Foto: Shutterstock
Džasperas nacionālais parks Kanādā ir gandrīz 11 tūkstošus kvadrātmetru liels. Tajā ir liela savvaļas dzīvnieku dažādība, ainaviski klajumi un dzirdri ezeri, kuros ļauts peldēties. Tomēr vairāk par dabas bagātībām un skaistajiem skatiem dienā, šis parks ir zināms kā vieta, kur, pateicoties zemajam gaismas piesārņojumam, iespējams gūt vienu no iespaidīgākajām zvaigžņu vērošanas pieredzēm. Lai apbrīnotu iespaidīgos debesjuma skatus, oktobra vidū tiek rīkots īpašs festivāls "Jasper Dark Sky Festival", kas pulcē interesentus no visas pasaules.

Džasperas nacionālajā parkā ir pavisam neliels gaismas piesārņojums, kas rada neskartus apstākļus tumšo debesu skatīšanai, tādēļ 2011. gadā Kanādas Karaliskā astronomijas biedrība to oficiāli norādīja par tā saucamo Tumšo debesu rezervātu. Lai atzīmētu šīs unikālās vietas esamību un sniegtu cilvēkiem iespēju naktī lūkot mirdzošās debesis un, ja paveicās, arī ziemeļblāzmu, katru gadu tiek rīkots festivāls, kas pulcē interesentus un jomas ekspertus.

"Kad cilvēki sāk meklēt unikālāku ceļojuma pieredzi, tad nav cits piedzīvojums, kas vēl vairāk sniegtu citpasaules pieredzi kā naksnīgas debesis," medijs "Travel+Leisure" citē Džasperas pilsētas mārketinga un tūrisma direktori Mirjamu Bolduku. Viņa sola, ka šī gada festivāls būs neticami iespaidīgs, jo atkal būs redzams bezpilota lidaparātu gaismas šovs un eksperti apspriedīs šobrīd aktuālākās tēmas zinātnes un kosmosa nozarē.

Festivāls 10 dienas notiek Džasperā, Alberta štatā Kanādā un tiek uzskatīts par vienu no lielākajiem zvaigžņu vērošanas svētkiem, kas ir interesanti visa vecuma cilvēkiem. Šo dienu laikā dažādās vietās nacionālā parka teritorijā notiek pasākumi, īpaši pārgājieni gida pavadībā, jogas nodarbības zem zvaigznēm un citas tematiskās aktivitātes, no kurām dažas ir luksuss, piemēram, 30 minūšu ilga maksas izbraukuma tūre divām personām ar helikopteri.

Foto: Shutterstock

Šogad programmā iekļauta bezmaksas sarunu sērija par indiāņu kultūru – tajā ar dziesmām un bungu spēli interesentiem tiks atklāti stāsti par seno kultūru; būs arī iespēja pašiem apgūt šīs kultūras dziesmas un bungošanu ar rokām. Vēl viesiem būs pieejami jaudīgi teleskopi, brīvdabā notiks Edmontonas simfoniskā orķestra stīgu šovs un īpašs ēdināšanas un zvaigžņu vērošanas pasākums "Jasper Skytram Star Sessions" ar astronomijas ekspertiem no Džasperas planetārija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!