Foto: Privātais arhīvs
Ja apceļo Latviju un vēlies pārlaist nakti mazliet neierastāk kā parasti, jādodas uz Tukuma pusi. Tur zināmu lauku idilli var izbaudīt, apmetoties "Jaunputniņos", kuru saimnieki piedāvā nakšņot siena zārdā. Kādam bērnības neatņemama sastāvdaļa, citam – zināma eksotika.

"Jau vairākus gadus atpakaļ mani pārņēma nostalģija, domājot par nakšņošanu siena zārdā. Bērnībā siena zārds ik vasaru tika uzsliets ģimenes mājas pagalmā, bet mēs ar kaimiņu bērniem sev ierīkojām tur naktsmītni. Atceros to patīkamo sajūtu, kura bija tur nakšņojot – smaržīgs siens, svaigs gaiss, dzestrums un mazās laimītes sajūta neizbēgama. Šo savu vēlmi izteicu skaļi savam dzīvesbiedram, kurš atzina, ka arī labprāt ko tādu izbaudītu. Toreiz šī ideja palika vien domu un sapņu līmenī, jo nebija tādas vietas, kur to realizēt, bet vajag tikai stipri vēlēties," stāsta "Jaunputniņu" saimniece Daiga Kaufmane, piebilstot, ka pirms pāris gadiem viņi mantojumā saņēmušu māju ar plašu dārzu, atrisinot vienīgo problēmu.

"Māja celta piecdesmitajos gados un tā joprojām ir saglabājusi tā laika šarmu. Šajā pavasarī, atsaucot atmiņā pirms vairākiem gadiem radušos ideju par nakšņošanu siena zārdā, ķērāmies pie tās īstenošanas. Skandinot pie sevis tēta reiz deklamēto pantiņu "Vajag tikai rakt, vajag tikai rakt! Ja grib saldu pieniņu – vajag tikai rakt!", ķērāmies pie darba. Apkārtni iekārtojām idejai piemērotu, un pirmais siena zārds ātri vien tika uzsliets. Kad paši bijām pamēģinājuši tajā nakšņot, iedomājāmies, ka šo sajūtu, iespējams, vēl kāds grib izbaudīt. Uzmeistarojām vēl vairākus siena zārdus. Izrādījās, ka esam trāpījuši desmitniekā – pieprasījums uzreiz bija liels," stāsta saimniece.

Daiga skaidro, ka apmeklētāji gulēšanu siena zārdos esot atzinuši par ļoti ērtu un siltu, jo siena zārdi ir labiekārtoti ar koka paleti pamatā, kas apklāta ar matracīti un sienu virspusē. Gluži tāpat – lai siena krikumi nebirtu aiz apkakles, saimnieki ir parūpējušies par caurspīdīgu griestu dekoru. Turklāt uzstādīts arī ieejas aizkariņš, pasargājot nakšņotājus no kukaiņiem un dažādiem lidoņiem. Tāpat saimniece uzsver, ka arī lietus neesot problēma – cauri siena kārtai tas neizsūcas.

Nakšņojot "Jaunputniņos", pieejamas arī labierīcības un duša iekštelpās. Savukārt interesenti un īstas lauku idilles tīkotāji var izmantot romantisku piedāvājumu – vannu zem klajas debess. Nepieciešamības gadījumā pieejams arī ledusskapis un virtuve.

Plašāka informācija par nakšņošanas iespējām siena zārdā atrodama šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!