pieejami, tāpēc draugus un ciemiņus aicinām atvest dūres lieluma akmeņus iesāktajiem krāvumiem," piebilst Andrejs.


Namiņš atrodas plašā privātīpašumā, Ūdeļu 1, Jelgavas novads, Glūdas pagasts (Saimnieks uzsver: "Līdz šim visi ir atraduši!"). Namiņš ir piemērots izmantošanai visa gada garumā, siltumu nodrošina kamīns, bet karstajā laikā pieejams kondicionieris. Vasarā namiņš ir paslēpts koku lapotnē, savukārt, kad lapas ir nobirušas, paveras blakus esošā apbūve un līdzenie Zemgales lauki.

Uz terasi aptuveni trīs metru augstumā no zemes ved kāpnes. No tās var nokļūt galvenajā telpā, kur ir gultasvieta, galds, krēsli un pilnībā aprīkota virtuve. Blakus telpā izvietota tualete un duša, aiz tās karsētava ar skatu uz mežu. Zem namiņa atrodas atpūtas zona ar galdu, krēsliem, šūpuļkrēslu un grilu. Pieejams kubls, kas pie netālu esošā dīķa tiek pievests pa dzelzceļa sliedēm.

Foto: Privātais arhīvs
Foto: Privātais ahīvs

Saimnieki piesaka, ka ar lielāko prieku saviem viesiem izrādīs apkārtni un dalīsies namiņa tapšanas stāstā. Līdztekus nakšņošanas iespējām ir iespēja apmeklēt arī blakus esošo senlietu "krāmu krātuvi". Birzī top pastaigu taka. Tuvumā atrodas arī interesanti apskates objekti: piedzīvojumu un iedvesmas vieta "Nākotnes parks", strausu ferma "Mazzariņi", viesu nams "Laukmaļi", Nākotnes ciemata centrs ar padomju laika apbūvi un dabas taku pie Auces upes krastiem.

Vairāk par "Namiņš kokos" piedāvātajām iespējām vari uzzināt brīvdienu mājas sociālo tīklu kontos – "Facebook" un "Instagram" –, kur arī atradīsi saimnieku kontaktinformāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!