Foto: F64
Lielstraupes pils, kā jau priekšā pačukst nosaukums, atrodas Straupē, Pārgaujas novadā. Tā priecē ar senu vēsturi, varenu arhitektūru un vairākiem saistošiem faktiem.

Lielstraupes pils ir viena no viduslaiku pilīm Latvijā, kas saglabājusies līdz mūsdienām – tiesa, ne bez pārbūvēm. Tā ir vienīgā pils Latvijā, kas vienā korpusā apvienota ar baznīcu, teikts Straupes tūrisma ceļvedī "Tourism.straupe.lv".

Par pils būvniecības laiku tiek uzskatīts 1263. gads, lai gan dokumentālās liecībās tā parādās nedaudz vēlāk – 14. gadsimta sākumā. Pilī no 13. gadsimta otrās puses saimniekojusi baronu fon Rozenu dzimta, ar īsiem pārtrauktiem īpašums dzimtai piederējis līdz 1939. gadam.

Pilij ir visai raibs liktenis – tā vairākkārt postīta un degusi. Kādu brīdi par dižās ēkas esamību šeit liecināja vien drupas. Pēdējo reizi tā atjaunota pēc ugunsgrēka 1905. gadā.

Ēka kalpojusi dažādiem nolūkiem – tajā atradusies Lielstraupes mašīnu traktoru stacijas pārvalde, mācību telpas un traktoristu kopmītnes, kā arī Lielstraupes psihoneiroloģiskā slimnīca, kas vēlākos gados pārtapa par Straupes narkoloģisko slimnīcu. Tā pirms pāris gadiem tika slēgta, un tagad pils telpas ir pieejamas apskatei. Par to plašāk lasi te.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!