Foto: Mārtiņš Laģis
Eksotiski zilgans ūdens vai labiekārtota un apskates objektiem bagāta apkārtne – tieši šie ir galvenie iemesli, kādēļ šie karjeri Latvijā ir tik iecienīti. Kāds jau gadu gadiem bijis apmeklēts, bet cits tikai salīdzinoši nesen uzsācis savu slavas gājienu. Lūk, skaisti karjeri patīkamai atpūtai!

Pierīgas slēptais dārgums: dabas taka ap Līdumu karjeru

Šo dabas taku droši varētu nosaukt par mazo Pierīgas slēpto dārgumu, kur izbaudīt mieru un klusumu, turklāt arī kārtīgi izstaigāties.

Līdumu karjers atrodas tikai 30 kilometrus no Rīgas, Olaines novadā. 2018. gada nogalē šeit veikti apjomīgi labiekārtošanas darbi, izbūvējot fantastisku pastaigu laipu un labiekārtojot ūdenskrātuves apkārtni ar soliņiem, galdiņiem, griliem, rotaļu laukumu un pat kafijas aparātu.
Lasīt vairāk


Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Dzidrais Dubkalnu karjers



Dubkalnu ūdenskrātuve atrodas dabas parka "Ogres Zilie kalni" teritorijā, kuru brīvdienu pastaigām un braucieniem kā galamērķi izvēlas daudzi apkārtnes iedzīvotāji.

Ūdenskrātuves vidējais dziļums ir 2,5 metri, bet kopējā platība – 12,7 hektāri. Dubkalnu karjera nosaukums, iespējams, radies laikā, kad 20. gadsimta 50. gados derīgo izrakteņu krājumus Grantskalnos novērtēja toreizējās Ļeņingradas ģeoloģiskās izmeklēšanas speciālisti. Visticamāk, "Dubkalni" ir krieviskots līdzās esošo "Ozolkalnu" nosaukums.

1959. gadā tika uzsākta grants ieguve. Daļa Grantskalnu tika norakti un izveidojās Dubkalnu karjers. 2003. gadā grants ieguve tika pārtraukta, teritorija ātri piepildījās ar ūdeni un kļuva par iecienītu peldvietu vietējo iedzīvotāju vidū. Pateicoties tam, ka parka teritorijā ir daudz pazemes avotu, ūdens ir dzidrs un tīrs.

Ainaviski pievilcīgākā vieta, nenoliedzami, ir skatu laukums stāvkrastā, ūdenskrātuves austrumu pusē. Tā augstums ir 27 metri. Vieta allaž sniedz baudījumu dabas mīļotājam, dažādos gadalaikos ļaujot vērot dabas daudzveidību. Bieži iespējams novērot ūdensputnus – meža pīles, gulbjus.

Lasīt vairāk

Karogu karjera taka un Dzelzāmura dižakmens

Foto: DELFI
Ja meklē klusu, sakoptu un skaistu vietu, kur atpūsties, iespējams, Karogu karjers netālu no Alojas un Staiceles ir vieta, kurp vērts aizbraukt brīvdienās, jo tur ir gan gleznainas dabas takas, gan tīrs ūdens, gan dižakmens un nelielas alas, kā arī sporta laukums un piknika vietas.

Atrast Karogu karjeru nav grūti. Ja brauc no Rīgas puses, jābrauc uz Limbažiem, tad cauri Puikulei jādodas uz Aloju, tālāk uz Staiceles pusi, bet pirms Staiceles jānogriežas pa labi. Tad pēc dažiem simtiem metru pa grants ceļu nokļūsi pie Karogu karjera.

Tur ir divas pieturvietas. Abās ir piknika galdi ar krēsliem, bet, ja atstāsi auto pirmajā, kas tuvāk asfaltētajam ceļam uz Staiceli, līdz apskates objektiem būs jāpaiet kādi 500 metri. Ceļš ir skaists, un izlocīt kājas pēc garā brauciena varētu pat būt patīkami. Otrā pieturvietā sākas Pastaigu parks, dabas taka uz Karogu alām, kā arī dabas taka uz Dzelzāmura dižakmeni. Turpat ir arī pludmales volejbola laukums, kur uzspēlēt bumbu, peldvieta, piknika vieta un vieta ugunskuram.

Lasīt vairāk

"Vidusjūra" Kurzemes pusē



"Tik dzidri zils kā Vidusjūrā!" šādi nomaļo Lāčkroga ezeru raksturoja fotogrāfs Egons Lācis, kas neslēpa savu pārsteigumu par dabas tūrisma atradumu Kurzemē, Rendas pusē. "Ūdens ir tik tīrs, ka, šķiet, to varētu arī dzert. Pērn biju Kiprā un varu droši apgalvot, ka šeit ūdens ir dzidrāks un, protams, tīrāks nekā Vidusjūrā. Domāju, šis ezers būs jaunatklājums visā Latvijā, un pat igauņi brīnīsies, jo viņi uzskata, ka tikai pie viņiem ir šādi ezeri visā Baltijā, proti, Entu ezeri."

Kā iepriekš "Tūrisma Gidam" stāstīja fotogrāfs, informāciju par skaisto ezeru uzgājis internetā, bet tā bijusi ļoti skopa – izdevies atrast vien divas fotogrāfijas, kas uzņemtas pirms laba laika, kā arī dažus teikumus garu aprakstu. Dodoties uz šo vietu, izrādījies, ka tas nav diez ko grūti – ezers atrodas kādus 200 metrus no ceļa, un šis attālums jāmēro kājām.

Ja izdodas atrast ūdenstilpni, paveras neaprakstāmi skaists skats, jo ūdens ir pavisam skaidrs un ļauj ielūkoties dzelmē. Šis skaistais dabas objekts izveidojies kaļķu karjera vietā, un šī ieža dēļ avotu ūdens pildītā tilpne arī ieguvusi savu krāšņo krāsu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!