Apmēram pusotras stundas brauciena attālumā no Rīgas tu vari nokļūt vietā, kur tā vien šķiet, ka Visums izklājies pie tavām kājām bezgalīgā plašumā – tā ir Lielzeltiņu observatorija, kurā, pateicoties mazajam gaismas piesārņojumam, var redzēt debesis visā to krāšņumā.

Observatorija atrodas Balgales pagasta "Lielzeltiņos" un šī ir piemērotākā vieta, kur sākt savu "zvaigžņu ceļojumu", norādīts Talsu novada tūrisma mājaslapā. Te arī minēts, ka lauku teritorijā esošā objekta iniciators ir Sergejs Kļimanskis, kam astronomija ir vaļasprieks jau no skolas gadiem. Balgale ir atbilstoša vieta debesu vērošanai, jo atrodas tālu no pilsētām ar spēcīgu apgaismojumu, kas, savukārt, ļauj izbaudīt tumšo debesjumu. Observatorijas mājaslapā minēts, ka šī ir laba vieta, kur uzzināt vairāk par Visumu un pēc zvaigžņu novērojumiem ir iespējams atpūsties tepat esošajā viesu namā.

Lielzeltiņu observatorijas mērķis ir astronomijas popularizēšana Kurzemē un Latvijā. Šobrīd observatorijas tehniskais aprīkojums ļauj veikt vizuālos novērojumus, bet, pabeidzot iesākto, teleskops būs pilnībā automatizēts, kas nozīmē, ka tad būs iespējama ne tikai vizuālā novērošana, bet varēs mājās, sēžot pie datora, redzēt debesis virs "Lielzeltiņiem" un būs iespējams arī nofotografēt tās. Turklāt observatorijā esošā teleskopa diametrs ir 30 centimetri, kas ir gana liels izmērs, lai veiktu zinātniskus pētījumus.

Talsu novada tūrisma informācijas centrs precizē, ka zvaigžņu vērošanai vislabākie apstākļi ir uz rudens pusi – augustā, septembrī, jo, lai gan vēl ir silti, paliek aizvien tumšāks un debesīs visu var saskatīt labāk. Tomēr arī tagad, ja vēlies neparastāku piedzīvojumu, šis ir galamērķis, ko noteikti vērts apmeklēt, lai pilnīgi burtiski paplašinātu savu apvārsni.

Observatorija ir atvērta no ceturtdienas līdz sestdienai, bet, ja laiks apmācies, ir lietus vai stiprs vējš, tā ir ciet. Pirms observatorijas apmeklējuma vēlams pieteikties pa tālruni 22082212 vai e-pastu sklimanskis@gmail.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!