Braucot cauri Ugālei, piestāj Triāla trasē! Tieši šeit sākas gandrīz sešus kilometrus garā apļveida pastaigu taka "TAK-UGĀLE". Maršruts vijas cauri ciematam, simtgadīgam mežam, gar ledus laikmeta veidotajām gravām un atkal atgriežas apdzīvotajā teritorijā, "Tūrisma Gidam" par pastaigu taku stāsta Ugāles bibliotēkas vadītāja Inese Rumpa.

Ugāles patiesā vērtība vienmēr ir bijis mežs. Tāpēc iepazīsti Ugāles senos, varenos un saimnieciskās darbības neskartos dabiskos mežus! Tur sastopami aizsargājamie biotopi: vecie vai dabiski boreālie meži, nogāžu un gravu meži, aluviāli krastmalu un palieņu meži.

Izstaigājot taku, iepazīsi arī Ugāles neparasto vēsturi. Ciemata veidošanās nav bijusi vienkārša: katrā Latvijas vēstures pagrieziena punktā Ugālē izveidojas cits administratīvais centrs, katrs aiz sevis atstājot bagātu un interesantu vēsturisko mantojumu.

Takas maršruts šķērso:

  • 200 gadus senu lapegļu audzi;
  • 12. gadsimta Ugāles pilskalnu;
  • barona Dītriha Ernsta fon Bēra (1881.-1931.) saimnieciskās darbības vietas;
  • Ugāles veco centru, kurš izveidojās 20. gadsimta sākumā, pateicoties dzelzceļa izbūvei cauri šīm teritorijām;
  • MRS ciematu, kurš strauji izauga pēc 2. pasaules kara;
  • rūpnīcas "Usma" piecstāvu mikrorajonu, kurš uzbūvēts 20. gadsimta septiņdesmitajos un astoņdesmitajos gados.

Dziļo gravu šķērsošanu atvieglos trepes un tiltiņi, atpūsties varēsi uz soliņiem un kritušo koku stumbriem, vēju matos izjutīsi šūpojoties gravas malā uzbūvētajās šūpolēs. Stendos izlasīsi informāciju un latviešu rakstnieku atziņas par šo vietu, bet takas sākumā kastē atradīsi krustvārdu mīklu, kuru risinot, pastaiga būs vēl interesantāka.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!