Ne sevišķi tālu no Liepājas, Bārtas upes krastā, atrodas kāda omulīga atpūtas bāze "Ods", kur pavisam noteikti iespējams mierpilni atpūsties.

Atpūtas bāzē "Ods", kas meklējama Grobiņas novadā, jau vairāk nekā 10 gadus saimnieko ģimene no Liepājas, taču tās vēsture ir vēl senāka. Tieši pirms 60 gadiem šeit tika atklāta telšu pilsētiņa "Sarkanajam metalurgam". Aktīvi tā darbojās padomju laikā, savukārt vēlāk par to neviens sevišķi nerūpējās, "Tūrisma Gidam" pastāstīja saimnieks Edgars Krūmiņš.

Kad tā nonāca pašreizējo saimnieku rokās, bija kārtīgi jāpiepūlas, lai vietu sakoptu. Piemēram, pagāja aptuveni pieci gadi, lai nolīdzinātu mauriņu vairāk nekā piecu hektāru platībā. Iegādājoties šo vietu, saimniekiem gan vēl nebija doma par atpūtas mājiņu veidošanu, taču likumsakarīgi viss rezultējās tādā iznākumā, kādu iespējams vērot tagad.

Šobrīd vieta ir ieguvusi jaunu elpu. Bārtas upes stāvkrastā uzcelti dažāda komforta namiņi – "Mazais ods" un "Lielais ods" –, kā arī teritorijā atrodas viesu nams. Visi namiņi iekārtoti viegli un gaumīgi, izmantojot brīnišķīgo materiālu – koku. Uzmanība pievērsta daudzām detaļām, piemēram, divguļamās gultas bāzē ir pašu dizainētas un veidotas no 120 gadus veciem kokmateriāliem. Īpaši domāts par skaistu, mazu, bet funkcionālu virtuvi, kā arī krāsniņām, kas apsilda "Lielos odus", lai viesi varētu braukt atpūsties arī ziemā. Katrs namiņš ir ar ko īpašs, bet visvairāk jāizceļ "Lielais ods", jo tas ir pusotrstāvīgs "lofts", kur no otrā stāva ir iespējams pārredzēt pirmo stāvu, kā arī redzēt visu āra ainavu, terases priekšā. Savukārt virs guļvietām jumta logi ļaus vērot naksnīgās debesis, izceļ saimnieki.

Ir arī padomāts par atpūtniekiem, kas grib nakšņot teltīs! Ir izveidota atsevišķa zona, kur iespējams arī uz dzīvas uguns uzvārīt zupu vai uzcept gaļu pašā Bārtas upes krastā. Tāpat arī lieliem pasākumiem teritorijā atrodas svētku telts, pirtis, baļļas, volejbola un futbola laukumi, iespēja upi izpētīt ar SUP dēļiem vai laivām, kā arī atpūtas stūrīšu, bērnu laukums un slavenais Oda visurgājējs, kas izvizinās pa meža bezceļiem. Savukārt vasarā tiek rīkoti koncerti virs Bārtas upes. Vēl tepat atpūtas bāzē labprāt sagaidīs kaza Marta ar aitām un gailis Kārlis ar vistām – vasaras laikā mājdzīvnieki atrodas ārā, bet ziemas laikā kūtī. Ziemas laikā bērni var baudīt ziemas priekus laižoties ar ragavām lejup pa kalniņu un, ja laika apstākļi atļauj, ir vieta slidotavai.

Iecienīta nodarbe atpūtas bāzes apmeklētāju vidū ir arī došanās pārgājienos. Interesantu vietu apkārtnē netrūkst! Pirmkārt, pārgājienā var doties uz veco Vīles tiltu, pār to kādreiz ir gājis mazbānītis Bārta-Otaņķi-Liepāja, bet jau tādi nopietnāki kājāmgājēji var turpināt tālāk ceļu līdz Dūkupju ūdenskritumam, saukts arī par Bēgošo Dūkupju ūdenskritumu, kura augstums ir 2,2 metri un atrodas aptuveni 100 metrus no Bārtas upes labā krasta, stāsta saimnieki. Pabraucot mazliet tālāk, atrodas Kalētu dabas taka, Dunikas purva taka un citi apskates objekti, kā arī normālos apstākļos noteikti jāapskata Bārtas muzejs un jāiepazīstas ar īstu Bārtas tautastērpu.

Plašāk šeit un šeit.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!