Foto: Publicitātes foto
Cik daudz tu zini par industriālo mantojumu? Vai jebkad tavu brīvdienu mērķis Latvijā ir bijis doties apskatīt vēsturiskas ēkas? Ja tas vēl nav darīts, tad nākamās brīvdienas aicinām saplānot tieši ar šādu tematiku. Interesanti būs gan vēstures cienītājiem, gan modernajiem tūristiem.

Industriālais mantojums radies, pateicoties straujajai tehnoloģiju attīstībai, jo agrākā tradicionālā rūpniecība ir transformējusies. Rezultātā, daudzas vēsturiskās ražotnes un ar tām saistītā infrastruktūra vairs netiek izmantota vai ir pārveidota, bet ir pieejama tūristu apskatei, un kalpo kā vēstures liecība par sabiedrības attīstību.

Daļa no industriālā mantojuma ir atrodama Latvijas lielākajā kultūrvēsturiskajā novadā -Vidzemē. Iesakām apmeklēt vietas, kas ir Eiropas izcilāko galamērķu jeb EDEN sarakstā. Plašāk par EDEN varat lasīt Latvia Travel mājaslapā, bet šobrīd esam sagatavojuši Top apskates objektus, kas atrodas Vidzemes tūristu iecienītākajās pilsētās.

Foto: Latvia Travel

Siguldas ūdenstornis

Lielākajai daļai sabiedrības, Sigulda, pirmkārt, saistās ar "zelta rudeni", kad novērojams vislielākais tūristu pieplūdums. Taču uz Siguldu vērts doties arī citos gadalaikos, jo šī pilsēta var lepoties arī ar citiem ievērības cienīgiem apskates objektiem, kā, piemēram, Siguldas ūdenstorni.

Vēl pagājušajā gadsimtā tornī tika glabāts ūdens tvaika lokomotīvju dzesēšanai, lai pilsētas viesi pēc Siguldas apmeklējuma varētu doties tālāk. Diemžēl tvaika lokomotīvju laiks sen jau beidzies un ilgu laiku tornis bija pamests novārtā, taču šobrīd tas ir kļuvis par Siguldas kultūras un mākslas telpu "Siguldas tornis". Tornī apmeklētājiem ir iespējams apskatīties izstādi gan par ēkas vēsturi, gan citas mākslas kompozīcijas. Nonākot torņa piektajā stāvā, var apskatīt Siguldu no visām debess pusēm.

Top 3 lietas, ko vēl vērts apskatīt un izdarīt:

  • Gaujas senlejas skatus. Panorāmas no tādām vietām kā Paradīzes kalns un Ķeizarskats liek acīm ieplesties, bet izstaigājot takas, varēsi atklāt vēl daudz neredzētu dabas dārgumu.
  • Izlekt ar gumiju no Siguldas Vagoniņa vai izmēģināt braucienu ar Zērgli.
  • Izbraukt ar SMART BIKE. Modernie velo ir īpaši radīti un piemēroti Siguldas ainavām.
Foto: Latvia Travel

Līgatnes papīrfabrikas ciemats

Līgatne noteikti vienmēr ir saistījusies ar papīrfabrikas vārdu. Bet, cik reāli tūristi ir zinājuši, ka viņi var doties ekskursijā uz papīrfabrikas ciematu? Izrādās, ka apskatīt Līgatnes papīrfabrikas ciematu vari doties kaut vai rīt.

Papīrfabrika ir visvecākais rūpniecības uzņēmums Latvijā, kas darbojies bez pārtraukuma gandrīz 200 gadus, kopš 1815. gada un bijis modernākais strādnieku ciemats Eiropā. Šobrīd šī ēka kalpo par tūristu iecienītu vietu, kur gida pavadībā ir iespējams iepazīties ar papīra ražošanas procesu, aplūkot papīrmašīnu un citas iekārtas. Izstaigājot ciematiņu, redzēsiet, ka šeit apkārt papīrfabrikai bija saceltas arī rindu dzīvojamās mājas, slimnīca, skola. Šobrīd, vienā no unikālajām koka mājām, kādreizējā izskatā ir apskatāms atjaunotais strādnieku dzīvoklītis. Apmeklējot dzīvokli, būs iespēja arī baudīt karstu tēju, garšīgas pankūkas, paralēli uzklausot stāstus, kā agrāk tur dzīvojuši līgatnieši.

