Foto: F64

Kādreiz priecējusi ar savu varenību, tagad skumji tikai atgādina par kādreizējo spozmi. Šajā reizē rubrikā "Zudusī godība" aplūkosim Šķēdes muižu, kas meklējama Saldus novadā.

Muiža pirmo reizi minēta 1461. gadā, kad ordeņa mestrs Johans fon Mengete piešķīra Johanam Lēvem un tā mantiniekiem zemes gabalu sauktu Šķēde par lēni. 1501. gadā Livonijas ordeņa mestrs Valters fon Pletenbergs piešķīra to lēnī Mertenam fon den Brinkenam, kura dzimtai tā pieder 200 gadus. 1729. gadā H.H. fon den Brinkena atraitne Margareta Veronika īpašumu pārdod to savam dēlam Gideonam Heinriham fon Zasam. 1883. gadā īpašnieks ir Georgs fon Zass. Zasu dzimtas īpašumā muiža paliek līdz 1921. gadam. 1921. gadā muižu pārņēma Kuldīgas apriņķa valde un tās centru iznomāja privātpersonām, teikts Latvijas Nacionālās bibliotēkas projektā "Zudusī Latvija".

Savukārt pati muižas apbūve, kas vēl manāma tagad, Šķēdes upītes krastā veidojusies 18. gadsimtā, taču 19. gadsimtā kungu māja pārbūvēta, ēkai iegūstot neogotisku izskatu, teikts "turisms.saldus.lv". Muižas apbūvē ietilpa arī klēts un kūts, pagalms ar staļļiem, saimniecības ēkām, bet pie dzirnavu dīķa atradās dzirnavas. Tāpat pie muižas pils tika ierīkots angļu stila ainavu parks, kur meklējams arī Šķēdes dižozols.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus. Tāpat "Tūrisma Gids" atgādina, ka, dodoties ārpus mājas, nepieciešams ievērot "divi un divi" principu – nedoties vairāk par diviem cilvēkiem (ja vien neesat vienas ģimenes locekļi vai vienā saimniecībā dzīvojošie), kā arī ievērot divu metru distanci.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!