Foto: F64
Līgatnes novadā atrodas aizsargājams ģeoloģisks un ģeomorfoloģisks dabas piemineklis – Zanderu dolomītu alas.

Kā teikts Dabas aizsardzības pārvaldes mājaslapā, Zanderu dolomīta alas izvietojušās Līgatnes senlejas nogāzē. Atsegumos izveidojušās trīs alas, divas prāvākas nišas un vairāki savdabīgi erozijas veidojumi kā arkas, īsas gravas un daudzveidīgas kritenes. Zemāk nogāzē ir viens neliels avots un vairāki avoksnāji.

Lielākās alas garums ir 12 metri, un tā augstumā sniedzas līdz diviem metriem. Pārējās alas ir krietni mazākas. Kādreiz šeit ir atrasti pat sīki stalaktīti, bet ziemā te veidojas ledus lāseņi. Alas ir sikspārņu ziemošanas vieta un noteiktas kā ziemojošo sikspārņu monitoringa stacija.

Gaujas nacionālā parka tūrisma biedrības mājaslapā "Enter Gauja" izcelts, ka šī vieta nav piemērota tūrismam drošības un dabas aizsardzības apsvērumu dēļ, tieši tāpēc piedāvājam iekārtoties ērtāk dīvānā un izbaudīt foto ekskursiju, apskatot Zanderu dolomītu alas un Zanderu gravas burvību.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!