Top 3 lietas, ko vēl vērts apskatīt un izdarīt:

  • Padomju slepeno bunkuru. 2000 kvadrātmetru lielā platība atrodas deviņus metrus zem zemes. Iepriekš ieplānotā ekskursijā iespējams aplūkot plānus un instrukcijas kara darbības gadījumā, telekomunikāciju bloku, kas nodrošināja tiešos sakarus ar Maskavu, autonomu elektrostaciju ar dīzeļģeneratoriem un degvielas noliktavu, kartes un vēl dažādu padomju laika atribūtiku, kā arī iespējams iestiprināties padomju stila ēdnīcā.
  • Vienkoču parku. Tuvojoties ziemai, parks apmeklētājiem piedāvā tādas aktivitātes, kā ietērpties vienkoču budēļu maskās, kas veidotas pēc senlatviešu iecienītākajiem masku tēliem un doties pastaigā ar sniega kurpēm.
  • Līgatnes dabas takas. Četru kilometru garajā kājāmgājēju takā iespējams izzināt dabas daudzveidību, redzēt meža zvērus un noslēgumā uzkāpt parka skatu tornī, no kura paveras iespaidīgs skats 20 kilometru rādiusā.
Foto: Vides risinājumu institūts

Cēsu Vecais alus brūzis

Cēsis ir burvīga pilsēta, kas tūristiem saistās ar vietu, kur viduslaiku vēsture satiekas ar mūsdienu kultūru. Par daļu no viduslaika mantojuma un kultūras dzīves, ir kļuvis arī Cēsu Vecais alus brūzis.

19. gadsimtā alus brūzi uzcēla, kā daļu no tolaik jaunā Cēsu pils parka, kur līdz pat 2001. gadam vēl tika ražoti atspridzinošie dzērieni. Alus vairs šajā darītavā netiek ražots, taču joprojām brūzis kalpo kā viens no Cēsu pilsētas simboliem, kas glabā 19., 20. gadsimta vēstures liecības. Šobrīd šī ēka pakāpeniski pārtop par Zinātnes un mākslas centru, kur kā pilsētas iedzīvotāji, tā viesi, var apmeklēt ar zinātni un kultūru saistītus pasākumus.

Top 3 lietas, ko vēl vērts apskatīt un izdarīt:

  • Doties pastaigā pa Cēsu vecpilsētas šaurajām un līkumotajām ieliņām, aplūkojot vēsturiski un arhitektoniski izcilākos namus. Namu pirmajos stāvos atrodas nelieli veikaliņi un dažāda veida darbnīcas, kur varēs atrast suvenīrus, ko ņemt līdzi mājās par atmiņu.
  • Vidzemes koncertzāli. Šī ir vieta, kur kultūrvēsturiskais mantojums, sadzīvo kopā ar laikmetīgās mākslas norisēm, radošiem cilvēkiem, jaunu, radošu garu un veido jaunu dzīves stilu Cēsīs. Koncertzālē ir iespējams gan pieteikt ekskursijas, kuru laikā ir iespēja iepazīt koncertzāli, gan apmeklēt dažādu kultūras pasākumus visa gada garumā, tajā skaitā izstādes vai doties uz kino.
  • Kamieļu parku "Rakši". Parkā būs iespēja gan izjāt ar kamieli, gan aptaustīt alpakas kažoku vai doties relaksējošā pastaigā pa mežu kopā ar uzticīgo pavadoni lamu. Pēc parka apskates, apmeklētājiem "Rakšu" kafejnīcā ir iespēja nobaudīt arī kamieļpiena pankūkas.
Foto: Latvia Travel

Piebalgas Porcelāna Fabrika

Dodoties brīvdienās Vidzemes centrālās daļas virzienā, nepalaid garām iespēju nonākt Piebalgā - vietā, ko var dēvēt par latviešu kultūras šūpuli, jo no tās ir nākuši liela daļa mūsu dižgaru.

