Foto: Alise Lūse
Gleznainā grava, Kauliņupītes līkumotie krasti, pavasaros ziedošās vizbulītes, bet rudeņos sarkanā krāsā iekrāsojušies koki – tās ir Alsungā meklējamās Žibgravas takas galvenās vērtības.

Žibgravas dabas taka atrodas Alsungā, līdz tai var ērti nokļūt, ar auto nogriežoties pie brūnās norādes zīmes uz ceļa P119 (Kuldīga – Alsunga) pie pašas Alsungas robežas.

Tur ir ierīkota autostāvvieta auto novietošanai. Taka sākas uzreiz aiz pirmā informācijas stenda, nokāpjot pa nogāzi lejā uz pašu gravu. Taka ir marķēta ar dzeltenām norādēm uz koka stabiņiem, kas katrā posmā sniedz informāciju arī par distanci, ko vēl atlicis mērot.

Žibgravas takas galvenā vērtība, protams, ir pati grava, kuras augstums vietām sasniedz 15 metrus. Taka ir lokveida, 1,5 kilometrus gara un vijas caur paugurainu meža reljefu gar Kauliņupītes gleznaino, līkumoto krastu. Grava saista ar savu pirmatnību un dabas daudzveidību, tajā vērojami savdabīgi, veci koki, avots, dīķītis un sastopamas dažādas aizsargājamas augu un kukaiņu sugas.

Bet kas šajā takā tik īpašs? "Atšķirībā no citām dabas takām, šeit ir saistošā veidā sniegta informācija ne tikai par gravā sastopamajiem biotopiem, augiem un dzīvniekiem, bet arī par suitu kultūru un dialektu. Ejot pa taku, ik pēc laiciņa ievērosiet skaisti noformētus informatīvos stendus, kuri ne tikai stāsta par dabu, bet arī iesaista apmeklētājus mīklu minēšanā. Katrā stendā doti uzdevumi, uz kuriem atbildes meklējamas katrā nākošajā stendā. Noteikti patiks gan bērniem, gan pieaugušajiem," stāsta Kurzemes plānošanas reģiona projekta "Dabas tūrisms visiem" vadītāja Alise Lūse.

Foto: Alise Lūse

Te gan jāpiebilst, ka tik sausā vasarā kā šī, taka ir viegli izejama, tomēr pavasarī un rudenī atsevišķi takas posmi var būt mitri un ieteicams paņemt līdz gumijas zābakus. Taka ir īpaši skaista pavasarī, kad zied vizbulītes (gravā pat ir īpaša vizbulīšu krauja) un, protams, rudenī, kad kokiem sārtojas lapas. Kā stāsta Lūse, šī skata dēļ vietējie smej, ka viņiem pašiem ir sava Sigulda.

Esot Alsungā, noteikti vērts apmeklēt arī ar suitu un kuršu mantojumu saistītos objektus – Dižgabalkalnu, Alsungas muzeju, Suitu amatniecības un mākslas telpa "Rija", Alsungas ordeņa pili, kas, starp, citu drīz tiks slēgta uz rekonstrukcijas laiku. Un, protams, vērts nobaudīt slavenos sklandraušus un maizi, kā arī citus senlaiku ēdienus, piemēram, bukstiņu biezputru. Aktīvākajām saimniecēm un, protams, arī visiem citiem interesentiem, iespējams arī pašiem iemēģināt roku suitu un kuršu ēdienu gatavošanā, iepriekš piesakoties mielastu gatavošanas darbnīcās, par kurām pieejama informācija Alsungas novada tūrisma ceļvedī. Idejas, ko vēl aplūkot Alsungā, meklē te.

Šobrīd Kurzemes plānošanas reģions veic visu Kurzemes dabas taku apsekošanu, lai nākošā gada sākumā izdotu ceļvedi, kurā tiks iekļautas vairāk nekā 50 Kurzemes un Ziemeļlietuvas dabas takas, tai skaitā, protams, unikālā Žibgravas taka. Ceļvedis sniegs informāciju par taku garumu, maršrutu, pieejamību, grūtības pakāpi, marķējumu, labiekārtojumu, tuvumā esošajiem apskates objektiem u.c. un būs brīvi pieejams internetā un Kurzemes novadu tūrisma informācijas centros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!