Varakļānos, lielu koku ielokā un senu teiku un nostāstu apvīts, atrodas greznais Varakļānu muižas pils komplekss. Tas veidots savā laikā lepnam un bagātam kungam – Romas Svētās impērijas grāfam Mihaelam Janam fon der Borham (1753–1811). Mūsdienās muižas pils ir viens no apkārtnes ievērojamākajiem apskates objektiem.

Varakļānu muižas pils saista ar saskanīgiem izmēriem, ar skaidrām formām un cildenu vienkāršību. Šī celtne uzrunā ar harmoniska miera noskaņu. Pils izceļas kā izcils un agrīns klasicisma stila paraugs Latvijas būvmākslā, viena no pirmajām klasicisma stila celtnēm Latvijā. Par muižas ansambļa celtniecības laiku liecina uzraksts uz muižas pils ziemeļu puses fasādes "Inchoatum anno 1783–1789 perfectum" (uzsākta 1783. gadā, pabeigta 1789. gadā). Tās dienvidu fasādi rotā uzraksts "Virtute duce – Deo favente – Comite Fortuna" (Tikuma vadīti – Dieva labvēlībā – laimei līdznākot). Kādreiz pils centrālajai daļai bijis arī tornis ar galeriju, kurš gājis bojā 20. gadsimta sākumā.

Pati skaistākā Varakļānu rota ir muižas parks. Parka platība ir 20,5 hektāri. To, balstīdamies uz grāfa Mihaela Borha idejām, projektējis un reizē ar pils celtniecību veidojis Romas arhitekts un dārzu mākslinieks Vinčenco Macotti. Varakļānu parks veidots kā romantiskā stila ainavu parks ar augļu dārzu un oranžēriju centrā. Savulaik parkā valdījuši rotaļīgi ritmi. Jaunie, zaļoksnie koki atmirdzējuši daudzos ūdens spoguļos: baseinos, dīķos un kanālos. Tajā ir bijušas mākslīgi veidotas saliņas. Upīti Kažavu un kanālus rotājuši vairāki arkveida tiltiņi. Daudzi paviljoni, pieminekļi un skulptūras greznojušas apstādījumus. Ir bijuši svešzemju koki, krūmi un košumaugi.

Vairāk par Varakļānu muižas pili lasi te, bet turpinājumā fotogrāfa Māra Stiprā iemūžinātie kadri.

Ņemot vērā Covid-19 izplatību, "Tūrisma Gids" aicina rūpīgi izvērtēt nepieciešamību apmeklēt publiskas vietas, kā arī, dodoties dabā, izmeklēt atbilstošāko pastaigu maršrutu, šajā laikā saudzējot gan sevi, gan citus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!