Piebalgā ir atrodama vienīgā porcelāna fabrika Latvijā. Šīs "baltais zelts", kas atrodas bijušajā Vecpiebalgas pienotavas ēkā, nu ir kļuvis par vienu no pilsētas simboliem. Apmeklējot fabriku, būs iespēja doties ekskursijā un piedalīties porcelāna suvenīru tapšanas procesā, tāpat izzināt porcelāna un ēkas vēsturi.

Top 3 lietas, ko vēl vērts apskatīt un izdarīt:

  • Kino fermu. Apmeklētājiem ir iespēja apskatīt kino tehniku un citas ar to saistītās lietas, redzēt demonstrējumus. Muzeju var apmeklēt iepriekš piesakoties.
  • Piebalgas mākslas darbu krātuve. Izstāžu zālē ir aplūkojami vairāku Latvijas vecmeistaru darbi.
  • Lauku sētu "Vectūļi". Šis kultūras piemineklis, sniedz ieskatu 19. gs. Piebalgas lauku vidē un kultūrā. Lauku sētā, iepriekš piesakoties, iespējams apskatīt ēku ansambli, izīrēt telpas dažādiem pasākumiem, iegūt naktsmājas, kā arī izmantot autentisku Vidzemes "melno pirti".
Foto: Limbažu tīne

Limbažu tīne vilnas fabrika

19. gs. otrā puse datējama, kā vilnas fabrikas darbības uzsākšanas laiks. 1914. gadā tika izveidota akciju sabiedrība "Limbažu tīne", kas savu darbību turpina joprojām. Unikāli ir tas, ka vilnas apstrāde arī mūsdienās notiek ar vēsturiskām iekārtām. Tiek ražota vilnas dzija, austi vilnas un lina izstrādājumi. Fabrikas apmeklētājiem ir iespēja visu darba procesu redzēt dzīvē, kā arī fabrikas veikalā nopirkt saražoto produkciju. Tuvojoties valsts svētkiem, veikaliņā var iegādāties patriotisku cepuri vai šalli, kas sildīs visas ziemas garumā.

Top 3, ko vēl vērts apskatīt un izdarīt:

  • Veco ugunsdzēsēju depo. Šī ir īstā vieta, kur doties, lai uzzinātu par to, kā senāk Limbažos dzēsa ugunsgrēkus. Apmeklētājiem ir iespēja arī iemūžināta ugunsdzēsēju mašīnu un uzkāpt depo torņa augšā, lai apskatītu vecpilsētas centrālo daļu.
  • Limbažu muzeju. 19. gs. sākumā celtajā ēkā ir iespējams apskatīt patstāvīgo ekspozīciju, kas veltīta Baumaņu Kārlim un rekonstruētu 19. gs. 2. puses interjeru ar Limbažos un apkārtnē lietotām autentiskām mēbelēm, tā gūstot priekšstatu par tā laika saimnieciskajām norisēm un saviesīgo dzīvi.
  • Lielezera dabas taku. 3.6 kilometru garajai takai ir izdalītas teritorijas ar atšķirīgu labiekārtojuma līmeni. Apmeklētājiem ir iespēja doties gan uz putnu novērošanas torni, gan ziemā izīrēt slēpes vai slidas, kuras var izmantot dabas takas robežās.


Informācijai par šiem un citiem apskates objektiem un tuvākajiem kultūras pasākumiem, aicinām sekot līdzi, katras pilsētas oficiālajā tūrisma informācijas centra tīmekļa vietnē. Un Latvia Travel.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!