Foto: F64
Pagājušās nedēļas izskaņā, proti, 29. novembrī, oficiāli tika atklāta un interesentiem izrādīta atjaunotā Stāmerienas pils.

Restaurācijas darbos atjaunota fasāde, jumts un logi, kā arī izveidota multimediāla ekspozīcija par Volfu dzimtu un lielformāta fotoizstāde par pils vēsturi.

Graciozā pils celta ļoti skaistā apvidū pie diviem – Stāmerienas un Pogas – ezeriem. Pils sākotnējo celtniecību var datēt ar 19. gadsimta sākumu, jo zināms, ka 1822. gadā tā bijusi mūra ēka ar dakstiņu jumta segumu. Vēlākajos gados pils vairākkārt pārbūvēta un paplašināta, jau iepriekš "Tūrisma Gidam" stāstīja Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrā. Šo darbu rezultātā Stāmerienas pils kļuva par vienu no spožākajiem franču neorenesanses paraugiem Latvijas muižu vidū. Plašāk par pili lasi te.

Kā skaidroja ziņu aģentūra "Leta", projektā "Gaismas ceļš cauri gadsimtiem" atjaunos Alūksnes pilsdrupu Dienvidu torni, Paviljonu-rotondu Tempļa kalnā, Mauzoleju Alūksnes muižas parkā un Alūksnes stacijas bagāžas šķūni Alūksnes novadā, Stāmerienas pili Gulbenes novadā un Smiltenes evaņģēliski luterisko baznīcu Smiltenes novadā, kā arī Cesvaines pili Cesvaines novadā. Projekta kopējās izmaksas ir 4,23 miljonu eiro apmērā. 1,87 miljonus eiro no tiem segs ERAF. Attiecināmais pašvaldību budžeta finansējums lēšams 217 488 eiro apmērā, savukārt no valsts budžeta dotācijām pašvaldībām tiks segti 89 066 eiro, un privātās attiecināmās izmaksas ir 24 855 eiro. Pašvaldību un draudzes līdzfinansējums ir 2,02 miljoni eiro. Gulbenes novada domei bija pieejami 1,22 miljoni eiro Stāmerienas pils jumta un fasādes atjaunošanai un restaurācijai, kā arī ekspozīcijas par Stāmerienas pils vēsturi un Volfu dzimtu izveidei.

Kā tad Stāmerienas pils ir pārvērtusies? Lūk, foto!

Pirms restaurācijas:

Pēc restaurācijas:
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!